Thursday, January 27, 2011

..::Hidup Ini Memang Sementara::..






Tengahari tadi dpt berita Pak Andak Daud (sedara belah mak) yang tinggal di Pekan kembali ke rahmatullah..kidney failure..Innalillah..last aku jumpa Pak Andak raya tahun lepas kt umah dia..Kebetulan esok kami nk balik Kuantan..dan lalu jalan Pekan..bole la singgah ziarah Mak Andak..

aku tak dapat bayangkan macam mana keadaan Mak Andak bila Pak Andak dah takde ni..sbb diorang sgt sgt loving couple..dari mata aku la..aku tak dapat bayangkan juga macam mana aku jadi jika aku di tempat Mak Andak sekarang..memang betul semua orang pun akan meninggalkan dunia ni..tapi aku tak sanggup membayangkan apa akan jadi bila tiba waktu itu..

Sementara orang yang kita sayang ada di dunia ni lagi..hargailah..sebab..fitrah manusia..semasa ada tidak dipedulikan..dah tiada..baru tercari2 nak menyesal..aku ingatkan diri aku sendiri juga supaya appreciate apa yang aku ada sekarang..bukan setakat appreciate..jaga dan ambil tahu juga..

Satu lagi perkara yang membuatkan aku rasa sedih hari ini..ialah keliatan sesetengah manusia yang memberi 1001 macam alasan untuk tidak menziarahi orang meninggal..sedangkan dirinya tidaklah sesibuk mana..kalau sibuk pun..boleh diabaikan seketika..apatah lagi sekiranya insan yang meninggal itu saudara darah daging sendiri..bunyi macam pelik..tapi percayalah..orang sebegini memang wujud..sedangkan jemputan kahwin pun susah nak menjejakkan kaki..apatah lagi majlis pengebumian..

i wonder why..tapi aku doakan insan itu supaya sedar suatu hari nanti..kerana dia pasti tidak mahu sekiranya giliran dia sudah sampai nanti..semua orang pula akan beralasan untuk tidak mahu menziarahinya..Nauzubillah

..::Happy Birthday Wawa!::..


Dalam geng BTB kami..gadis berbaju hitam itu paling tua + matang sekarang..haha..happy birthday Miss Wawa! ;) Semoga umur ko panjang..rezeki melimpah ruah..hidup gembira di samping keluarga..kawan2..dan si dia..ahakss! dan juga..semoga cepat2 naik pelamin..x sabar aku nk g lipis..bole jumpa pipiyapong skali..hehe

Selamat Hari Tua Wawas!! ^_^

Tuesday, January 25, 2011

..::Happy Birthday My Lovely Sis Wany! ;) ::..


Hari ni hari lahir adik kesayangan saya yang ke-9 tahun.. ;) kejap je dah darjah 3..masa dia baby lagi aku rasa mcm eh lambat betul la kau ni nak besar wany.. 


ke'rabbit'an terserlah..kalau aku ejek..dia akan ckp..alah..gigi gemuk pun sama (-__-")


 pandangan sisi muka mcm org besar wany ni..kusyuk tgok katun


ni gambar taun lepas..masa ni dia darjah 2..aku + encet lebah amik dia balik skolah


hobi sama ngn abang ipar..suka membaca :)


sawan melompat @ pulau redang..selain dari sawan pasir

suka binatang..tak kira mamalia or reptilia -__- ..ada harapan jadi doktor haiwan

with ma + abah :)

Gemuk doakan baby (dah tua2 pun panggil baby lagi :p) panjang umur..hidup diberkati oleh Allah..berjaya dalam hidup..jadi budak yang baik dan pandai..yang membanggakan kami semua..dan gembira selalu..Aminn :)


Sempena birthday wany kali ni..nah video khas utk kamu semua..ya..adik saya ini masih sengal seperti masa dia berumur 4 tahun lalu nyanyi lagu macam2 dulu (paksarela :p) ..cuma kali ni x main dah nyanyi lagu Old McDonald or Twinkle2..skang dh beralih ke lagu California - Phantom Planet..hehe

Saturday, January 22, 2011

..::Fulltime Housewife for 4 Days :)::..


