Thursday, September 30, 2010

.::Cinta Yang Lalu::.





Cinta yg lalu bukan bermaksud cinta yg lalu tepi ko..tapi cinta zaman tuk kaduk dulu..cinta yg pernah dilalui oleh seseorang dan sekarang tak lalu dah..


Tak faham?


ok aku pun x berapa faham sebenarnya ayat aku tu..let's straight to the point.


Kes 1
Ada sorang lelaki ni..dah putus dgn sang perempuan..long time ago..beria2 nak meninggalkan pompuan tu..ye la..masa tu dia banyak duit (duit loan pun..bukan duit sndiri)..baru kaya skit..dh bongkak..skang duit dh abis..sebok2 nak balik kt si pompuan?ape kes?pastu bila si pompuan ni x layan..si laki ni konon2 menyeksa si pompuan dgn show off awek baru dn macam2 lagi benda yang menyakitkan hati?ape kes sekali lagi?


sungguh x matang skali..grow up la!eh btw mmg si laki tu belum matang..budak2 lagi pun..


my point is..lupakan la cinta yang lalu tu..sbb aku rasa kalo mcm tu la..x layak dipanggil cinta pun..time senang angkat kaki, time susah tercarik2..ape kes?!yang si pompuan tu pun..lupakan la si laki tu..x berbaloi langsung merana sbb org mcm tu..you deserve someone better..much3 better..


Kes 2
Ada sorang lelaki ni..pun dh putus dgn sang perempuan..tapi kes ni terbalik skit..si pompuan yg tinggalkan laki tu..atas sebab2 hanya mereka yg tahu..sekarang si laki tu dh pun bertunang..dh bertunang dh la wei..yg ko tiba2 paranoid si pompuan tu akan buat tunang ko marah apehal?


sengal..paranoid sorang2..x paham aku..


cinta yang lalu tu bole x buang jauh2 as ko dh bertunang pun?bole pulak nk perasan org frust ko dh tunang padahal ko yg start ym pom tu dulu!double sengal!


Kes 3
Lebih kurang macam kes no 2..cuma yg ni si pompuan mmg dh terima kenyataan yg si laki memilih orang lain..si pompuan dh hampir pulih hatinya..tiba2 si lelaki sibuk2 contact si pompuan..ape kes?

ish..lupakan la cinta yang lalu wahai lelaki..jangan la nak tamak please..berila peluang si pompuan tu untuk meneruskan kehidupan dia dgn aman..jangan ganggu dia..she had suffered enough..jgn tmbh lagi..


Banyak lagi contoh2 kes pasal Cinta Yang Lalu ni..yang mana memang bagi aku x salah untuk dikenang..tapi..kalo masing2 dh bawak haluan masing2 skang..simpan je la dlm hati..jgn la diungkit2..bagi yg dh buat keputusan muktamad..x kira la..kapel ke..tunang ke..kawen ke..dgn orang lain..jangan diganggu kekasih lama dgn mengungkit2 cinta yang lalu tu..


Daria : Dah nama pun cinta yang lalu..bia laa dia berlalu..ye dok?

Wednesday, September 29, 2010

..::Rendang Ayam Kat Blog Resepi Yuls::..


Dah lama x apdet blog resepi yuls..sempena raya ni..aku nk apdet resepi lauk raya la..tapi kt sini aku tepek gambor jek..nk tengok resepi jenguk2 la blog masak2 kami ya ;)

rendang ayam cap noma

Daria : 1st time masak rendang ayam..perasaan seperti nenek2 memasak..:p

Tuesday, September 28, 2010

..::R.A.P.U.H::..





I will never let you die, dear
And tonight I’ll be close by
I will never leave you hungry
For the crimes of this wasted love

The news should never leave you worried
You’re innocent like a work of art
Truth should never be allowed to live out loud
It will break us apart

In time

I will find the best in me
And I will find the strength to be immune
If only I could

I know you’re fragile
I will never let u die, will never let you try


Daria : Tidak akan kamu berasa gundah walau sekali jika kamu tahu apa yang dicari - Umar Al-Khattab

Friday, September 24, 2010

..::Meh Teka Mana Satu Aku?::..


