Tuesday, June 29, 2010

..::Robbery Code We Should Know!::..



beware of robbers!

Aku dpt email ni dr encet lebah tadi, tentang taktik + muslihat orang jahat @ perompak @ pencurik yang nk rompak umah orang..diorang ada guna kod2 rahsia yg membawa maksud tertentu dan juga utk mengklasifikasikan umah2 yg diorang dh target..dh macam cite Alibaba dan 40 penyamun pulak..sebelum rompak..pangkah besar2..tp ini diorang lukis kecik2 jek..so better korang balik umah nanti..check for these unusual signs/code kt sekeliling luar umah..mintak dijauhkan la umh kita dari dimasuki penyamun penyangak ni..

keratan dr akhbar Cina

Ni isi kandungan email : 

This is taken from a newspaper article in local Chinese papers recently. Take note of any unusual markings in front of your house. It could be a code for these unsavoury people. 
  
Translation: 
[ + ] or [ - ] means Owner not in house during day/night 
[ Θ ] means Staying alone or Renting 
[...] means 3 family members staying 
[√ ] means House has been broken in before 
*  ] means Target
[ X ] means Not Target, Not Safe


Daria : aku biasa tinggal sorang kt umah kalo encet lebah pi main futsal..ok pasni aku x nak tinggal kt umah dah..takot..huhu

8 comments:

lydzar said...

uwaaaaaaaaa! aku tgh tinggal [...] sekarang..

tetiba rasa takut

..::daria::.. said...

alamak liza..aku x berniat nk menakutkan ko..sowi..huhu..sekadar berkongsi info..:(

don wori eh..aku doakan korang bertiga selamat sejahtera sepanjang hubby ko xde ni k..aminnn

honey bunny said...

kak.. tq 4 shared dis info.. agak2 kalu condo dia tgal sign ktne eak? huhuhu.. cuak gak neh..

mawarbiru said...

gerunlah plak..
tp,kalo rumah b'pagar,dorang nak ltk sign katne??

erin emariza said...

aku selalu blk keje terus bukak pago n masukkan keta.xde tgk2 sekeliling pung!!!bahaya..thanks for the info!

..::daria::.. said...

honey bunny :
welkam..erm..kalo kt kondo mebi dia tinggal kt pintu umh la kot..huhu..tp harap2 xde la kan..lgpun biasa kondo kan ada guard jaga kan..

mawarbiru :
kalo umh berpagar lak mebi kt post box ke..or pada pagar tu sndiri ke..or lantai porch ke..we never know kan..kepala penyangak ni licik..huhu

erin :
huhu..welkam..kalo bole ko standby la black pepper spray ke or kayu bat cricket tu dlm keta erin..mintak jauh la jadi yg bukan2 tp in case kan..ko ada senjata..

..:Sab:.. said...

dr dulu berpikir2 nk pasang auto gate... tah bila tah nk jadi... huhuu....

..::daria::.. said...

tu la kan sab..sy pun ada pk gak nk psg auto gate..tp poket x mengizinkan lg..tsk..