Bercuti panjang dari Khamis (Cuti Thaipusam) dan Jumaat (1st AL in 2011)..then sambung terus Sabtu Ahad..apa rasa? Heaven! ;)

Khamis sehari suntuk duk umah melakukan kerja2 surirumah tangga..lepas encet lebah g keje terus ligat buat itu ini..smbil berfikir bes jugak kalo aku jadik desperate fulltime housewife eh..:p eceh berangan..padahal sok kalo jadik fulltime housewife..sebok2 nk g keje balik pulak..hehe

Jumaat plak sehari suntuk kt luar umah..pegi balai polis bukit indah..wat report lesen memandu ilang..pastu g JPJ JB wt lesen baru..melayang RM50.. (-_-") RM20 utk denda hilang lesen..RM30 utk renew lesen..sbb aku x ingt lesen aku mati bila..terus renew je la..dh setel baru tau bulan 3 ni la baru mati..:p malam plak gigih wt coklat utk pertama kali di rumah..dibantu oleh 2 org budak (anis + afzan) yg dtg melepak teman aku kt umah..budak2 ni mmg suka dtg lepak umah aku..aku pun suka diorang dtg..at least ada la teman sbb encet lebah g men futsal setiap malam jumaat..:)

Lepas mkn..sessi wat coklat utk pertama kali di rumah sendiri..smbil budak 2 orang itu tolong menolong..hehe..bes jugak ada assistant ni..cepat je coklat siap..cepat la sangat..sampai kul 2.30 pagi duk mengadap coklat lg kt dapur..hoho..smpai aku pun bermandi coklat..

Tapi..bila coklat dh siap..dh kuarkan dari acuan..masuk dlm paper cup hitam..perasaan melihat hasil keras tangan sendiri adalah...PRICELESS!! ;)

 coklat bentuk daun purple + pink :)

bentuk daun jugak tp aku test wat 3 colour :)

ini budak 2 orang smalam buat :)

Coklat2 ni akan dihidangkan esok petang..eh ada apa esok petang smpai nk hidang2? Shhh..rahsiaa..hehe ;)

Wednesday, January 19, 2011

..::Suka Lagu Ini::..



Jar of Hearts - Christina Perri

I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore
You lost the love I loved the most

I learned to live half alive
And now you want me one more time

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

And learn to live half alive
And now you want me one more time

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are
Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises
And now you're back
You don't get to get me back

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?


Daria : Hati sayu mendengar lagu ini..walaupun takde kene mengena dengan saya..

Tuesday, January 18, 2011

..::2011 Opening : Homemade Chocolate Class ;) ::..



Last Saturday..aku pegi class homemade chocolate kat Perling..dah lama niat nak attend kelas2 mcm ni tapi selalu tak jadi..kali ni alhamdulillah jadi..a good start for year 2011..:)

Aku pergi kelas coklat ni dengan 2 orang lg kakak..sorang akak opis..sorang lagi wife opismet aku..start belajar dari kul 11.00 a.m till 6.00 p.m..nama sifu yg ajar wat coklat ni Yat..muda lagi orangnye..aku tua setaun je dari dia..sgt nice dan ramah..kiranya dia mmg ajar satu2 la smpai ko pandai dn coklat menjadik..:)


membizi isi filling dlm coklat :)

setelah hampir 7 jam bertapa dok membuat coklat..akhirnya siap jugak..;) pada aku nak buat coklat ni tak susah..cuma kena sabar (nak2 kalau buat coklat Gred A or couverture chocolate) ..itu mmg sgt menguji kesabaran..satu lagi kena teliti sbb nk kaler2 kan coklat tu mmg kena slow2..supaya kaler2 tu x comot dan hasilnya cantik :)

ni coklat oreo..dlm coklat ni ada biskut oreo :)

ini coklat berwarna warni yang ada mcm2 flavour of filling di dalamnya..i choose mocha and strawberry :)

Kalo korang berminat..nak g belajar ngn Yat ni..bole la g blog JB Homemade Chocolate dia ni..don't worry..she's nice :) aku x master lagi buat coklat ni..baru je belajar kan..tapi kalo korang nk order..nak try test rasa..inform aku k..:)


..::Sape Menang Contest Budak Baju Pink..Angkat Tangan!::..


Contest bertajuk Ce Teka Ce Teka dh berakhir..thanx pada sapa2 yg sudi mencuba nasib anda menjawab soalan2 merepek saya itu..since takde orang bole jawab ketiga2 jawapan dgn betul..so aku pilih pemenang berdasarkan jumlah jawapan diorang yg betul..ok sebelum tu ni jawapan bg soalan2 tu..

1) Ce teka ce teka yang mana satu aku dlm gmbar di atas?
    Barisan depan sekali, paling hujung belah kanan..yg tegak mcm tiang tu 

2) Berapa umur aku masa tu?
    8 taun..iaitu Darjah 2..kalo korang perasan..aku paling besar skali antara kwn2 sume..:p 

3) Agak-agak apa lagu utk persembahan aku tu?
    Lagu "Lambada" la...haha..itu lagu paling 'in' antara skolah2 rendah kt Raub masa tu..;)

Ok..masa dh time..pemenang yg berjaya jawab dua soalan teratas dgn betul ialah...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


clap clap clap! Ok cik wawa kentang..nanti aku pos hadiah eh..tahniah! nah sekalung bunga gantung kt leher! ;) 

..::Pak Haji dan Kucing Bernama Luna::..


