Tuesday, June 29, 2010

..::You, are, the only exception::..



PARAMORE : THE ONLY EXCEPTION

When I was younger
I saw my daddy cry
And curse at the wind
He broke his own heart
And I watched
As he tried to reassemble it


And my momma swore that
She would never let herself forget
And that was the day that I promised
I'd never sing of love
If it does not exist


But darling,
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception
You, are, the only exception


Maybe I know, somewhere
Deep in my soul
That love never lasts
And we've got to find other ways
To make it alone
Keep a straight face


And I've always lived like this
Keeping a comfortable, distance
And up until now



Daria : penah x rasa jatuh cinta lagi dgn suami sndiri? :p ok ye..aku mode jiwang skarang..lalala

..::Robbery Code We Should Know!::..



beware of robbers!

Aku dpt email ni dr encet lebah tadi, tentang taktik + muslihat orang jahat @ perompak @ pencurik yang nk rompak umah orang..diorang ada guna kod2 rahsia yg membawa maksud tertentu dan juga utk mengklasifikasikan umah2 yg diorang dh target..dh macam cite Alibaba dan 40 penyamun pulak..sebelum rompak..pangkah besar2..tp ini diorang lukis kecik2 jek..so better korang balik umah nanti..check for these unusual signs/code kt sekeliling luar umah..mintak dijauhkan la umh kita dari dimasuki penyamun penyangak ni..

keratan dr akhbar Cina

Ni isi kandungan email : 

This is taken from a newspaper article in local Chinese papers recently. Take note of any unusual markings in front of your house. It could be a code for these unsavoury people. 
  
Translation: 
[ + ] or [ - ] means Owner not in house during day/night 
[ Θ ] means Staying alone or Renting 
[...] means 3 family members staying 
[√ ] means House has been broken in before 
*  ] means Target
[ X ] means Not Target, Not Safe


Daria : aku biasa tinggal sorang kt umah kalo encet lebah pi main futsal..ok pasni aku x nak tinggal kt umah dah..takot..huhu

Monday, June 28, 2010

..::Influenza A Menyerang Opisku::..


Pagi2 sudah dpt ini email dr HR..huhu..Rahman my colleague from same department confirm infected by Influenza A virus..huhu..risau..dalam department aku ni pulak..ada beberapa org yg tgh selsema dan batuk..termasuk la aku..kt bwh ni email berkenaan..

Dear All

Please note that the Doctors have concluded that Rahman (QS) has been infected by Influenza A Virus. He is currently in Puteri Specialist. However given his condition, please do not visit him. 

All those with flu symptoms need to be extra careful. Anyone seeing the doctor should inform the doctor that one of our colleagues has been infected by Influenza A. 

Anyone who has cough and cold in the office, kindly use a mask - available from Admin. The masks should be changed after lunch. 

And the practise of washing of hands to contain the spreading of any germs should still be carried on.

Thank you for your attention and more importantly, your co-operation.

so mari la kita pakai mask..err..buruk betul rupa aku pakai mask eh..:p xpe la..janji slamat..

Friday, June 25, 2010

..::Jom Cuba Petua Ni!::..


Aku nk kongsi satu petua yg aku dpt hasil suggestion drpd Lina..thanx a lot lina..^_^ dan juga lepas aku tgok link2 berkaitan petua mudah hamil..mmg byk yg suggest petua ni..rasa mcm nk kongsi kt sini pulak..aku blom cuba lagi petua ni..belum berkesempatan lagi nk cuba..tp korang yg tgh mencuba tu, apa kata cuba try test petua ni..mana tau..dgn izin Allah, menjadi..:)

Bahan-bahan


susu kambing secawan


kurma segenggam

Cara-cara Penyediaan
amik kurma tu..buang bijik dia..dn blendkan bersama segelas susu kambing tu..disarankan sekurang2nya minum sekali seumur hidup..tp kalau dpt buat selalu pun bagus juga..selamat mencuba! ^_^

Thursday, June 24, 2010

..::Miracle Do Happens My Dear Friend::..


maklang & her daughter..Jasmin Azzahra with me and anak bongsu moksu..Farish @ Shin Chan :)


Kat atas tu..gambar mak sedara aku belah mak aku..adik mak aku..aku panggil dia mak lang..yang dia dukung tu, anak dia..Jasmin Azzahra..Mak lang aku ni umur dia skarang 42 tahun..dn jasmin tu skarang baru setahun lebih..means maklang aku dpt jasmin tu masa dia umur 40 tahun..

