Tuesday, November 30, 2010

..::Mee Bandung..Anyone? ;)::..



Semalam dinner makan mee bandung..guna perencah segera cap Adami puan Sab bagi :) thanx sab! senang gile memasak pakai perencah tu..hehe..tinggal nk letak bawang, sayur sawi, udang and bebola daging saje..mudah mudah..


ini la rupa perencah mee bandung Adami..satu peket tu bole cater utk lebih kurang 7 orang..meh aku cite sikit camne nk buat mee bandung ni..simple ajek ;)

Bahan-bahan

1.Perencah mee bandung Adami - 1 peket
2.Mee kuning - 1 peket
3.Telur - 3 biji
4.Sayur sawi - dalam 5/6 batang - potong ikut suka
5.Bawang merah - 6 ulas, hiris @ mayang halus2
6.Meatball @ bebola daging - ikut suka nk letak byk mana
7.Udang atau apa2 seafood korang suka - ikut suka nk letak byk mana
8.Minyak masak
9.Garam & gula - secukup rasa


Cara-cara

1.Panaskan minyak.
2.Bila minyak dh panas,tumis bawang merah yg dh dihiris halus2 tadi sampai warna dia jadik kekuningan.
3.Pastu dh naik bau wangi masukkan perencah Adami tadi dan air dalam 3-4 cawan.
4.Bila air dh mendidih, masukkan telur, udang, meatball dan sayur sawi.
5.5-7 minit pastu masukkan pulak mee kuning.
6.Pastu masukkan garam dan gula secukup rasa.
7.Agak2 dalam 10 minit pastu..bole la angkat dan hidangkan. :)

Daria : Selamat mencuba! ;)

Monday, November 29, 2010

..::I'm Extremely Happy!! :D ::..




Nak tau nape aku HAPPY SANGAT2?? Kat bawah ni jawapannya! ;)



Akhirnya aku x perlu kerja pada hari sabtu lagi dah..hehehe..sebagai ganti aku kena balik keje lewat 1/2 jam dari biasa..iaitu pukul 6.00 p.m..takpela..aku x kisah langsung balik lambat pun sbb selama ni pun mmg aku slalu balik lambat..happynyaaa...:D :D balik ni nk masak mee bandung laa..guna perencah segera puan sab bagi aritu..hehehe..lalalalala..gumbira gumbira..

Daria : Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah ^_^

Saturday, November 27, 2010

..::Why Do I Have To Work On Saturday?::..



Tajuk di atas tiada kena mengena dengan cerita di bawah.Sekian harap maklum.

Tak pakai wallpaper tuzki lagi dah..i need wallpaper yang bole menceriakan hati untuk bekerja di hari Sabtu yg indah ini 

Jika anda duduk kat kusi beta dan menghadap pc dan menoleh ke sebelah kiri..ini lah hasil pemandangan yang  anda dapat..timbunan file kertas dan ape2 lagi mak nenek ntah

ini pula pandangan di sebelah kiri..penuh dgn nota2 yg aku dh tgok hari2 pun masih tak ingat2..notice the magnet yang warna warni itu?

magnet2 berupa muka haiwan2 comel ini adalah dari wany si joyah ;)

Daria : Sekian laporan boring di hari Sabtu.

Friday, November 26, 2010

..::Summit Warehouse Cleareance!::..



one of my favourite shoes brand, Summit will have warehouse clearance!syok syok!macam tau2 jek gaji aku masuk hari ni..hoho..to sapa2 yg duk Johor..jom cuci mata tgok kasut murah2 kt sini..if iklan tu kecik sgt korang x nampak, kelik sini.. ;)

..::Eidul Adha 2010 : Part 1::..


My family smpai dari Kuantan hari selasa malam at Senai Airport pukul 10.00 p.m lebih2 skit..kami pi jemput naik dua keta sbb x muat satu keta..ma,abah + wany naik keta aku..amly + nini naik keta encet lebah..pas amik diorang terus g makan2 kt singgah selalu danga bay..pas mkn gerak2 khas balik umah..

ma + abah @ restoren singgah selalu, danga bay

amly + nini 

esoknya pagi2 bangun nk masak rendang + lodeh + kuah kacang + nasik himpit..wany jadik assistant aku yg setia..dia mmg suka bab2 tolong2 kat dapur ni..bole diharap potong2 sayur utk lodeh tu sume..siap kacang panjang dia potong pakai gunting..lg senang katanya..pastu tolong goreng2 kerisik..actually abah pun ada tolong2 tp aku xde amik pic pulak..aku suh dia duk dpn je tgok tv..dia nk tolong jugak..x bole kata apa la..(padahal suka je abah tolong, haha) (nota tambahan : abah mmg suka + rajin memasak ^_^)


assistant yg x mandi pagi lagi tgh gunting kacang panjang 


goreng kerisik..dia cakap bes laa dapur gemuk rendah..kalo kat umah tinggi..x sampai..


