Thursday, December 30, 2010

..::Tag Terakhir Tahun 2010::..



ini la cik puan pawah dgn anak daranya yang berani mengetag saya..gambar diambil secara berani tanpa kebenaran dr blog beliau..hehe


Ok tanpa membuang masa, meh saya jawab soalan2 anda ye pawah..ni mungkin akan menjadi tag terakhir utk tahun 2010..harap2 xde lagi insan2 yang berani tag aku sebelum masuk 2011..hehe


1. Apa benda paling penting dalam hidup anda?
Nak ikutkan banyak benda penting..tapi terpaling terpenting..aku rasa henpon la kot..yang x kena bar :p


2. Benda terakhir korang beli pakai duit sendiri?
Nasik goreng + paru goreng + begedil seketul for pagi tadi punye breakfast :)


3. Di mana tempat perkahwinan dan apa tema perkahwinan korang?
Belah aku kt indera mahkota, kuantan..tema kaler purple..belah encet lebah kat jasin, melakau..tema kaler baby blue..


4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
Ofkosss..dulu, kini dan selamanya..cewahh..goli den


5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
Sampai aku masuk liang lahad..insyaAllah..


6. Novel/buku/majalah terakhir yang korang beli?
Majalah cleo..teruja tgok ada shampoo kecik free :p


7. Antara mak ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
Abah saya :|


8. Namakan orang yang betul-betul korang nak jumpa dalam hidup korang?
Saya nk jumpa org yg bole jaga saya + sayang saya sepenuh hati..dah jumpa dah :)


9. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
Mestila..tp bukan dgn tulang empat kerat sendiri..tulang mesin basuh..hehe


10. Di manakah tempat yang betul-betul korang nak pergi?
Saya mau pegi Holland :)


11. Pilih salah satu, peluk atau cium?
Saya suka peluk..x kira la dipeluk or memeluk..ngee..peluk bole kurangkan stress kamu tau? Dulu penah baca somewhere..suami isteri digalakkan berpelukan at least 17 kali sehari..:)


12. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda?
1. Dia adalah salah seorang ahli the yuls yg ditubuhkan secara x rasmi masa zmn uitm dulu
2. Sudah berkawen dan ada anak sorang..jgn cuba nk ngurat2 dia
3. Dia duk nun di Selangor sana..wpun jauh di mata tp dekat di hati..cewah


13. 5 lagu yang korang suka and selalu dengar?
Boleh kata hari2 pasang lately..smpai opismet boring muntah ijau :p
Decode - Paramore
Decorated - Yuna
The Scientist - Coldplay
Jangan Tinggal Daku - Seven Collar T-Shirt
Fragile - Seven Collar T-Shirt


14. 3 blogger yang dipertanggungjawabkan untuk jawab tag ini ?
a) Anie
b) Wawass
c) Alifah


Jawab jangan tak jawab!hehe


Daria : Ok pawah..hutang gua udah selesai..;) Anyway, selamat bercuti esok korang sume..(orang lain penat2 main bola smpai nk tercabut kaki..kita sume dpt cuti jugak..keke..tapi xpe..aku suka!hehe)

Wednesday, December 29, 2010

..::Mini Celebration of Afieq's 2nd Birthday::..


Si pemalas apdet blog kembali! Eceh..bajet ada orang ternanti2 entry baru ko..kehkeh..lantak la..blog aku..suka ati la mau apdet x mau apdet..hehe

Ini cerita hari Ahad lepas..the bees telah berjanji-janjian sama itu cikpid + babad + my little boifren..a.k.a Afieq Najmie..utk celebrate secara mini-minian sempena Afieq our anak lambung masuk 2 tahun..utk laporan penuh sila ke blog mama Afieq..hehe 


the burve day boy :) membizi makan kek

Afieq diapit oleh dua awek cun melecun

hadiah utk Afieq :) nak tau apa isik di dalam..g tengok kt blog mama afieq..hehe

sesi penyampaian hadiah dr bapak lambung ke anak lambung :)

ok farah..ini kira 2 in 1..aku kiss afieq utk aku + utk ko as diamanahkan ;)

sayangku berbalas..cewahh

Terima kasih banyak2 yam for the lovely treat..jasamu dikenang..nanti kita jumpa lagi yek two weeks from now..;)

Thursday, December 23, 2010

..::PMR SEMESTA::..



