Tuesday, November 9, 2010

..::Hidup Mesti Terus Walau Apapun::..


Bila kita sayang seseorang tanpa sebarang syarat, kita akan secara automatik menjadi 'peha kiri'nya..yang mana kalau peha kanannya dicubit + dipukul + ditampar, peha kiri ini akan turut sama merasa peritnya.Magis bukan? Jasad berlainan tapi perasaan merasai perkara yang sama.Ok saya tipu.Sebenarnya orang yang betul2 merasa itu lebih perit patblas kali ganda mungkin dari apa yg 'peha kiri'nya rasa.

Semasa zaman teknologi belum secanggih sekarang, yang mana telefon genggam @ bimbit pun masih orang2 tertentu sahaja yang mampu memilikinya, surat menjadi medium perhubungan.Dan kadang2 public phone..itu pun kalau nak call, kena tunggu public phone kosong dan duit syiling cukup bekalan.

Dalam banyak2 surat, ada satu yang betul2 meruntun hati dan jiwa raga.Biarpun jauh beratus-ratus kilometer terpisah, aura patah hati dari kata-kata dalam surat tu cukup untuk buat bahu ini terhinggut-hinggut menangis sampai mata merah2, hingus meleleh macam la sang pembaca yang dipatahkan hati.

Cukup sampai di situ.Konklusinya, jika hati sudah sayang, apa-apa yang menyentuhnya, menyentuh saya juga.Peha kanan, usah bersedih.Hidup ni masih panjang lagi dan masih banyak lagi benda lain yang perlu diberesi.


After all, life is not all about him, but Him.Btw, jika saya down, saya akan dengar lagu dari Maher Zain - InsyaAllah di bawah ini..jadi jika anda juga down, layanlah lagu ni..dan hayati liriknya..


Everytime you feel like you cannot go on 

You feel so lost 
That your so alone 
All you is see is night 
And darkness all around 
You feel so helpless 
You can't see which way to go 
Don't despair and never loose hope 
Cause Allah is always by your side 


Insya Allah 2x 
Insya Allah you'll find your way 


Everytime you can make one more mistake 
You feel you can't repent 
And that its way too late 
You're so confused,wrong decisions you have made 
Haunt your mind and your heart is full of shame 


Don't despair and never loose hope 
Cause Allah is always by your side 
Insya Allah 2x 
Insya Allah you'll find your way 
Insya Allah 2x 
Insya Allah you'll find your way


Turn to Allah 
He's never far away 
Put your trust in Him 
Raise your hands and pray 
OOO Ya Allah 
Guide my steps don't let me go astray 
You're the only one that showed me the way, 
Showed me the way 2x 
Insya Allah 2x 
Insya Allah we'll find the way

2 comments:

erin emariza said...

cik norm..aku yg bermuka brutal ini pun sebenarnya sgt berjiwa halus.bercinta-cintun zaman teknologi tak begitu canggih lagi menyentuh jiwa.lagi romantik bg aku menulis surat cinta dan bergayut kat kat tepon rumah (sambil pintal2 wayar tepon yg mmg bergulung) daripada tulis sms or call pakai hp.
papepun, kita merasa tue semua dari bdk2 skg yg tak sempat rasa kehebatan cinta zaman tue..hehehehe

..::daria::.. said...

Hehehe..aku tau ko mmg jiwa halus erin..:p

btw aku stuju sgt ngn ko..mmg betul dulu2 punya medium nk communicate masa bercinta mmg old skool abes la..rajin betul tulis2 surat dulu..kalo xde kertas kajang..koyak buku latihan skolah..pastu bgayut kt tepon lama2..herm..memori2..;)