lepas mkn tengahari di pagi raya haji..gerak2 khas pi Jusco Tebrau..berjalan2 sambil mengeringkan poket..hehe..pastu makan2 di secret recipe pulak..pastu sambung balik jalan2 + shopping..

hasil yg x seberapa..rendang daging basah + lodeh yg terlebih kunyit :p

@ Harris bookstore..si wany ni suka baca buku so pegi carik buku Mr. Midnight or yg in BM punya..Detik Tengah Malam..

ma beli sandal..penat pakai high heel

tunggu abah testing suar keje @ fitting room

adik beradik kaler tahi cicak

wany dan abang ipar yg muka seperti sakit2 perut saja :p


ma + abah @ secret recipe

tunggu aku bayar tiket kt autopay

hari dh malam baru nk gerak keluar dari Jusco..perut lapar..so aku tanya abah nk makan apa?abah ckp bwk pegi makan steak terbaik kt jb ni..so aku bawak diorang pegi TGI Friday..;) seronok makan ramai2..siap aku rasa mlm tu sume orang ceria terlebih termasuk abah..hehe..asyik gelakk je keje..gmbr tgh makan xde pulak..sbb masa tu pakai phone amly..phone aku bateri kong..

half rear elevation of the sponsorer ;) tgh tunggu ada meja clear di luar..seb baik TGI ni ada letak bench kt luar..so bole la duduk2 while waiting..


lepas makan..balik umah dn terus titon..sbb esoknya kami keje..ok habis day 1 of eiduladha 2010..to be continued ;)

Thursday, November 25, 2010

..::Kemaruk Duit Syiling::..



Tetris old skool - beli kt pasar malam Raub

Dulu masa kecik..sanggup gaduh2 ngan adik sbb berebut nak main game Tetris yg tgh hot masa tu..pastu up skit main gameboy..bukan aku punye..adik aku punye tapi aku slalu menyemak nk pinjam wpun dia kedekut..dia x bagi aku sekeh..masa tu bole la nk sekeh2..dia kecik lagi..cuba sekeh skarang tengok..:p


pas tetris up skit main game kt tibi..masa tu kemaruk main Mario + Luigi ni

satu lagi game yg agak addicted..Contra nama dia..siap main smpai habis level tu..masa tu kira hebat la game ni..:p


masuk u, pun addicted main game..game paling berhantu bagi aku ialah The Sims..syok sbb game tu bole main2 bina2 rumah sndiri..pastu ngorat2 orang..pastu kapel..kawen2..tup2 dh ada anak..haha..siap sanggup aku save x nak main game tu until lepas exam..konon2 reward pada diri sndiri la sbb dh study rajin2..poyos..pastu amik ko main game tu dari balik exam sampai subuh esoknya..hehe..


ini The Sims yang awal2..skang dh macam2 game dah Sims ni ada..

skang dh tua2 ni main jugak game..sama naik laki bini..:p mula2 kawen aritu kemaruk main Monopoly..siap lawan2 laki bini score sapa lagi tinggi..uhuk..ntahapa2..lebih baik bersaing sapa lagi byk buat amal ibadat..jgn contohi kami..hehe


game monoply ni ala2 Saidina

ni yg terbaru..masing2 dh tersangkut kat game Coin Dozer..game biasa2 je pun sebenarnya..tapi..ntah..serius sangkut!sampai nk tido pun bole op op lagi..haha..mengong..sape nk try main game ni bole donlod kt sini..kalo nk tau cheat trick dia kelik sini..hehe..selamat kemaruk duit syiling! ^_^ 
 
 game ni buat 'kami' x lena tido..ntahapa2 


kena tolak duit2 tu gunakan coin yg ada..kalo duit habis..kena tunggu 30 saat baru kuar coin baru seketul :p menguji kesabaran! 

Tuesday, November 23, 2010

..::Wany & Slip of Tongue::..



Tak bole nak apdet cite Hari Raya Haji 2010 lagi since gambar2 sepanjang 6 hari blom habis kumpul lagi dari macam2 sumber..encet lebah, amly, phone sendiri..tapi ada satu cite pasal wany yang aku xkan lupa sampai bila2..;) kejadian berlaku dalam kereta masa otw nak balik umah dari makan kat Banafee Village..kami berlima dlm keta : aku, encet lebah, amly, nini + wany..


Wany : Gemuk, jalan ni kalau kita straight bole pegi "Singaparu" eh?