Even dah 10 tahun meninggalkan SEMESTA, aku tak pernah lupa sekolah aku itu. Merujuk kepada status fesbuk Cikgu Sayed yang aku cilok kt fesbuk tadi kat atas ni, aku tumpang bangga. Syabas SEMESTA! :) 

Monday, December 20, 2010

..::Do Ask Him Yourself::..


After almost one and a half year, my HOPE still didn't happen yet..obviously His plan wasn't parallel with mine which of course has it's own reason that i can't argue or even worst, complaining.

I do accept this big test of mine. So why don't they? Their frustation + upset + concern..i appreciate that. Thank you. But please understand, despite this is my life, I can't control things that happen in it..it is beyond my power. I'm sorry. I'm just a HUMAN. (in case you forget)

If you are still wondering, WHEN or WHY or HOW..i suggest you ask Him yourself. Good luck. (and don't forget to tell me the answer) 


Daria : How frustated or sad you felt, mine is triple, for sure.

Wednesday, December 15, 2010

..::Dinner @ Angah D & C::..


Malam semalam malas nak masak lagi..so pegi jalan2 cari makan kat kedai makan baru..asyik tengok gambar2 makanan dr kedai ni kat fesbuk jek..mana bole tahan..hehe..kasik try test satu kali makan kt sini..

Nak tau kat mana? kedai ni dkt Uda..nama kedai dia Angah D & C.. ;) D & C tu stand for Delicious and Cheap! memang cheap pun..seriously!nak banding ngn kedai2 makan western yg kami penah pegi..dan yes memang sedapp..;) so mmg sesuai sgt la tagline kedai tu Delicious and Cheap..hehe

ini menu dia..mmg dh siap2 letak atas meja..aku suka sbb xde la buang masa tunggu waiter datang nk bagi menu pulak kan..pastu tulisan menu + gambar terang cantik menarik.. ;)

Menu and Price :
Grilled Chicken Chop  RM8.00
Grilled Beef Steak  RM12.00 -14.00
Deep Fried Chicken Chop  RM5.00
Fish and Chips  RM5.00
Assorted Steam Burger Set  RM5.00
D & C Fries  RM3.00
Oblong Beef/Chicken  RM4.50 (RM7.00 if one set)
Grilled Lamb Chop  RM10.00 - 12.00

See..murah kan? ;) sangat affordable ok..mana nk carik fish and chip RM5 sajer??hehe..aku mmg promote habis kedai ni..mekasih la pada sab yang mula2 promote kedai ni pada kami..hehe..memang puas hati! ;)


Grilled Lamb Chop - encet lebah's :)

Grilled Beef Steak - makcet lebah's..mebi korang x nampak sgt kuah black pepper dia yg melimpah ruah sbb pinggan dia warna hitam..tapi seriuss..kuah dia sgt sedapp dn banyakk..fries dia pun byk gile mcm nk terkeluar dr pinggan hehe

Nak dijadikan cerita..masa kami tgh tunggu2 makanan sampai..terserempak dgn Kak Ani + Abang Lan and family kt situ..hehe..actually before this dh beberapa kali plan nk g ngeteh..tapi asyik la x jadik..tiba2 terjumpa kat kedai makan ni..x cakap banyak terus pindah meja..tarik meja 2 sambung teruss..orang kata kalau dh jodoh nk berjumpa tak ke mana..hehe..

ini la Kak Ani..ex-officemate encet lebah yang sangat baik hati dan berperangai mcm mak2 yang sweet + caring..sgt seronok dpt jumpa akak yg baik ni ;)

ini hasben kak ani..Abang Lan yg juga sgt baik + suka wat lawak..tgok tu aku nk amik gambar dia x nk pandang..bila aku dh letak kamera..baru nk pandang sengih2..hehe..kt sebelah tu anak diorang yg no 2..Syamil..