Baru 5 hari tak apdet blog tapi aku rasa mcm lama gile. Ni sume gara2 keje yang banyak  bertambah banyak..sampai pak haji kena buat briefing khas utk anak buah dia yg lemah lembap ni..kasik faham banyak sikit apa task2 di atas 'batu jembala' aku pada tahun arnab ni..tau 'batu jembala' tu apa? tu feveret word pak haji..maksud kasar dia..kepala hotak..maksud lembut dia..tanggungjawab..;p

sesi briefing oleh pak aji..ank buah sebok amik gambar pulak..nmpk sgt x fokus..


Selasa lepas aku x kije..sbb Johor cuti hari HOL..tapi x sume kampeni amik cuti..cthnye..kampeni encet lebah..tapi aku xle nk berlagak sgt, sbb aku terpksa dtg opis hari hol tu..kije punye pasal..lgpun duk umh sorang2 encet lebah xde bohsan juge..balik keje aku singgah tgok kucing-kucing sab yg dh beranak pinak dgn jayanya..nenek angkat la katakan..g la melawat..lgpun hari2 seblom tu sab ada sms kata one of her kucing, Luna bermasalah skit..risau still ada baby dlm perut..

smpai2 kt umah sab..aku tengok2 kan si Luna..pegang2 kt bahagian pinggul dia..dh mcm bidan..dia ngiau2 sakit..aku pegang2 perut dia mmg rsa ada ketul2..mcm ada benda stuck lagi dlm perut dia..so sab sian tgok anak angkt dia kesakitan..bawak la g klinik haiwan..aku pun folo molo sekali..smpai2 kt klinik..doktor pun ckp mcm ada baby lg dlm perut dia..so kena operate..huhu..kami balik umah dulu..doktor suh dtg balik lagi sejam..


medical center utk haiwan2 kesayangan..ni kt area Nusa Bestari

Luna with mummy Sab before masuk operation room

sian tgok muka Luna ketakutan..


balik umh mandi2 siap2 sume..aku n encet lebah sama sebok nk g tgok sab amik luna kt klinik tu..mmg betul ada anak dia sekor mati dalam perut..:( sian baby tu..sian jugak luna mebi dia x larat dh nak meneran agaknya..then lepas setel sume tu kami g makan bertiga kt Malay Village mengisi kelaparan perut..sekian. :)

Thursday, January 13, 2011

..::How I Wish::..



i wish i could stop hoping
i wish i could stop crying
i wish i could be stronger
i wish i could be more patient
i wish this feeling will end someday

and

i wish i don't have to pretend that i am ok

how i wish..

Friday, January 7, 2011

..::Ce Teka Ce Teka::..




Teka teki tekok di hari Jumaat..sapa dapat bagi jawapan yg betul bagi soalan2 kt bawah ni..aku bg hadiah misteri..hehe


1) Ce teka ce teka yang mana satu aku dlm gmbar di atas?


2) Berapa umur aku masa tu?


3) Agak-agak apa lagu utk persembahan aku tu?


Walaupun aku nyampah tgok muka sendiri dlm gambar tu..aku nk letak jugak..sebagai kenangan..hehe..mak aku la..sanggup dia snap gambar tu pastu mms kat aku..nk nganjing punye pasal..hehe..


Daria : Aku x tipu..sapa dpt jawab dgn betul sume soklan..aku pos hadiah..hehe..sume bole teka kecuali ENCET LEBAH ngan AMLY..dilarang keras..pasai depa tau jawapan..hehe..

Thursday, January 6, 2011

..::Wany Si Tunas::..





Smalam wany si joyah call..dia cakap dia dpt jadik pengawas taun ni..kena pakai uniform warna merah mcm dlm gmbr kat atas..berikut lebih kurang perbualan aku ngn si wany..


Aku : Kena pakai uniform merah tu setiap hari ke baby? 


Wany : Tak la..hari Isnin ngan Jumaat je..kalau hari Selasa kena pakai baju Tunas..


Aku : Owh..Tunas Puteri eh?


Wany : Bukan la gemuk..Puteri Tunas..


Aku : Eh..gemuk dulu pun Tunas Puteri jugak la..bukan Puteri Tunas..


Wany : Puteri Tunass laaa..baby tengok cikgu tulis kat papan hitam Puteri Tunasss..


Aku : Erk..ye la..ye la...Puteri Tunas.. T_____________T


Daria : Skang memang skolah dh tukar panggil "Puteri Tunas" ke eh? (-__-")

Tuesday, January 4, 2011

..::Apa Beza Orang Kulit Hitam & Orang Kulit Putih?::..