Aku : Ha??Singaparu??hahahahahaha


diikuti gelak ketawa oleh amly, encet lebah dan nini..wakakakakaka..macam nk pecah tingkap keta..ada ke Singaparu? nasib la wany dapat akak, akak ipar, abang + abang ipar jenis kuat nganjing sume..hahaha..memang sampai ke rumah tak habis lagi nganjing..siap nganjing kalau singapura dilanggar todak..singaparu dilanggar apa?PUYU???..hahaha..seb baik wany tak merajuk malam tu..takpe la wany..bukan selalu bole gelak2kan wany mcm tu..hehehe

Daria : Aku rasa slip of tongue tu biasa je kan..aku pun slalu 'kacap telabik'! ;)

Friday, November 19, 2010

..::Ujian Kesetiaan::..


2 orang kesayangan saya..akak + wany ;)

Semalam, 18 November 2010, my bestest kazen in the world..si akak telah selamat dirisik..Alhamdulillah..aku suh dia send mms satu gambar dia..hampeh tak dapat2..henset bateri kong la ape la..apepun congratz my kazen! ;) dengar2 si akak ni nk kawen bulan 3 taun dpn..semoga semua yang dirancang berjalan lancar..insyaAllah..


Sebab dia lembap sgt nk mms gmbar dia..aku terfikir nk kenakan dia dgn sedikit ujian sms..hehe..smalam aku ada no baru..official utk kat opis jek..so aku sms akak guna no tu..


Aku : Hi..bole brkenalan?


Akak : Mana dapat ini no?


Aku : Itu tak penting..awak x jawab lagi soalan saya..bole x?


Akak : Penting bg sy nk taw..zmn skg zmn putar belit..i'm not single, cr yg single la nk kenal2


Aku : Sedangkan kpl terbang kt langit pun org bole rampas..inikan pulak org..awak blom kawen lagi..ada can lg kan?


Akak : Eh sape neh?tayah nk ngarut2 ah, no neh sy baru je tuka da disturbia..haish..tayah buang ms k, sy pn mls nk buang kredit..daaa


Aku : Syabas!Anda lulus ujian kesetiaan..hahahahahahahahahahahah


Akak : B**I


Hahahahaha...jawapan dia yg last tu menunjukkan dia dh tau sapa aku sebab dia sms dekat henpon aku yang sebenar..hahahhahaha..

..::The Job I'm Searching For::..


Skarang tengah ligat carik keje lain kat jobstreet..total application setakat ni, 5 company..sume area2 JB ni jek..tadi baru ada satu company call panggil interview next tuesday..nama company ni ala2 macam nama makanan sket..hehe..


Semalam, company aku tiba2 bagi henpon + simcard limit RM150 sebulan..dh setaun 8 bulan aku keje sini..ini la kali pertama company ni baik hati kat aku..hermm..ke diorang tau aku tgh carik keja lain? T_T

tepon pinjam itu

Daria : Macam laaa ada orang kisah ko nk brenti noma oii..jgn perasan!

Thursday, November 18, 2010

..::Trip to Sarawak 2003::..


Happy belated hari raya haji semua! ;) (aci ke gitu?hehe) smalam punye cite raya with family will be updated later..cukupkan jalan2 cari makan smpai ahad ni dulu..ni pagi tadi bukak2 fesbuk..tgok si awin kawan lama msa kt uitm, ada upload gambor2 masa zaman diploma..trip to Sarawak..taun 2003..gile lama..dh 7 taun..rajin ko scan win..zaman ni kamera kodak lagi..style hardcopy belaka..xde softcopy2 ni..old skool abes! ;p


cikpid, awin, omputih mana ntah (yg tgh skodeng nogiey), aku + nogiey..lokasi kt bridge construction site somewhere in sarawak i don't remember..hehe..


ini awin..member baik aku zaman diploma..merangkap my roomate kt umah sewa dulu

lokasi : tugu kucing kat tengah2 bandar kuching..dekat jek dgn waterfront..baru lepas dinner McD kt blakang nun..dari belakang kiri : nogiey,syikin,cikpid,pak uban,pawah ,kt bawah dari kiri : nisa'a, awin n me ;)

kat umah sapa aku x ingat..baju kuning (baca : pak uban) tu ada jek kt dlm setiap gambar :p

ni kat asrama CIDB..kitorang tido sini..hari2 dgr budak2 asrama ni pasang lagu arwah Achik Spin + Nana, lagu yg femes tu..bola2 api..;p

ni kat pasar Bau..pasar ni located kat sempadan antara Sarawak ngan Indonesia..mcm2 ada jual kat sini..i remember bought my first 'dream catcher' here dgn harga RM10..tapi aku bagi kazen aku as souvenir..:)

Daria : Zaman2 diploma kt Uitm koya kasut Converse, suar Levi's, beg Wild Channel..haha..sungguh tidak matang :p 

Monday, November 15, 2010

..::Karangan Bergambar::..