gadis ayu yg tgh mengepeace tu anak diorang yg 1st..ayu nama dia..dn yg kecik skali tu daniel :)

see makan pun senyum2 sebab hepi sedap sangat 

Overall..kedai ni mmg bole dpt anugerah kedai harga patut..makanan sedap..servis cepat..harga sgt berpatutan..sapa2 duk JB..try la makan kt sini..confirm puas hati..hehe

Daria : Makanan sedap + makan bersama2 orang2 yg dh lama x jumpa = double happiness! ^_^

Tuesday, December 14, 2010

..::Doa Untuk Kaum Wanita Yang Kedatangan Haid::..




My bos kecik, pak aji email doa ni kt aku dulu..dh lama nk letak kt blog, tp asyik la lupa jek..if tak nampak tulisan doa tu kecik sangat..klik pada doa kt atas ni for larger view okies..to sapa2 yang tengah bendera merah, bole la baca doa ni.. ;)

Monday, December 13, 2010

..::Kisah Gigih Tahun 2001::..



Zaman aku diploma dulu, aku penah ada crush pada pelakon filem..alaa aku rasa sume orang pun penah ada crush masing2 kan..hehe..x kira la pada pelakon ke..penyanyi ke..tapi pelakon yg aku suka ni bukan la pelakon terkenal yang ada berlakon kat tv..filem yg dia berlakon ni pun filem kategori indie or bawah tanah punye filem..


Laki tu berlakon dlm cite Dari Jemapoh ke Manchester/Manchestee..nak tau cite ni pasal apa?Ok ni sinopsis cite ni yang aku amik dari sini..


'Dari Jemapoh ke Manchester' film poster

Filem yang berlatarkan zaman 70-an ini mengisahkan dua anak muda Yadi dan Mafiz dari sebuah kampung di Jemapoh, Negeri Sembilan dalam perjalanan ke England untuk mencapai hasrat masing-masing. Yadi ingin ke Manchester untuk melihat bintang bola sepak kesayangannya George Best sementara Mafiz ingin mencari ayahnya seorang kelasi yang dikatakan berada di Liverpool. Dalam perjalanan itu, banyak halangan pahit manis yang terpaksa ditempuhi. Mereka bertemu dengan beberapa watak seperti penyanyi mencari kekasih dan gadis yang lari daripada perangkap bapa ayam.


Ada dua org pelakon utama dlm cite ni tapi aku suka tgok yang rambut panjang tu..nak jadi cite..member aku masa diploma, Imah kenal pulak laki tu..dia kenal sbb laki tu member boyfriend dia..dannn..dia tau laki tu keje mana..hoho..terus menggeletis la aku ajak imah g carik laki tu..gila gatal gigih..T_T


Suka punya pasal..sanggup naik komuter dr Shah Alam ke Soromban..pastu menapak ke Terminal One..imah kata dia keje as tailor kt situ..dan ya..memang betul..masa first time aku nampak dia dpn mata kepala aku sndiri..dia tgh menjahit..aku cume tengok dari jauh..x berani nk tegur..dan ye betul juga..rambut dia panjang sama mcm dlm filem tu..cuma..dia nampak lebih berusia di alam nyata..mana tidaknye..filem tu mula dibuat tahun 1996..aku baru tingkatan 2 masa tu..dia dah pangkat abang2 yg mebi umur dalam 24 or 25 masa berlakon tu..aku bajet umur dia masa aku jumpa tu lebih kurang 30 kot? +_+


Masa cuti2 seremban aritu..ingt nk singgah Terminal One..jalan2..smbil nk tgok laki tu ada lagi tak..ehh..hahaha..xde la..dh berlaki..dh xde perasaan dh..perasaan seratus persen kt laki skarang jek..keh3..lgpun sakit perut..lalu je la kt tepi Terminal One tu..yg pernah jadik tempat lepak aku juga satu masa dulu masa study kt Kolo Pilah..


ini la rupa Terminal One port melepak smbil pakai baju asrama matriks bunga2..x cool langsung lepak pakai baju kurung..skang siap dh ada Terminal Two..tapi x sempat nk snap gambar..