ok actually aku nk cerita macam mana perjalanan hidup maklang aku tu sebelum kewujudan budak Jasmin tu..masa aku skolah rendah..dalam darjah 5 rasanya..taun 1995..maklang aku kawen dgn sorang laki ni..yg lepas tu kitorang panggil paklang..selama diorang jadik suami isteri..diorang x dikurniakan cahayamata..dan maklang aku penah kena wat operation due to ketumbuhan kt rahim..so..peluang utk dpt anak semakin menipis..akhirnya..after 6 years diorang kawen, diorang divorce atas sbb yg tidak diketahui..

then maklang aku jadik lone ranger..lama jugak la..dlm 3 tahun sblom dia bertemu jodoh dgn suami dia sekarang..yg aku panggil pak cik ajak..maklang aku mmg x berharap utk dpt baby sbb dia tau opportunity dia sgt rendah due to operation rahim tu..jodoh dia tu pun diaturkan oleh pak sedara aku..sbb kesian tgok dia hidup sorang2..lagipun mak ayah maklang aku (nenek + atuk aku) dh xde..

after lebih kurang 4 years maklang aku kawen dgn pak cik ajak..she's pregnant!sume orang sgt terkejut dan hepi sbb sgt x sangka akhirnya dia bole mengandung!^_^ mak aku yg perasan maklang aku ni asyik muntah2 jek..so mak aku g belikan pregnancy test utk dia..and the result..+ve!yeay!!

dn nak jadi cite..lepas maklang aku dpt jasmin..dia penah terserempak dgn bekas suami dia..yang juga dh berkawen lain..dn juga dh ada anak 2 orang!:) so..terhapus la sudah sok sek sok sek orang sekeliling selama ni yg mereka berdua tu ada masalah utk mendapatkan anak..

moral of the story..miracle do happens my dear friends..cume cepat atau lambat jek..dan..of course..with Allah's willing..insyaAllah :)


Daria : maklang aku mmg pakai tudung mcm tu sejak aku kecik..rare sungguh fashion +_+

Tuesday, June 22, 2010

..::Pilot Gila::..




"pilot gila"

penah jumpa serangga ni?aku x tau apa nama dia mahupun nama saintifik serangga ni..tp..msa skolah dulu..ini serangga kalo masuk dlm dorm..dia terbang kelam kabut gile..langgar siling, locker, katil sume..dah la bising..pastu nanti sume org dlm dorm bertempiaran lari kuar dr dorm..:p wpun dia bukan gigit orang pun (kot), tp kalo dia sesat jek masuk dorm..mmg gamat..

baru2 ni b4 aku pindah ada stu malam tu aku duk sorang2 kt umh..encet lebah pi main futsal..tgh syok2 tgok tv, ntah dr mana ntah muncul "pilot gila" ni..aku kelam kabut lintang pukang masuk bilik..haha..bongok..mcm la dia nk gigit aku..tp serius..kusut ok si pilot ni..langgar sana langgar sini..+_+

las day msa aku pindah ahad aritu..aku jumpa dia dh terbaring atas jalan..dh x hidup..sian..sapa suh ko terbang kusut sgt..apepun kalo aku jumpa si pilot ni, otomatik pale aku akan terbayang keadaan dorm kt Semesta..:)

..::Iskandar Malaysia Open Day::..




Date : 3rd July 2010 (Saturday) & 4th July 2010 (Sunday)
Time : 10am – 9pm daily 

Venue : Atrium, Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang, Johor
Entry : FREE

IRDA (Iskandar Regional Development Authority) ada wat satu pameran kerjaya on 3rd and 4th July 2010 @ Pasir Gudang..kepada sapa2 yg sedang mencari kerja..or yg dh kerja tp rasa nk tukar kerja dn join the Iskandarian team..bole la dtg ke Iskandar Malaysia Open Day ni eh..^_^


Daria : kalo korang nk tau lebih lanjut pasal Iskandar Malaysia Open Day ni..klik sini :)

Monday, June 21, 2010

..::Goodbye Pulai View::..


pulai view in memory :)


Selamat tinggal Pulai View! :) alhamdulillah..semalam..20 june 2010 adalah official date kami berpindah ke rumah baru..wpun umh masih kosong xde benda dn x brape lena tido pada malam pertama kami di umah baru..but still,kami excited! ^_^

swimming pool @ pulai view..x sempat nk pi kuak lentang kt situ

gazebo tmpt tunggu encet lebah balik keje petang2 

ni barang terakhir yg kami angkut ke rumah baru..finally!berakhir sudah episod pindah randah! :)

akhirnya keta kami dapat berteduh di bwh bumbung :)

insyaAllah nanti kami nk buat bacaan Yassin kt umah..sempena masuk umh baru..tp x tau lg bile..tgh plan2 lagi ni..first time nk wt benda ala2 kenduri ni..nervous!once tarikh dh confirm nnti..everybody will be invited..^_^