Ada idea tapi xde masa nk merepek taip cite.This week agak hectic sbb busy lintang pukang kemas umah sbb esok malam, my family mau datang sini dr Kuantan, for the first time!:D so semestinya kena pastikan umah selesa utk tetamu..diorang akan stay at our house smpai hari Ahad..raya haji sakan..hehe..tak sabar nk jumpa itu budak joyah wany..siap dh order..nk suh gemuk masak spagetti meatball..:p


Speaking of the joyah..kelmarin dia ada call tapi aku tgh kemas umh, x dgr so aku call dia smule.Aku tanya nape?dia kata nk bgtau tadi ada nmpak pelangi double..aku suh dia mms..kt bwh ni gmbar pelangi tu..cantikkan? ;)

Pelangi berkembar ;)..yang atas tu tak clear sangat


Disebabkan takde masa sgt nk mengarang tapi gedik nk apdet jugak blog..lagipun esok aku nak amik 'emergency' leave dn lusa plak dh raya haji..confirm x berapdet punye..dah la wiken mmg harapan la nk apdet ini blog..:p so..meh baca karangan bergambar ringkas mingkas hamba ;D


ini highway 2nd link selepas tol perling RM2.30..on the way nak balik umah dari opis..suka la tgok itu ufuk merah ke horizon ape ntah org panggil..;)


nasik ayam 1st time buat laswik..lebih bawak g opis..breakfast nasik ayam..lunch nasik ayam..jimat2..hehe..next time mau try itu ayam madu empat resepi cik pawah dlm blog resepi yul..


Last Saturday..waktu keje dalam kul 11 am saya dipaksa pegi ke Danga Utama Launch Ceremony kt area Sutera Utama..lokasi tepi jalan skudai dekat2 dgn McD..tp suke jek sbb bole balik awal :p kul 1 pm tepat saya sudah smpai umah..ngeee



Saturday nite fever kami pegi melantak di Black Canyon @ Jusco Bukit Indah..makan kat situ sedap plus ada wifi..so..sakan mendownload macam2..hehe..aku minum air cappucino..sodapp..dh habis minum..baru perasan dlm cawan tu ada tulis - "A drink from paradise, available on earth"..ye dok mu? :p


Ahad pagi..pegi breakfast tempat biasa..kedai nasik lomak kat TUTA..kebetulan Epy & Jijie pun ada..so kami makan together2..area kedai makan ni mmg byk kucing2..kt atas tu one of yang duk kt kaki aku..tunggu bagi makanan..x bole la tgok muka sedey dia tu..seolah2 macam dia ckp.."Cik manusia..i want more please...." :(


Lepas breakfast nasik lomak..poie kipmart beli barang2 basah..nk penuhkan poti ais..koya cakap nogori..sobab tongahari eden masak ketam masak lomak cili api..dah lama x masak lauk ini..pueh hati eden dapat makan..hehe..lauk masak lomak cili api ni jadik feberet eden sejak study kt matrix kolo pilah taun 2000 dulu..hari2 makan lauk lomak pun xpe..pedas lauk org nogori mmg mantap! :p


ini lauk peneman sang ketam tadi..sayur pucuk manis goreng..selalu aku masak pucuk manis ni masak lomak jugak..tapi mak mertua ajar masak goreng dgn telur punye..sedap jugak..dn lebih simple..tgh cuba tanam2 pokok pucuk manis ni banyak2 kat blakang umah..pokok yang nan sebatang aritu dh selamat patah riuk kena pijak ngn budak2..:(

Daria : Banyak la aku punye xde masa kan..berjela pulak jadiknya..hehe :p 

Friday, November 12, 2010

..::The Cullen's Daughter::..


Dalam next Twilight film, Breaking Dawn..Bella and Edward Cullen akan ada sorang daughter..yang akan dilakonkan oleh seorang budak perempuan berumur 9 tahun, Mackenzie Foy..nama dia as anak Bella & Edward is Renesmee Cullen..aku suka sangat tengok muka budak ni..cute + cantik..baru 9 tahun tapi cantik macam orang dewasa..lagipun aku rasa mmg sesuai jek dia jadi anak diorang..bapak hensem mak cantik = anak cun giler! ;)


Bella & Edward Cullen (source : here)

Their daughter - Mackenzie Foy as Renesmee Cullen (source : here)

source : here

source : here