Tempat aku turun naik bas if outing g Soromban dr Kolo Pilah zaman muda2 dulu


Satu lagi port lepak..Seremban Parade..x dapat bayangkan dulu aku sanggup jalan kaki tgh panas terik dr Terminal One ke sini pastu patah balik g bus stand pulak..dgn bju asrama pulak tu..jarak antara dua tmpat ni xde la jauh sgt..tp..ketibas itu pasti


Ok dah tu je kisah gatal gigih aku yang x membuahkan apa2 hasil pun selain dari menghabiskan duit dan kepenatan berulang alik dari Shah Alam - Seremban - Shah Alam dlm satu hari yang sama..gile..

Selingan :

Aku : Nape la orang tak g tegur eh laki tu dulu..

Dia : Kalo awak tegur dia mesti awak x kawen ngn orang skang..

Aku : Eh nape pulak?

Dia : Ye la..kalo dh tegur confirm kapel..pastu kawen ngn dia..

Aku : Erk?hahaha..(ke situ pulak dia) :p 

..::Last Main Boling Tahun 2010..Hopefully!::..


Tahun 2010 ni aku rasa kerap sgt main bowling..baik suka2..tournament opis organize ke..main ngn family ke..aritu rasanya baru jek main boling ngn amly masa diorang turun sini aritu..laswik hari jumaat main lagi..organized by opismet..dah la asyik2 main kt tempat yg sama..aku rasa..tempat boling tu pun dh bosan tgok muka aku..


Ni kali ke-3 rasanya join boling tournament ni..before this aku g sorang2 jek..sbb kebetulan encet lebah keje..ni first time dia  join..laki bini dia bg satu team x terpisah..hehe..lagi 2 orang team aku my chinese colleague..


my team..Mr. Chai, Mr. Bee, Mrs. Bee + Miss Cynthia


kalo pandai carikla mana aku


habis game terus balik g teman encet lebah main futsal pulak kt millenium taman anggerik..aku follow jek..xde hati dn perasaan sgt pun nk stay tunggu diorang announce result..dah tau dah mesti tak menang..haha

Daria : Asyik main boling jek..bila la nk merasa main paintball pulak eh..

..::Aktiviti 12.12.10::..


Bila kemalasan menyerang di hari minggu, so mari la kita makan di luar..encet lebah tak mo makan nasik..so aku suggest makan kat Kenny Rogers Jusco Tebrau..lagipun dh lama x makan set quarter meal yg sedap itu..nyum2..teringat zmn dulu kala masa keje kat HA..asal dpt gaji jek..g makan ramai2 kt Kenny Rogers Sunway Piramid dgn an, jai, che kie & arwah ramin..


Quarter meal..black pepper..side dishes..mashed potato..macaroni cheese and coleslaw..stiap kali dtg sini pun meal ni je la yg aku akan order..same goes to encet lebah..cuma aku suka ayam putih/isik..encet lebah suka ayam merah/tulang


air pun nak sama..coffee mocha..sehati sejawa la katakan


chocolate muffin..aku suka mkn kerak bhagian atas dia jek..hehe


lepas makan..jalan2 cuci mata..tgh bulan ni..tgok je la..pemandangan agk sesak + sendat..org ramai gilos shopping utk krismas agaknya..kul 5 pm camtu gerak g Stadium Larkin pulak..tgok bola..PTP lawan team apentah..aku layankan aje..lgpun dh lama x masuk stadium tgok org main bola..first & last aku masuk stadium tgok bola, Pahang lawan Selangor dulu..ntah taun bile masa tu..aku blom abis skolah lagi rasanya..


