Friday, June 4, 2010

..::Ovulation Calculator::..





pic source : encet google

Mulai hari ni..aku akan cuba kongsi apa2 info berguna utk kongsi ngn kawan2 sekapal yg tgh trying to conceive..hopefully info2 yg bakal aku kongsikan dpt membantu kita utk mencapai impian kita yg satu itu..insyaAllah..aminnn :)

entry kali ni aku nk kongsi satu link website ni yg bole calculate hari subur kita..yg mana tarikh subur tu sgt berguna sebagai panduan bg pasangan yg dh kawen utk 'bersama2'..sbb waktu subur kita tu la ovum @ telur kita keluar..dan possibility utk pregnant adalah lebih tinggi berbanding tarikh2 lain sekiranya pasangan 'bersama2' pd sehari @ 2 hari  sebelum tarikh subur dan juga pada hari subur tersebut..contoh if tarikh subur korang 23/05/2010..better start trying on 21/05/2010 dan 22/05/2010..take note that sperm can live lebih kurang dlm 48 hours(2 days) ..so that's why it is encouraged for us to start 'together2' two days earlier before the exact ovulation date and also on the exact ovulation date..:)

selama ni aku kira manually jek pakai table yg aku dpt dr satu e-book berkaitan kehamilan..ni aku bg link utk kira ovulation date kita..yg nyata lebih mudah! just masukkan tarikh 1st day period utk period kita yg latest..dn dia akan calculatekan utk kita..easy easy..hehe..eniwei..hope simple info ini  dpt membantu serba sedikit kawan2 sekapal di luar sana..kita hanya berusaha..Tuhan jua yg menentukan..aminn

Daria : thanx mommy Isyraf yg sudi kongsi link itu dgn saya..:_)

3 comments:

..:Sab:.. said...

thanks for sharing! ;)

mawarbiru said...

thanks for sharing noma...

ryn's said...

thanks sbb sharing..heheh...sy pun tgh berusaha mcm kamu....