Seb baik saing2 aku xde yang jenis berperangai lahanat seperti di bawah ini


Aku pantang betul orang yang takde adab dan manner ejek2 orang lain HITAM la..GELAP la..bukan tak bole dibawak bergurau benda2 macam tu..tapi ada batasnya! Aku sendiri dah biasa dari kecik kene ejek HITAM LEGAM laa..HITAM BERKERAK laa..tapi aku bole terima sebab aku tau itu gurauan..lagipun, pada aku, hitam atau putih..bukan itu ukuran yang Allah pandang kalo nk masuk syurga? so why bother? 

Tapi walaupun aku atau sapa2 lagi yang berkulit gelap macam aku tak kisah..doesn't mean korang yang perasan kulit putih sangat tu bole perkotak katikkan kami sesuka hati..kami  juga ada hati dan perasaan tahu? Ini antara contoh ayat2 orang yang prasan kulit putih sangat penah ckp kat aku :


Situasi 1


Orang perasan : Sian ko eh noma..tak bole pakai tudung kaler mcm2 mcam aku ni sbb x sesuai dgn kulit ko yg gelap..


Si gelap : (-___-")


Situasi 2


Orang perasan : Noma..nanti kan bile ko dah kawen..ko pregnant kan..minum la soya banyak2..nanti anak ko xde la kulit macam ko..


Si gelap : (-__-")


Aku xkan lupa dua ayat lahanat seperti di atas..dan jawapan aku kepada mereka hanya ini..


"Apa salahnya kulit aku gelap? Kenapa, Tuhan ada cakap ke sapa kulit putih tu confirm masuk syurga??"


Daria : Grow up people! Tuhan bukan pandang kita based on warna kulit..seputih mana pun kulit ko..tapi if hati hitam xde guna jugak!

Monday, January 3, 2011

..::Jingga Ramba 1.1.11 @ KL::..


New year kali ni sambut secara berjemaah dgn kwn2 semesta..all girls..:) pegi tengok muvie at GSC Mid Valley cite The Tourist..mata segar bugar dpt tgok Alexander Pearce (Johnny Depp) yang hensem..wpun terhalang oleh palang kt dpn mata..:p 

from left : Iza, Erin, Ed, Emi, A'a,Syifaak, Kyra, Yat, Senyeo, Sai, me + Pencho :)..posing kt kedai puma pun jadik..masa ni baru lepas tgok muvie..

lunch @ Madam Kwan's..ditanggung penuh oleh Miss Syifaak..alhamdulillah..terima kasih daun keladi syif :) 

my meal..nasi Bojari nama dia..aku takut salah sebut..ntah2 pronounce dia 'Buhari' ke..so masa order aku just point jek.."Nak yang  ni.." hehe (lepas tu aku dgr waiter tu sebut..ok Nasik Bujari satu..:p)

my babysitter..adelina yg sungguh gojes..suka style ed ni..ala2 model hijabis ;)


Sessi mengambil aura kyra..adik Arissa ni due next month ;)

 ed hantar kyra balik umah @ Putramas Shah Alam..sempat jumpa Arissa yg dh byk cakap :p Auntyy..dodokk (sit) aunty..hehe

Ini Hajjah Haniati..pun ed hantarkan ke Shah Alam..chenta hati dia dh tunggu kt sana :)

Lepas hantar yat + kir..aku and ed gerak2 khas jumpa nuris + mika kt ikea pula..shopping2 sket pastu lepak2 minum kat Kluang Station..dh lama x jumpa nuris ni..last masa amly kawen..:)

budak hensem ni nama dia Imran Mikail..betul ke eja tu? ;p

 with Nuris and Mika..before masing2 pulang ke pangkal jalan :) bergambar kt tepi Triton Ed..gile cool Ed bwk Triton..macam Bella Swan dlm twilight..;)

Nuris, Imran/Mika, me and Ed! ;) 

Sangat2 seronok dpt jumpa kawan2 skolah sume yg dh lama x jumpa..ada yg dh bertahun2..slalu keep in touch kt fesbuk and blog jek..sekali jumpa mcm2 gosip..mcm2 cerita..;) 

Masa aku tgh jingga ramba dr pg smpai malam ni..encet lebah pun ada aktiviti dia sendiri jugak nun kat Pantai Bagan Lalang sana..dgn boys semesta..;) so adil la kan? aku girl's day-to-night out..dia pun have fun dgn kawan2 dia ;)

ini gambar curi dr fesbuk minyot ;)

Saturday, January 1, 2011

..::Welcome 2011! ;) ::..


Sekejap jek dh masuk 2011 eh..:) hope this year will be better than the last..mana2 azam & harapan taun lepas yg x terlaksana & ke laut will be carried forward this year..hope you guys had a great 2010..and even greater in 2011! insyaAllah..aminn

Daria : The Bees will off to KL this morning for mini gathering with Semestarian! ;)