Tuesday, May 4, 2010

..::Trip From South To North Malaysia::..


muka sronok xleh kaver nk g jenjalan :D

Wiken baru ni..kami berjalan sakan merentas semenanjung..dr selatan ke utara..Johor-Melaka-Negeri 9-Selangor-Perak-Penang.. ha amik..dari hujung tol ke hujung tol..:p hari sabtu pas subuh kami gerak2 ke shah alam..sbb member2 yg lain sume berkumpul kt sek 13..restoran singgahan rasa..pas siap bfast..gerak2 khas ke destinasi..Bukit Merah Laketown Resort..konvoi sume ada 3 keta jek..encet CCB + keta myvi mike + keta swift mantoi..

myvi mike & swift mantoi

Pastu smpai2 sna dlm pukul 2 lebih..sume masuk bilik masing2..laki duk ngn laki..pom duk ngn pom.. aku sebilik ngn wife mike, zuhal and gf nadut..tasya..kul 3 ingtkan nk pi waterpark..skali hujan lebat da..so lepak bilik jek..kul 5pm gerak2 khas nk pi penang..naik feri..weehuuu!!aku adalah sgt lama dah teringin nk pi penang weh..nk naik feri..nk lalu penang bridge..jadinya..sangat teruja!jelas terpancar di wajahku..cewah..

akhirnya dpt naik feri..weehuu! \(^_^)/

CCB encet lebah pun dpt naik feri :p

penang here i come!

Sampai pulau..jalan2 carik kedai makan..kitorang pi makan kt Gurney Drive..gile pack jalan..bnyk gilos keta mebi sebab Labour Day kan..plus orang penang cuti smpai senin..susah sgt nk cari parking..last2 parking kt Plaza Gurney..pastu jalan kaki pi kedai2 makan yg meriah kt tepi Gurney Drive tu..kepala otak dh set nk makan pasembur, laksa penang + char kue tiow penang..marvellous!mungkin sbb lapar atau mmg sedap..jadik..licin kami makan..siap aku order 2 mangkuk laksa penang tu..hehe


bahan2 pasembur

pasembur RM9.00 :p

laksa penang RM3/mangkuk..yummy!

char kue tiow..sedap tp x basah as encet lebah harap

Setel makan..jalan2 kt Plaza Gurney dulu..then kami pun pulang ke bukit merah..kali ni lalu Penang Bridge.. hohoho..suka2..akhirnya dpt gak lalu bridge ni..haha..ye aku mmg jakun..:p tp sebab kamera murah..xde setting canggih..gambar bridge sume blur..haha..tp ok la dr xde kan..hehe..dlm kul 12 tgh mlm bru sampai bukit merah..tido dgn lenanya sbb kepenatan..

dlm plaza gurney

ahli rombongan..from left..zuhal (wife mike), mike, zain, zaini, mantoi, nazir, tasya (gf nazir), me, encet lebah & zainul

 jambatan pulau pinang..the best pic yg aku dpt amik..hoho..lain lg blur gilos

Esoknya pagi2 g waterpark..main air..tp aku ngn encet lebah x join..masuk je waterpark tu..lepak2 tgok diorang main air..RM25/person kalo nk masuk waterpark saja..banyak gak benda menarik kt situ..ada chairlift..ada slide..kolam pun banyak gak..utk org tua org muda..budak2..pastu ada gazebo utk berteduh..overall ok la..tp aku lagi suka gambang waterpark..:D kedai2 jual souvenir pun banyak gk kt sini..bole la nk borong wt kenangan..

ticket to waterpark..RM25/person for adult


antara kedai souvenir kt situ

entrance waterpark

view dlm waterpark

chairlift

ni bole pusing2 waterpark naik pelampung

benda ni bole main 3 minit jek per 6 person..:p

Dlm kul 1230 pm gitu..gerak2 balik bilik..siap2 nk g kenduri kawen napon lak kt ipoh..hehe..actually ni la tujuan sebenar nk g utara..tp lebih kepada nk berjalan..:p sambil menyelam minum air..hehe


the pengantin..hanafi & nisa (suka kusi pelamin..cantek!)

