Monday, May 31, 2010

..::Giuliana Satu Boat Dgn Aku::..


Giuliana & Bill  (pic source : encet gugel)

Pernah tgok reality tv Giuliana & Bill kt channel E @ Astro? kadang2 bile dh xde cite sangat..aku tgok gak cite tu..wpun aku xde la minat diorang..bila dh x de cita lain yg best kt tv..layan kan je la..

smalam aku tgok lagi cite tu..tp kali ni dgn perasaan yg berbeza..slama ni aku tgok..x brapa berperasaan..tp smalam..betul2 menyentuh hati aku..kisah smalam..sambungan dr episod lepas..Giuliana tu pegi jumpa doctor kt hospital..utk check result proses IUI yg dia buat dgn laki dia menjadi ke x..unfortunately..blom ada rezeki diorang..

diorang sedih..sesungguhnya aku faham sgt apa perasaan Giuliana masa tu..i am in the same shoes like her..same boat.. :_( 

next Saturday genap setahun kami hidup berdua..mengharap 'orang ketiga'..sama seperti Giuliana..sama seperti kawan2 sekapal yg lain..tp..masih blom ada lagi rezeki lagi..wpun kadang2 rasa sedih melampau, pressure..tp cepat2 kena ingatkan diri sndiri..kita hanya merancang kan..yang menentukan tetap yg di atas sana..xpe..yg penting usaha kan..think +ve. mesti ada sebabnya kenapa Allah x nak bg lagi kan..assobaruminal iman..al imanufil jannah..aminn..

Daria : Pujuk diri..tsk. 

Thursday, May 27, 2010

..::Daria The Panda::..



Aku adalah pening sepanjang minggu ni sebab keje banyak..bertimpa2 dari laswik..pas sorang2 manager aku bagi keje..aku bukan mengeluh..cuma takut x sempat siap..dh la esok dh cuti kan..so by hook or by crook aku kena siapkan arini jugak sume keje..tp sempat pulak aku apdet blog eh?hehe..skang kan lunch hour..aku nk rehat otak jap..mata pun sembap gile ni..dh macam panda gumuk..huhu

daria eh bukan bukan panda yg letih :p

td tgh aku dok kalut2 setelkan tender document..Contract Manager (CM) aku si pak aji datang.."hang dh siap blom?kang dah siap bagi kt aku nk check skali lagi"...aku jawab.."ha ok..aji balik semayang kang saya bagi la"..pastu dia tanya balik.."balik semayang?"..aku jawab.."aah aji..sket je lagi ni"..pastu dia x jawab apa..terus g miting..

10 minit yg lepas..baru aku terfikir..eh..hari ni hari apa??hari khamis la ndokkk.. hahahahaha..aku ingt hari ni hari jumaat..sbb tu aku ckp kt aji nk bg dia konon2 lepas dia semayang jumaat..dan patut la jugakk aji blur jek bila aku ckp nk bagi lepas dia semayang...hahahahaha..bodosh la aku ni! :p

aku nk tido lena2 mcm ni (tp atas katil la..bukan ats pokok) hehe :D


Daria : ni antara musibah akibat syndrome ke'panda'an yg tebal dlm diri..x dapt berfikir dgn waras..i need a rest!!huhu


*Gambar2 : macam biasa ehsan encet gugel :)

Wednesday, May 26, 2010

..::Free Chocolate For Grabs!::..



nak makan coklat free x?hehe..ni Beryl's nk wt amal jariah buat jamuan coklat free kt kilang dia..kalo x nampak alamat + info dia kt poster atas tu..ni ha aku paste kt bawah..selamat mencoklatkan diri org2 yg bole pegi! :)

VENUE :
Beryl's Chocolate & Confectionery Sdn Bhd
No. 8 Jalan 9/1, Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor Darul Ehsan

DATE :
28th, 29th & 30th May 2010

TIME :
9.00 am - 6.00 pm

Daria : kalo baik hati bak mai pos seketul dua coklat kat aku eh ^_^

..::Stay The Same::..