Kalau korang pandai, cariklah aku dalam gambar2 kat bawah ni..sungguh hodoh modoh masa sekolah..dh la hitam..muka kerek..haha..tapi apapun..aku sayang kenangan2 aku kat skolah lama aku, Semesta yang terchenta..wpun bukan lah semua kenangan tu best2..ada jugak moment2 yg cam haram..but still..in 5 years time..itu semua la yang buat aku jadi 'orang'..


muka masing2 pailang abis..x bole blah tgok muka sendiri

 kat dewan besar

between school blocks

masa form 2..juara pertandingan lakonan sejarah


kat dataran depan dewan makan or 'dema'


posing mcm nak nasyid jek..haha..ni kat court Aspuri


girls kelas PMR 3:2..masa kursus motivasi PMR


old friends :)

thanx to erin..sebab rajin pi scan sume gambar2 ni..:) aku amik kat fesbuk ko erin..halal eh..btw, ada beberapa orang blogger dlm list semesta's friend aku..ada dlam gambar2 di atas ni..yang mana?esaimen utk korang carik sendiri.. ;)

Daria : Seronok kan time sekolah..keje nk enjoy jek..hanya pressure bile EXAM! ;p

Thursday, September 23, 2010

..::Pied, Raya Dan Lodeh::..


Ahad lepas, pied + family dtg beraya rumah kami..aku x tau nk masak apa..then encet lebah suggest masak lodeh..aku penah masak lodeh tapi taun lepas..tu pun together2 ngan cik wawa..masa duk umh flat sri kenari dulu..gile lama tu..gap setahun..tapi sbb laki dh request..buat je la..hehe..seb baik ada buku resepi chef wan.. ;)

diorang datang beraya pas g beraya umh pak sedara diorang kt nusa indah..sebelah jek ngn nusa idaman ni..

bukti diorang datang beraya ;)

Afieq + papanya

kenapa kami amik gambo bercangkung? :p supaya sama tinggi dgn afieq?

yeayyy dpt duit raya!!!

aku ni x pegi2 lagi beraya umh diorang..mebi nexwik kami buat lawatan balas..kena amik gambor dpn umh diorang jugak..bukti itu penting..;)  kt bwah ni hidangan yg aku masak utk diorang aritu..lodeh mak lodeh..ingt nk apdet dlm blog resepi..soon..hehe

lodeh mak lodeh

sapa tak tau lodeh tu apa?ala..dia macam lontong jugak..kuah lemak yang ada mcm2 dlam tu..biasanya ada sayur kacang panjang..kobis bunga..cendawan hitam..udang..dn macam2 lagi..pastu makan dgn nasik himpit dan jugak kuah kacang.. :) 

tak tau jugak?meh dtg umh aku..aku masakkan..hehe


Daria : mekasih yam sudi datang beraya umah kami :)

Tuesday, September 21, 2010

..::Mari Bercucuk Tanam Belakang Umah::..


Masa aku buat kenduri doa selamat aritu..ada sorang akak opis aku bagi pokok cili ngn pokok rambutan kat kitorang..pokok cili tu dh selamat encet lebah tanam kat belakang rumah..sejuk rupanya tangan encet lebah tu..subur sungguh pokok tu..cilinya tumbuh dgn meriah sekali..nk tgok bukti?ni ha kt bwh ni..hehe..kalo tanam banyak2 lagi dlm 2 3 pokok lagi mungkin aku x payah beli dah cili kt pasor pasni..

pokok cili merangkap pokok pertama ditanam di umah :)

see..sgt byk cilinya siap bunga2 lagi :)

aku pun x nak kalah..nak gak tanam menanam..since peberet sayur encet lebah is sayur pucuk manis..aku pun pau la kt nenek aku sayur pucuk manis skit masa balik kampung aritu..
pastu batang pucuk manis tu aku cucuk je la kat tanah betul2 sebelah pokok cili tu..dh dekat seminggu kot..pokok tu siap kering..hampa..tapi hampa aku x berpanjangan..sbb..hari ahad baru ni..baru aku perasan..ehhh..pokok pucuk manis aku dh ada kuar daun!!yeay! ^_^ walaupun belum rimbun merimbun macam pokok cili tu..tp kira ok la kan..sok2 dia lebat la kan?hehe

pokok sayur pucuk manis

mereka berjiran..hidup sebelah2 jek :)

pasal pokok rambutan tu tak yah tanya lah..dah selamat al-kering al-mampos..:p tanah x sesuai rasanya..