Pintu dpn yg x bukak..wat ponek yo mundar mandir kat sini..huhu

at last jumpa pintu masuk setelah masing2 ketibas

PTP lawan team apentah..aku x amik port sgt org men bola ni..mak x minat nok..tgok suka2 je bole la..

jarang2 encet lebah ni nk pakai spek dia tu..kalo dia pakai tu maknanya penting la event tu 

Abis tgok org main bola..pegi pasar malam kt tepi stadium tu pulak..dh lama seh x pegi pasar malam..aku beli mee hoon sup, tau fu fa + air asam masin..encet lebah beli nasik goreng cmpur kue tiow goreng..eh apesal aku beli lagi byk dr dia..:p 

pasar malam sebelah stadium Larkin

pastu balik umah..kemas2 apa2 yg patut..gosok baju keje sume..join tgok bola lagi kt tv pulak sepam..pastu went to slumberland..zZzZz..

Saturday, December 11, 2010

..::Cuti-Cuti Seremban::..


Last weekend..kami pegi wedding Wallid kt Seremban, Nogori Sembilan..Wallid ni besfren amly merangkap anak angkat family aku..kira rapat la ngn family aku..kenduri hari Sabtu..kitorang gerak dr JB kul 9 lebih..family aku gerak dari Kuantan kul 8 kot..jumpa kt umah orang kawen terus..

Wallid + Sarah..gambo amik kt fesbuk Wallid :)

Lauk org kawen adalah sedap..escpecially ayam masak pedas dia..dn itula lauk yg paling byk skali aku amik..tapi..nk dijadikan cerita..aku makan tu dlm pukul 2.30 p.m..pukul 5.30 p.m..masa tu dh check in kt Klana Resort..aku telah diserang food poisoning yg amat dahsyat..huwaaaaa...x penah hayat aku kena ceri beri teruk skali mcm tu..dr kul 5 petang tu smpai thari esoknya seblom check out..:( 9 kali kua masuk toilet..huhuhu..adik aku risik2 ngn kawan2 dia..rupa2nya bukan aku sorang..ada gak yg senasib ngn aku..huhu

ceria la sebelum kejadian..x tau lepas tu tonggeng2 sakit pewot..huhu

Kitorang stay kt Klana Resort kat bandar Seremban..tempat dia besar + cantik..tapi..tapi sad to say..service teruk gilos..pukul 5 check in bilik x siap kemas lagi..ntahapa2..dengan access card bilik yg asyik deactivate..alasan kena radiasi handphone..x kena tepon pun sama jugak..huhuh..selain drpd tu..makan..view..sume ok..cantik la tempat tu..slalu company buat team building kt situ..tapi lepas ni rasanya reject la duk situ dh kalo g seremban lagi..:p


view from our room

hotel lobby

cafe hotel..makanan dia sedap2..cuma aku x puas hati sbb x jumpa soup aritu..steak yg susah tu ada pulak

bilik kami nun kt bawah sana nun..bayangkan kalo dh penat2 turun..nak pegi naik lobi pulak utk activate kan card..pengsan 

Esoknya kami sume check out kul 12.00 p.m..pastu terus gerak2 g umah orang kawen semalam lagi skali..parents wallid jemput kami satu family lunch kt umah diorang..rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari..hehe..lauk adalah superb!masakan orang nogori mmg my peberet..tapi aku x makan byk sgt..sbb perut still x ok lagi masa tu..lepas makan..kami pun berpecah..family aku balik Kuantan..kami balik JB..

since awal lagi..kami pun singgah ke Ayer Hitam..dlm pada sakit2 perut tu..getik gak nk g jalan2..haha..aku mmg niat nk g carik bantal kecik utk letak dlm keta..wat teman tido kalo balik kampung..hehe..jalan punye jalan..terjumpa bantal2 yang sangat menarik tertarik hati kami berdua..hohoho..baru aritu terbaca kt blogserius pasal bantal ni..tp kt blog tu tunjuk bantal ori..ni bantal 2 biji RM15 jek..hehe..x kisah la..janji hati suka dn bole wt bantal hiasan + tido dlm keta ;)


model bantal tu..tau la orang IT :p

Daria : Have a nice weekend! ;)


Friday, December 10, 2010

..::Eidul Adha 2010 : Part 5::..