makan dgn lahap sbb lapar..hehe

Lepas kenduri..dlm kul 4pm gitu..kami pun gerak pulang ke JB..tau kul bape smpai umah? 11.30 pm..huhuhu..bercinta nk bole smpai ke umah..apepun..trip ni mmg best! ^_^

12 comments:

wawa said...

noma kot ye pon teruja..
perenggan pertama tu mmg awak saje ke ulang 2 kali??

hehehehhe..
alert ok aku ni..

best2...ko mkn kat padang kota lame ek...

..::daria::.. said...

hahaha..ye wawa..saya dh edit wawa..hohoho..:p

x la wa..aku makan kt gurney drive wa..dkt2 dgn plaza gurney tu..mmg plan asal nk mkn kat padang kota lama tp x jadi..:)

honey bunny said...

hamboi.. jalan sakan naa..

ciPuding_7 said...

sesekali g tempat gini bes kan.. :)

cerita ko naik jambatan pulau pinang tu buat aku teringat kt mak aku yg blk kg naik bas. dia tidor dlm bas, tetiba dia sedar, dia dah kt atas jambatan pulau pinang. tak penah dibuat lg bas g sg petani dari shah alam kena lalu jambatan pulau pinang. hahahahahahaha..

p.s: teringat zaman ai mintak tlg encek anas temankan carik bahan wat thesis kt penang dulu. siap order moto sebiji utk aku naik sbb xmo naik dgn dia.. ;p

Cikpid said...

gurney drive ni tmpt yg ko bawak aku mkn tu eh wawa??

hahahha..sibuk tanye wawa kat ruangan komen ko yam..

..::daria::.. said...

honey bunny :
mestila sakan..cuti2 mesia kan..hehehe..cuba suh keje..mesti x sakan..:D

pawah :
mmg bes sbb aku x penah jejak penang!hehe..tu yg syok sgt tu..;)

haa..mcm mana bole terlajak smpai ke atas bridge pulak?muahahaha..ntah2 driver tu pun ngantuk..mamai..hehehe

owh aku x teringat pulak yg ko smpai ke penang cari bhn thesis tu..:p masa tu blom kapel lagi kan ngn en anas..ecece..hehe

cikpid :
hehe..bole yam bole..ko nk tanya apa or kt sapa2 pun bole kt sini..samah satu soklan k..hehe

lydzar said...

aku rindu penang :)

..::daria::.. said...

:) nanti buat la cuti2 penang lydzar..hehe

tikosh said...

hey jlan x ajak. pastuh da smpai penag dlu x aci! hahaa

ciPuding_7 said...

masa tu mmg aku kena g penang. ada kampeni wat grasscrete kt sana. alang2 dia ada kt sana, tu yg mintak tlg..

gila kentang aku time tu.. dari kg naik bas 2 kali tukar utk smpai kt jetty. pahtu naik feri utk seberang. pahtu naik teksi utk g tmpt dia. pahtu naik moto yg dia kasik. pahtu patah blk dgn cara yg sama..

lom kapel.. masa tu ai setia pada yg satu.. ewah.. benci lak aku tulih gini. hahahahaha...

..::daria::.. said...

tikosh :
hehehe..ala..nanti awak duk sana bertahun2 siti..haha..pusing la penang tu smpai puas..:p

cipuding :
oo..ptut sanggup gpas ke penang..gigih sungguh ko g sana smpai mcm tu skali..sume public transport ko sapu..hahaha..thesis punya pasal..apa saja..hehe

hehe..ye ke setia pada yg 1?bukan pada yg 8 ke masa tu? *wink2!* :D

wawa said...

cikpid: kite aritu mmg mkn kat padang kota lama...gurney drive aku bw ko pusing jln2 situ aje...

hahahha..tetibe nk bg gak info kat sini...