Tuesday, January 4, 2011

..::Apa Beza Orang Kulit Hitam & Orang Kulit Putih?::..


Seb baik saing2 aku xde yang jenis berperangai lahanat seperti di bawah ini


Aku pantang betul orang yang takde adab dan manner ejek2 orang lain HITAM la..GELAP la..bukan tak bole dibawak bergurau benda2 macam tu..tapi ada batasnya! Aku sendiri dah biasa dari kecik kene ejek HITAM LEGAM laa..HITAM BERKERAK laa..tapi aku bole terima sebab aku tau itu gurauan..lagipun, pada aku, hitam atau putih..bukan itu ukuran yang Allah pandang kalo nk masuk syurga? so why bother? 

Tapi walaupun aku atau sapa2 lagi yang berkulit gelap macam aku tak kisah..doesn't mean korang yang perasan kulit putih sangat tu bole perkotak katikkan kami sesuka hati..kami  juga ada hati dan perasaan tahu? Ini antara contoh ayat2 orang yang prasan kulit putih sangat penah ckp kat aku :


Situasi 1


Orang perasan : Sian ko eh noma..tak bole pakai tudung kaler mcm2 mcam aku ni sbb x sesuai dgn kulit ko yg gelap..


Si gelap : (-___-")


Situasi 2


Orang perasan : Noma..nanti kan bile ko dah kawen..ko pregnant kan..minum la soya banyak2..nanti anak ko xde la kulit macam ko..


Si gelap : (-__-")


Aku xkan lupa dua ayat lahanat seperti di atas..dan jawapan aku kepada mereka hanya ini..


"Apa salahnya kulit aku gelap? Kenapa, Tuhan ada cakap ke sapa kulit putih tu confirm masuk syurga??"


Daria : Grow up people! Tuhan bukan pandang kita based on warna kulit..seputih mana pun kulit ko..tapi if hati hitam xde guna jugak!

12 comments:

mawarbiru said...

sbr jelah noma. dorang ni sume perasan mcm bagus.
ala,hitam tu lagi manis apa..hehehe..

jijiepi said...

sabar byk2 noma..
mst org tuh xabes2 nk kaco awk kn??

lydzar said...

huhu orang2 mulut tadek insurans dan perasan dia perfect la ni yer..abaikan saje

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

sabo eh noma..aku pun penah kene ape..di ejek anak mandela..sian abah aku, diorg panggil nelson mandela..tapi sabo jelah..xpe, hitam itu menawan,nomaa...hik hik hik

~ini an~ said...

org di situasi 1&2 itu mmg bermulut celaka...
tp aku rasa bukan aku kan hehehe

ummi mien said...

iishh...kolotnya orang itew. musti dia tak tengok america next top model. model yang kulit gelap lagi cantek daripada model kulit putih. orang tu mata dia tak da seni. kulit gelap klasik tau. kalu tak nape ada iklan bole cakap hitam itu menawan, pastu orang tua umpamakan hitam2 manis. muahahahha...aku rasa ayat yang paling kejam yang suh minum soya tuh. sebenarnya kalu nak tau terlebih minum soya pon tak elok utk baby. jgn la terpengaruh sgt dengan ideologi tu tanpa selidik realistik idea tu sendri ok.

sukahati said...

LIKE this entry :D
kita kan senaseb Norm

Noly said...

Ala noma ignore kan je.. Org spesis nie kawan org based on luaran bkn dalaman....

Budget cun sgt tp hakikat hampagas

honey bunny said...

kak.. nasib kite serupakan.. tp xpe, kulit itam ka, putih ka, biru ka.. kite orang malaysia kan.. (ayat susan lakanster)

angahjamal said...

laki ai pon itam... hensem tak dak, tapi 'manis' ada....

pada pendapatan saya, org di situasi 1 & 2 ada ciri2 jeleskan 'sesuatu' yg ada pada diri anda...jadi mereka melampiaskan kejelesan itu melalui kata2 yang menyakitkan hati dgn tujuan hati mereka 'puas'.tetapi hakikatnya tidak... so, ignore jek!

penco said...

norma..aku hitam, ank aku puteh jer:) ngeh.. jgn pedulik ckp dorang... ala kalo kulit putih tp hati hitam xde makne kan:)

..::daria::.. said...

mawarbiru :
hehe..ok..sabar ni sabar..smbil urut dada..pheww..manis ye? terus x jadik mrh..hehe

jijie :
hehe..actually jijie diorang dh x kacau pun sbb sy avoid diorang..:p

lydzar :
diorang ni spesies bila buat donno lg dia buli aku..aku jwb cmtu baru diam :|

aini :
uih..kurang asam betul babit bapak pulak..huhu..aah aini..hitam itu mmg menawann..sbb tu ai kawen ngn laki ai skrang..hehe

an :
bukan ko an..tu bukan sahabat/kawan..kenalan saje..ko ejek aku x rasa apa2..haha

mien :
huhu aku bukan la nk suh dia ckp aku cantik pun mien..sedar diri sob2..tapi ye la..jgn la hina aku kan sbb aku x putih mcm dia..yg psl soya tu aku stuju..terlebih minum nnti kulit ank jd sensitf sgt..

Sukahati :
Aku tau ko faham aku :) dan aku tau ko pasti tau sape insan kt situasi 1 tu sorm..ala..diorang tu jeles ngn kulit sawo matang kita kan sorm!kehkeh

noly :
Aku mmg x kwn pun ngn diorang..wt sakit hati jek :p

honeybunnyy :
haha..betul2..suke komen awk ni..lawak2..eniwei thanx..this entry wujud sbb KAWAN awk tu..hehe

angahjamal :
laki ai pun ngah..haha..erm kalo betul la..ntah apa nk jeles aih..tp xpe la ngah..ok gak idea angah tu..pasni ada org kuang asam camtu sy pk diorang jeles je la ngn sy..kehkeh

penco :
betul co..muka putih hati hitam pun x guna gak..xpe aku nk jadik si hitam berhati putih..hehe..

ank aku nanti (Aminn) hitam ke putih ke aku x kisah..amanah Allah juga kaler apa pun..:)