Hari Ahad..pagi2 aku ngn encet lebah dh bangun pegi carik roti jala kt Uda..roti jala dia terbaikk..seb baik ada lagi masa smpai..roti jala ni cepat habis..lariss..


lepas sarapan..lepak2 jap..kul 10.30 a.m kami pun gerak2 khas naik dua keta ke Airport Senai..flight to KL diorang kul 12.00 p.m..transit KLIA..pastu kul 6.00 p.m plak ke Kuantan..xde flight direct Senai - Kuantan..

lepas diorang dh check-in..kami pi ushar  kedai MPH kt airport tu jap..jalan2 carik buku cite..sambil2 belikan buku cikpid skali..aku beli buku Never Let Me Go - Kazuo Ishiguro..encet lebah beli buku Honk if you are Malaysian - Lydia Teh..

mine :)

his :)

then petang tu..kami g jalan2 umah cikpid..dpt makan karipap sedap panas2 dari kuali..sambil2 tu belajar kelim karipap..hehe..

karipap pertama yg aku tolong pied buat..mcm nk pecah perut sbb byk sgt isi inti :p

petang lepas kenyang mkn karipap..pied pun dh dpt buku Sophie Kinsella dia..dh peluk cium afieq kejap..kami pun pulang ke pangkal jalan..yang paling best sbb esoknya hari Senin Johor cuti!hohoho.. ;) 

..::Eidul Adha 2010 : Part 4::..


Tertinggal satu cite..hari ke 3 tu abah bwk ma g klinik kt gelang patah..so, ma dh ada buat appointment ngn doktor tu hari sabtu pagi kul 10.00 kt klinik pekan nenas..so pagi2 lepas breakfast kt umh..kitorang bawak ma g klinik tu..ma kena sedut kahak dlm dada dia..x silap aku ni bukan kali pertama ma sedut2 kahak ni..huhu..pastu dh setel kami g makan kt Ani Sup Utara kt Taman U..tapau jek utk amly + nini kt umah..


Poliklinik Puteri Dan Surgeri Pekan Nenas 


smpai umah..kasik ma rehat2 dulu..tido2 dulu lepas makan ubat..planning petang nk jalan2 kt City Square..so sementara tunggu ma bangun..wany sibuk2 ajak aku buat spaghetti..dh lama dia order..sblom turun JB lagi..so..bermasak2 la kami di dapur..wany jadik tukang potong..tukang kacau..rasa suma la..siap request..buat la pedas skit mok..haa yee laa..dh siap masak..dia org pertama makan..puas hati nmpk gayanya..hehe



bahan2 nak buat kuah spaghetti

spaghetti in process..minyak2 tu supaya dia x melekat2

daging cincang Ramly + meat ball

kusyuk potong button mushroom :)

little masterchef in the making ;)

kuah spaghetti yg pedas ikut selera wany 

hepi dpt makan smpai kecik2 mata ;)


pastu petang ma dh bangun..sume siap2 g CS pulak..sampai2 g makan dulu kt Swensen's..mcm2 jenis makanan order..nyum2..sume sedap2..setel makan..jalan2 + shopping sket2..pastu balik umah..diorang sume nk balik awal sbb nk packing2 barang..sok nk balik kuantan dah..


wany's meal

mine ;) mushroom soup

encet lebah punye..burger apentah 

ma punye..seafood cheese rice..erk..satu je aku bole cakap..muakk :|

yang ni terbaik..brownies + ice cream..nini punye :)

Hajat di hati petang aku nk bawak diorang g jalan2 kat area Nusajaya..jalan2 kat Kota Iskandar..Puteri Harbour..tapi x kesampaian..sbb schedule pun dh lari..xpe la..next time..;)

Ok setel part 4! ;)