Daria : Encet lebah balik2 keje terus g siram pokok cili dia dulu..my 'baby' katanya.. ;p

Monday, September 20, 2010

..::Sapa Lahir Bulan September Angkat Tangan!::..





Ini Mrs. Rafidah Jamal..kawan aku dr zaman study kt UiTM Shah Alam..burve day 6hb Sept 1983..selamat hari lahir yam..semoga panjang umur..hidup diberkati oleh Allah sentiasa..dan bahagia dgn keluarga smpai bila2..aminn


ai curik gambar you kt fesbuk you yam..hehe

Ini budak lahir 09 Sept 1983..pun mula2 kenal masa kt UiTM..hepi burve day Miss Rohani Ahmad..semoga Allah panjangkan usia kamu..dimurahkan rezeki..dan ditemukan jodoh dgn orang yang baik2..insyaAllah :)

ni pun curik dr fesbuk anie..hehe

Ini kawan baik masa kt KMNS..Siti Azmira nama dia..burve day dia sama dgn Ani kat atas tu..09 Sept 1982..wpun kami jarang jumpa tp kami tetap keep in touch..selamat hari jadi mira!aku harap ko bahagia ngn hidup ko skarang..smoge cepat2 naik pelamin..aku x sabar nk mkn nasi minyak ko pulak..hehe..rindunya sama ko..dh setaun lebih x jumpa..:)

minah ni nama je ada fesbuk tp gambor sndiri xde..:p budak mira yg ke-3 dari kanan :)


Ini pulak adik angkat aku masa kt Semesta dulu..Siti Nuraisah Ezyana..burve day dia 11th September 1985..kami  still contact juga smpai sekarang..dh lebih 10 taun..lama juga eh..eniwei..hepi burve day yana..may Allah bless you always..amin..


ini yana..juga curi dari fesbuk..muahaha


HAPPY BIRTHDAY TO ALL OF YOU^_^

Daria : Entry pukal mcm ni mmg sesuai utk si pemalas.

Saturday, September 18, 2010

..::Kapkek Burve Day Ma & Abah::..




kapkek untuk ma + abah

28hb 8 aritu aku ada balik Kuantan..nk merasa bukak pose kt kuantan kononnya..alang2 dh balik kuantan tu nk celebrate burve day ma + abah skali..takde la celebrate mane pun..aku cuma beli hadiah dan bagi kapkek je kt diorang..satu kotak kapkek utk 2 org..hehe..tempah dgn kak heidi..akak senior masa kt semesta dulu..dia bisnes wt cake skarang..sape2 nk tempah ngn kak heidi bole cari dia kat FB..Hadiah Zulkipli..:)

anak manja ma + abah 

Friday, September 17, 2010

..::Cinta Di Hari Raya!::..



Ni lagu raya dari Yuna..syok jugak layan lagu raya yang happy2 mcm ni kan..:) enjoy the song! ^_^


..::Raya Yang ke-8 di Opis::..


