Wednesday, October 27, 2010

..::Peluang Kedua::..


source : pakcik gugel

Pernah tak hadapi situasi hati 50-50 nk bagi peluang kedua pada sesiapa? mungkin kerana orang tu penah buat sesuatu kesalahan pada kita..menyakitkan hati kita..atau apa2 saje kesalahan yang kalau diikutkan hati..nk belasah je orang tu..atau..berharap org tu pegi jauh2 dari hidup kita..or even worst harap org tu kena langgar keta?

aku penah rasa perasaan tu..dan aku juga org yg x keberatan nk memberi peluang kedua  ketiga keempat kelima keenam pada orang2 yang penah buat salah pada aku..ok aku tipu..ada jugak org yg aku x maafkan lagi smpai sekarang..herm..x baik betul..tapi tu cite lain..

one of my kesayangan kt dunia ni membuatkan aku rasa bercampur2..marah ada..hepi ada..sedih ada..risau ada..ini satu perasaan pelik yg x reti aku nk hurai camne tapi bole rasa kalo kesayangan je yg buat hal..tapi ni dia bukan buat hal..dia nk amik satu step yg sgt besar bagi aku yang agak terburu2..tapi sape la aku nk menilai lebih2..sebab yang merasa + merana + melalui sume hal smpai dia nk amik step ni bukan aku..

aku cuma berharap dan berdoa pada Allah..yang decision dia amik ni..betul..mungkin dh jodoh diorang kan..lagipun..aku percaya pada peluang kedua..dan dia sedang memberikan dia yang satu lagi tu..peluang kedua..yang aku harap dia yang satu lagi tu..takkan persia2kan..(kalo dia sia2kan..aku lempang dia laju2)

aku pun berharap..orang sekeliling dia..merestui keputusan dia..sebelum tuding jari blame dia macam macam..moh la kita tengok diri kita sendiri dulu..perfect sangat ke kita ni? perfect sgt ke rumahtangga kita?entah2 kita sendiri pun pernah diberi peluang banyak kali oleh suami atau isteri sndiri..baik baiki masjid sendiri dulu dari duk sibuk nk kutuk2 masjid orang yg baru nk buat site clearing tu..

memang betul dia penah buat silap..tapi itu bukan bererti kita patut menuding jari menyalahkan dia sepanjang masa macamlah kita ni x penah buat silap..setiap kesilapan boleh diperbetulkan..boleh diperbaiki..so..biar la dia betulkan..dan baiki silap dia..dan perkara yang sepatutnya kita semua lakukan ialah..menyokong dia..membantu dia..bukan mengeruhkan lagi keadaan..

kepada si dia dan si dia sorang lagi..jangan persiakan peluang kedua yang kamu berdua dapat..semoga Allah mempermudahkan segala urusan kamu berdua..semoga kamu berdua tabah menghadapi apa jua cabaran dan rintangan bersama2..insyaAllah

Daria : Alangkah baik jika mereka2 itu faham apa erti peluang kedua..

5 comments:

mawarbiru said...

harapnya peluang kedua yg diberikan tu dia dpt gunakan sebaik mungkin..

wawahud2 said...

saya terasa awak....


hahahahha...


coiii...tipu jek...

..::daria::.. said...

mawarbiru :
harapnya mcm tu la mawar..cuma termampu doakan yg terbaik utk diorang

wawass :
ngada la ko wa..geget kang!hahaha

amly said...

Rasa lain...??

..::daria::.. said...

amly :
Teett!!!10 markah utk anda! ;)