Thursday, June 17, 2010

..::Mr Bee ke Kota Singa::..


chop yang menjeleskan saya +_+

Saya jeles..encet lebah dh g singapore semalam..:p walaupun sebenarnya atas urusan kerja jek..tapi saya ttp jeles..hehehe..sbb passport dia dh ada chop singapore! +_+ 


kami ni namanya dh setaun lebih duk jb ni..tp x penah lagi g singapore..keinginan tu ada..poket je x brape nk mengizinkan..hehe..byk tmpat nk pegi kt singapore tu..Universal Studios..Sentosa Island..Orchard Road..etc etc..

ok xpe..next trip..Singapore..hopefully bole jejak kaki ke sana before year 2011..baru la chop dlam passport kita sama kan encet lebah..hehe ^_^

below gmbar2 yg encet lebah sempat snap pakai phone nya..(kena paksa dgn bini :p)

masjid Sultan

Toyota Wish kat sana jadik taxi :p

Raffles Hotel..encet lebah kata Micheal Jackson penah stay sini

Singapore Eye

ni before exit to Malaysia from Singapore

ok dh tu je..actually xde la aku jeles sgt pun sbb encet lebah pegi pun kejap jek..kul 2pm g..kul 6pm lebih dh balik..:p apepun Singapore mmg one of tempat yg kami nk pegi in our trip list..one sweet day akan ku jejak juga nanti..insyaAllah..hehe

..::Syaffiq & Tita's Wedding::..


gambar curik dr fesbuk Syaffiq :p


las wiken aku balik kuantan sbb ada kenduri meyambut menantu kazen aku..si Syaffiq..hari sabtu, 12 jun 2010..kenduri wt kat umah arwah nenek aku kt Galing Besar, Kuantan..ini first time kenduri kawen sedara mara wt kt situ..yg sblom2 ni sume wt kenduri kt umah taman..


pelamin purple


bilik pengantin


tema kenduri ni warna purple..so kami sume pakai la baju wrna purple..x banyak pun skit mesti ada kaler purple kt baju..atau dlm baju (macam amly) hehe..

berarak dr rumah penanggah

my family..x cukup korum..wany xde sbb tgh sbuk main sahibba tepi pelamin :p

pelamin utk kenduri ni mak aku mak andamnya..dibantu oleh sedara mara..aku x sempat tlg wt pelamin..sbb balik2 kuantan, dh siap..hehe..aku & encet lebah tlg setelkan benda2 remeh utk door gift jek..

menantu mak andam bz wt door gift..siap pakai sarung tangan..keke 


akak pun kena kerah jugak wt door gift


ni tukang sebok..spupu aku..anak maklang..Jasmin Azzahra :)


overall kenduri ni alhamdullillah berjalan lancar..dh bertambah dh ahli keluarga besar kami..welcome to our family Tita..hopefully Syaffiq & Tita kekal hingga akhir hayat..aminn..

Tuesday, June 15, 2010

..::Cerita Pasal Adik Saya, Wany::..



kadang2 time aku tension kan..aku suka call adik bongsu aku..si wany..sbb mulut dia becok..dan kuat merepek..so bole buat gelak2 kalo sembang ngan dia..gambar kt atas tu masa aku balik kuantan laswik..suka sgt dia dpt chupacup yg aku belikan kt The Zon aritu..


ni plak masa kt umah nenek aku..sehari sblom kenduri kawen sepupu aku yg buat kt umh nenek aku kt Galing Besar..sibuk nk tunjuk kt aku basikal pinky baru dia..:p


ha yang ni pulak aku x pasti nape dia posing smpai mcm tu skali semata2 nak tunjuk kucing 7 jari tu kat aku..haha..dh macam orang nk joget kecak dance pun ada..kekeke




tp walaupun dia kuat merepek..kadang2 dia sweet gak..contohnya..tu air putih dlam cawan nescafe tu..dia yg offer nk buatkan utk aku..hehe..air horlick..dh besar rupanya adik aku..dh pandai buat air..:) walaupun horlick 3 in 1 jek sebenarnya..hehe

..::Merajuk Dengan Makcik Cleaner::..



apahal aku nk merajuk dgn makcik cleaner pulak?sebab mulut dia lazer..aku x suka..slama ni dia lazer kt org lain aku x amik port..xde kena mengena ngn aku..tp smalam..xde angin xde ribut..melazer kt aku pulak..


aku pi toilet..makcik tu tgh mop lantai dlm toilet tu..pastu masa aku tgh cuci tgn kt sinki..dia tegur aku dgn penuh berhemah skali..