Sekejap je dh abis cuti raya eh?Jumaat minggu lepas waktu sekarang ni aku tgh lepak2 makan lodeh kt umh mak mertua kat segamat..jumaat hari ni aku duk lepak kat opis pulak, multi tasking : kerja opis dgn kerja2 mentenet..hehe..suasana opis?sunyi mcm kena langgar garuda..dept aku ni sume malay..ada 4 btg hidung jek arini..


aku malas nk upload gmbr raya kt FB..nape eh?lately perasaan nk berkongsi tu kurang dgn org awam..ye la..dkt FB tu bukan sume pun aku rapat sgt wpun ada dlm friend list..aku lebih selesa nk tepek2 or bercerita2 kt sini..sbb at least aku tau yg baca ni mostly mmg kawan2 aku..

raya taun ni mood amik gambor kurang..ntah nape ntah..tp ada la dua 3 ketul aku amik..buat kenangan..so ni je la yg ada..;p


1st raya @ Segamat, Johor


my in law family :)

2nd raya @ Pekan

raya ke-3 kat Galing

ma, amly & nini yg tgh pregnant 4 bulan kalo x silap

Daria : eh aku xde amik gmbar abah pun raya ni? owh kejam sungguh..ampun bah...huhuhu

Wednesday, September 8, 2010

..::Selamat Hari Raya!::..



Selamat Hari Raya!

Lusa dh raya weh! ;) rasa mcm kejap je eh pose taun ni?pose..x pose..pose balik..eh dah abis dh pose!hehe..malam ni kami nk blik segamat..umah my PIL..raya sana dulu pastu baru balik kuantan..

sempena hari raya lusa ni..aku nk mintak ampun dan maaf dari hujung rambut sampai ujung kuku kaki kat sume kawan2 yang baca blog aku ni..harap dihalalkan segala yang terlebih terkurang..0-0 yek! bagi pihak aku, aku dah maafkan korang sume..itupun kalo korang ada wt silap ngan aku la..hehe

so..Selamat Hari Raya Idulfitri kawan2 sekalian..semoga raya ni menjadi raya yg gembira dan bermakna untuk semua..drive safe sapa2 yg nk balik kampung..come back in one piece..insyaAllah.. ^_^

Last word, jemput datang rumah hamba raya ni eh! ;)

Tuesday, September 7, 2010

..::Berbuka Apa Hari Ini?::..



ketam masak lemak cili padi 

Berbuka apa hari ini kawan2 sekalian?Hari ni aku ada special guest nk berbuka sama2 kt umh aku..dh lama x jumpa dia..padahal duk bukan jauh sangat pun..hehe..biasa la masing2 bz..aku pulak wiken mmg jarang ada kt sini..kalo tak segamat..kuantan..kalo tak kuantan..kl..:)

aku ni balik keje kul 530 pm..comp xde bagi balik awal pun mcm tahun lepas..sedih..sbb mmg kalut aa nk masak kalo balik 530 pm..nk smpai ke rumah kena harung jam dulu..ye la..kul 530 tu la sama2 berlumba ngn orang lain nak balik jugak kan..smpai umh..dh kul 6 lebih..huhu

so..utk tetamu ini hari..lunch hour aku balik pegi pasar + balik umh masak..gigih2..so kat atas tu adalah hasilnya..masak mcm katun..katun pun x masak mcm aku..hehe

ok la..aku nk smbung keje..rindu nk apdet blog..tapi apakan daya..keje bertimbun..sapa2 yang baca entry aku ni..aku nk ucapkan selamat berpuasa & berbuka..bubbye! ;)

Friday, September 3, 2010

..::Merepek di Hari Jumaat::..



She started to feel demotivated lately.


Why?


It has been almost two months she had stucked in the no-window-room with disfunction air conditioner from 8.30 am to 5.30 p.m, almost everyday.(except Sunday)


Luckily the blue USB fan plugged in to the CPU is there to low down the heat.


But still, it change nothing.


With new environment she had never imagine before where people of her kind is getting lesser.


While the other kind of people become bigger in quantity..like they are conquering the territory..slowly.


Uncomfortable.


Demotivated.


Unwanted.


Solution?


Berambus la apa lagi!


tapi nk pegi mana?arghh...


Daria : Panas dowh!aku beli air-cond sndiri kang..

Thursday, September 2, 2010

..::Apa Kaitan Kenyang Atau Lapar Dengan Shopping?::..


