Tuesday, August 3, 2010

..::Alhamdulillah Kenduri Sukses! :)::..



Alhamdulillah kenduri bacaan yassin dan doa selamat hari ahad, 1hb Ogos baru ni dh selesai..:) 1st time buat kenduri..bole tahan bas penatnya..itupun nasib baik x masak sndiri..kalo x lagi la fengsan..dn nasib baik jugakla rumah masih kosong..if ada barang lg masak nk alih2..


sedia menunggu tetamu :) 


dh mcm nk jual karpet + tikar..most of the tikar is ihsan pinjam dr kawan2..sob2


berkat utk tetamu..yassin + mineral + jajan


ramai yg dtg jiran2 aku jek..dan opismet encet lebah..opismet aku ada satu family jek yg dtg..family kami masing2 x dtg..maklumla..kami berdua ni merantau..mak ayah jauh..hehe


jiran2 + opismet encet lebah masa yasinan


dari kiri..sab + kak pidah..(opismet encet lebah) + jijie si pengantin baru


wif sab..puan yang sponsor tikar..:)


family bos encet lebah

hasben kak pidah..abg maly yg juga jiran sebelah fasa jek

hasben jijie..epy yang jugak opismet encet lebah


ha ni jek opismet aku yg datang..kak muz n family :)


kak muz siap hadiahkan pokok lada + pokok rambutan..oh tacing macing :_)


menu kenduri adalah nasik ayam penyet..as requested by encet lebah..dn kuih muih 2 jenis..plus kuih kastard jagung ihsan puan shai yg baik hati..:) lagi ada bubur kacang..buah tembikai dn air teh o + air oren..


menu kenduri : nasi ayam penyet


sape2 yang x penah makan nasik ayam penyet..ni kt bwah ni dia punye isi kandungan..


ayam penyet


tempe & tauhu

ulam-ulaman

sambal

sup


aku dulu x reti mkn nasi ayam penyet..sejak duk johor ni la blajo makan makanan negeri org lain..dh terjadi feberet pulak..hehe


meja kuih2 + buah + air

kenduri ni berakhir dekat2 kul 6 petang..syukur alhamdulillah walaupun cuaca mendung dr pagi smpai petang..tp tak hujan..tetamu dh balik baru hujan turun skit2..makanan pun cukup utk sume tetamu dn jugak cukup utk bungkus bagi tetamu..kat johor ni la aku baru tengok kalo wt kenduri mesti ada bg tapau makanan utk tetamu..kt pahang xde bg tapau2 ni..then kami kemas2 umah..basuh2 apa yang patut secara bergotong royong..setel sume..x ckp banyak..terus pengsan smpai ke pagi..T_T

8 comments:

lydzar said...

wah wah, sedapnya nasik ayam penyet. aku baru sekali je merasa ayam penyet ni..tp aku rasa sedapla..

next time nk cuba lg

cantik umah korang noma..
tak macam umah aku pon hihih..serabut amat

not a serious blogger said...

at last, entry yg ditunggu2 dah menjelma. cantiknya rumah uols i like.

btw masa dolu time akak n parents dok kat duduk johor mmg best g kenduri kawen mesti tuan rumah tapaukan utk tetamu, bila pindah kl mcm jakun jap apasal tuan rumah x tapaukan makanan ni rupa2 budaya KL n Johor berlainan. :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

tak penah rasa pun nasi ayam penyet ni...hehehe nanti la serbu rumah noma yg cantik ala artis tu...jamu nasi ayam penyet ek.. :):):)

Qaseh Shahidah said...

time kacih tuan umahs. siap tapau lg. normally tuan umh akn tapau dah nak ujung2 majlis. ble balik br t'pkir, cukup x tetamu lain tu. hehehe... nway, suke bangeeeet sama rumah kamu :)

..:Sab:.. said...

wahhh glemer makcik!! ;p
noma...skang kita dah paham naper sambal boleh menjadi sup.... muahahahehehe....
anyway...tahniah! :D

faiezah said...

noma~~~ cantiknya rumah noma.. :) best2..

bubblymummy said...

hehe..tak jemput ponnn :p

..::daria::.. said...

lydzar :
sedap kan nasik ayam penyet..aku pun suka liza..:) makan panas2.. uih.. mantop! :)

cantik eh..mana ada la liza..biasa2 jek la..itu sume ilusi mainan gambar jek..hehe

kak syida :
mekasih k syida..umh biasa2 je la..ha betul2..saya setuju..budaya kt johor ngn tempat lain x sama kan..sama la kt kampung saya pun mana ada tapau2 ni..hehe

saya pun suke g kenduri2 kt johor..sbb mesti dpt makanan siap tapau..x yah masak..:D

lin :
rugi lin x penah rasa..meh dtg jb meh..noma bg rasa nasik aym penyet tu..tp noma tapau kt kedai je la..x reti masak menu tu lagi..hihi

qaseh :
sama2 :) owh biasa org tunggu abis majlis eh?hehe..kalo tunggu abis majlis..ramai la yg balik awal x dpt..xpe la..alhamdulillah makanan yg x seberapa tu cukup utk sume tetamu mkn + bwk balik aritu..alhamdulillah :)

sab :
hahaha..tu la..sambal dia banyak gile dh seakan2 sup..tp masalahnye org lain x tersilap pun..pakcik sorang tu jek..kekeke

eniwei thanx sab dtg tlg2 + pinjamkan tikar + mangkuk cantik..nanti saya pulangkn eh :D

faiezah :
mana ada la faiez..biasa2 je la..:p eniwei thanx..:)

bubblymummy :
ala is..saya ada jemput kt blog + by email la is..@ princess tulip?x dapat eh?huhu..

ala nanti bila2 awak trun jb terjah je umh saya k? :)