"awak ni smpai bile nak berdua?" (dgn nada yg tidak berapa sedap didengar)


aku buat2 x paham..padahal rasa2 mcm paham dn rasa2 mcm dh nk tercalar dh hati..


"berdua apa makcik?x paham"


"bila nak ada anak?dh lama sgt rasanya duk berdua jek..susah2 sangat amik anak angkat je laa.."


"makcik..tu bukan urusan saya..tu urusan Tuhan..kalau ada ada la..kalau xde saya tunggu je la..lagipun..saya baru je setahun kawen..xde la lama sangat!"


pastu makcik tu jawab apentah tp aku x dengar sbb aku terus blah dr toilet tu..x sanggup aku nk dengar apa lagi yg dia nk ckp..ni tadi ada lalu tepi aku ni..ckp apantah, tp aku wt x tau jek..


tolonglah wahai manusia..bertimbang rasa la sikit kalau  nk tanya soalan yg super sensitive macam tu..aku cuba utk jadi tabah dan jadi org yg terima kenyataan..terima qada & qadar Tuhan..tlg jangan runtuhkan ketabahan aku..dan tolong jgn buat aku rasa aku ni loser sgt smpai nk kena amik anak angkat..aku baru setahun kawen..ingat aku x usaha?ha?aku telah, sedang dan still akan usaha smpai la rezeki tu ada..cuma x kan aku nk cite kt sume orang apa yg aku dh usahakan??


and makcik..please mind your own business..aku x nak kurang ajar dgn org tua..so, don't make me,makcik.

Thursday, June 10, 2010

..::Don't Be Selfish::..


pic source : google


Aku tau skang ni dunia serba canggih manggih..sume benda ko boleh search kt gugel..taip apa saja..sume bole kuar..you name it..apa saja yg ko taip pasti keluar jawapannya..berjela2..jadi secara logiknya, jika dunia dah seperti di hujung jari anda dgn adanya encet gugel itu..buat apa nk mintak tlg kawan2 lagi kalo dia mintak tlg benda yg dia bole cari @ search sndiri?

jika kita semua berfikiran mcm tu bila ada org mintak tlg kita searchkan sesuatu..dgn cth jawapan begini.."eh..ko kan pandai search sndiri?"..ataupun.."ko ada internet jugak kan?"..yg membawa maksud yg sama..(aku x nak tolong ko..ko gugel la sendiri..itu bukan masalah aku..itu masalah ko)..maka..kera sumbang la kita..

pada aku..org sebegitu tidak memahami konsep berkawan dan juga konsep tolong menolong.. mana kita tau org yg mintak tlg tu xde internet connection time tu dan dia mmg urgently needed info tu that time?ataupun mebi dia dh ada info tu dn mmg betul pun bole search kt gugel jek..tapi cuma nk mintak info tambahan dr kawan2 yg dh berpengalaman dlm satu2 perkara itu?

let us don't be org yg selfish mcm tu..what if one day..kita yg xde internet connection..then kita badly need apa2 info..pada masa tu jugak?jgn marah if kawan2 yg ko harapkan tlg ko utk carikan info2 tu jawab begini.. "eh..ko kan pandai search sendiri?gugel je la?" +_+

Daria : Sharing is caring.

Wednesday, June 9, 2010

.::Bugfest Malaysia 2010 Johor Bahru::..



Entry kali ni aku just nk tepek gambar2 keta2 Volkswagen masa kt Bugfest aritu..to VW lovers..selamat mencuci mata! \(^_^)/

logo Bugfest Malaysia 2010 Johor Bahru

fade black bug :)

blue bug

orange + white bug

b&w Combi..i like! :)

my favourite..cute!siap ada gigi lagi..hehe :)

enjin VW yg mmg unik kedudukan dia..kt blakang :)

red bug berlatarbelakangkan Sutera Mall, Tampoi, JB

siap ada riben tu 

klasik oo design VW ni

baby blue bug :)

ni 1st time aku jumpa VW camni..old skool giler

mcm dlm cite James Bond lama2 :p

blue flame bug :)

yellow + white bug

light chocolate Combi

combee & bee :)

my favourite Combi..purple! :)

ok ni pun 1st time jumpa..mcm truck pun ada

encet lebah's favourite..Scirocco GLi

bhagian belakang Scirocco GLi

herbie :)

'herba'..hehehe 

Daria : bila la aku bole dpt pakai keta VW beetle eh >(*_*)<