Azizi Ali (penulis buku Jutawan Dari Planet Jupiter) bagi tips dalam bukunya itu, sekiranya anda nk pegi shopping..makan la kenyang2 dulu..sebab..bila perut kita kenyang..nafsu membeli belah kita akan kurang..so dpt la mengelakkan dari terover shooping.. ;)


pic source : here 


pic source : here

Daria : sila makan kenyang2 before bershopping! ;)

..::Part Time Job Yang Bole Buat $$$$::..



nk join Avon? klik sini


nk join Tupperware?klik sini


one of baju kurung cotton yg aku jual :)


popia simpul

Korang ada buat part time job x?selain daripada kerja tetap?contoh macam amik upah jahit baju ke..jahit manik2 kt baju ke..buat kuih raya ke..or buat direct selling part time ke..aku suka tgok orang2 yg berniaga macam tu..bole tambah pendapatan sebagai side income..walaupun xde la banyak mana faedahnya..tapi ok la ada skit hasil dari xde langsung kan? :)


aku ada jugak bisnes kecil2an..saja suka2..slain bole tmbah pendapatan..bole juga tambah kenalan dn merapatkan silaturrahim..:) aku jual barang2 Avon kt opis ni..setiap bulan alhamdulillah ada je orang beli barang2..x banyak, sikit..x sikit, banyak..wpun xde la lumayan..tapi bole la..buat beli nasi bungkus utk breakfast..:p


aku pun ada jual kuih raya..aku jadik ejen utk kawan aku yg memang penjual + pembuat cookies..aku cume jadik org tgh jek..x buat kuih pun..promote2 jek..dapat duit..:) aku pun ada jual baju kurung utk raya kt opis ni dan ada yg aku pos ke kuantan utk kazen aku jual kt tempat dia keje..ada la jugak untung skit..siap bole kongsi2 keuntungan dgn kazen..:) selain dari tu aku ada gak jual popia simpul utk raya kt opis aku ni..x banyak pun tempahan but still beri keuntungan skit wpun x banyak..terbaru aku jadi dealer Tupperware..mula2 ingt nk tolong Yat jek..tp sebenarnya jual barang Tupperware ni byk beri keuntungan..so far..ada akak opis ni dh beli 2 3 barang..aku cume pegi amik kt kedai dia jek..dh dpt untung dlam RM30.00..


bila difikir2 balik..memang betul..untung tidak sebesar mana..bukan bole kaya sekelip mata pun..tapi..hasil dari usaha promote + jual yang x seberapa tu..aku dapat side income cum duit raya utk poket sndiri dlam RM500.00++ bulan ni hasil dr jual kuih raya + baju kurung + Avon + popia simpul + Tupperware sume tu..sapa nk bagi kita RM500 macam tu je kan? ;) (lain la kalo korang ada dapat bonus raya dari kampeni korang kan..kampeni aku kedekut..sob2..)


So..moral of the story..jom la kita berniaga kecil2an secara sambilan..x kira la di mana..di opis bole promote pada kawan2..yg dkt umh bole pegi promote kat jiran2 or sedara mara..walaupun x bole kaya sekelip mata, but still..we can make some money! :)

Wednesday, September 1, 2010

..::Happy Birthday Akak!::..


kazen yg paling best in the world ^_^

Kelmarin, hari isnin 30hb Ogos 2010..is my kazen's burve day yang ke dot dot dot..Kazen aku ni tua dua taun je dr aku..korang kira sendiri la umo dia brapa..hehe..aku dh wish sambil2 nyanyi2 lagu burve day dgn wany ari senin aritu..tapi hari ni baru berkesempatan nk apdet kt blog..sbb dr jumaat smpai selasa aku cuti2 mesia with family..internet pun bercuti..:p

aku tanya dia nk apa as burve day gift dia..dia cuma nk frame tiga serangkai warna putih ikea..so aku belikan la..bukan selalu kan..setaun sekali jek..hehe..raya nanti la baru bagi nampknya..

eniwei..to burung gagak tua..ko memang dh makin tua..hehehe..tapi xpe..muka maintain muda..:p semoga ko panjang umo selalu..murah rezeki dan hidup diberkati olehNya..dan yang paling penting..semoga cepat2 bertemu jodoh dgn orang yang baik2..aminnnnn