Stay The Same - Joey McIntyre


Don't you ever wish you were someone else
You were meant to be the way you are exactly
Don't you ever say you don't like the way you are
When you learn to love yourself, you're better off by far
And I hope you always stay the same
cause there's nothing 'bout you I would change


I think that you could be whatever you wanted to be
If you could realize, all the dreams you have inside
Don't be afraid if you've got something to say
Just open up your heart and let it show you the way


Believe in yourself
Reach down inside
The love you find will set you free
Believe in yourself, you will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through


Daria : This song was one of the song yang glemer masa skolah menengah dulu.. :) used to be my favourite..very nice & helpful song when you're feeling down or lack of motivation..:) enjoy the song ya!

Tuesday, May 25, 2010

..::Dendam Kesumat Terbalas!::..



Satu masa dulu..bulan April 2007..aku telah ditepung tawarkan dgn tepung + telur + air soya oleh encet lebah yg sudah berkomplot bersama2 geng2 HA Associates masa tu terdiri dr puan an, ramin, jai & che kie..tempat kejadian : bawah umah sewa aku kt seksyen 7 shah alam..tgh2 malam buta aku kena ambush oleh diorang..dh la pakai baju kurung time tu..abis selebet aku dgn tepung telur tambah plak encet lebah tambah perisa curah air soya atas kepala aku..hehehe..bukan setakat aku..motor2 yg parking kt bawah umh aku tu pun turut jadik mangsa..:p diorang ni kan lepas dh serang2 aku, balik umah masing2 dgn bergayanya..tinggalkan aku cuci lantai flat tu dgn encet lebah berdua jek..hampeh sungguh..hehe..tp apepun itu one of memori yg aku rasa mmg best utk dikenang..:) terima kasih korang..

ha best2 jugak..tpi hati aku tetap simpan dendam..setakat ni dendam aku dh terbalas kt an & che kie jek..ramin x jadik..jai x sempat kot rasanya..dn yg terakhir..ofkos la si mastermind..encet lebah..ngeh3..x sangka selama nk dekat 3 taun aku simpan dendam kesumat..akhirnya..aku berjaya membalasnya!hahahaha..suka betul hati aku..:D:D

Wiken baru ni..opismet encet lebah ada buat trip jalan2 suka2 ke A Famosa Resort (cite pasal ni will be updated later), 2 hari 1 malam..kami tido kt villa kt dlam A Famosa Resort tu..villa tu siap dgn pool..so ari ahad tu masa tgh breakfast, aku komplot dgn opismet2 encet lebah..nk serang dia ngn tepung + telur pas makan kt pool..siap mintak tepung skit kat kedai makan tu..hehe

sampai kt villa..aku purak2 pujuk encet lebah ajak g mandi pool ramai2..mula2 dia malas..aku pujuk gak..smpai la dia setuju..pastu aku purak2 suh dia n opismet2 laki dia bertanding terjun tiruk..masa encet lebah tgh ready konon2 nk terjun..aku pun datang dgn lenggang lenggoknya, sambil bawak bekas yg separuh penuh dgn telur yg dh dibancuh dgn tepung + air..dann..bila dh smpai betul2 tepi dia..aku pun curah adunan tu atas kepala dia..hehehehehe..dn sambil tu selek2 kt muka dia..badan dia..encet lebah mula2 diam aje..panik mungkin..pastu siap cakap.."eh belom burve day lagi la..mana aci!"..ahh..aci x aci..nk tunggu 25hb..susah sbb weekdays..keh keh keh..nasib la labu.. ;) 

sesi mempertahankan diri

aku kena lg teruk dr mangsa sepatutnya :p

pastu jadik la aksi gelut bergelut kt tepi kolam..sambil disaksikan opismet2 dia..hehehe..gusti punya gusti..las2 dua2 jatuh kolam..hahaha..smpai lemas aku..:p tp xpe..apa yang penting?? kerjasama eh bukan bukan apa yang penting dendam aku terbalas!muahahaha! 

aksi sblom jatuh kolam secara berduet 

cuba utk naik ke daratan selepas 'lemas dlm bahagia' bak kata an..haha..geli mat!


gambar curik dr fesbuk sab :D

Daria : taun dpn time bday aku kena jaga2 lebih skit..hehehe..mana la tau encet lebah tu..muka je cool..tapi dlm hati ada dendam..muehehe

..::Remaja Classic::..


Encet lebah turns 28 today..at last, sebaya dgn aku..:p (ya aku lebih tua 39 hari dr encet lebah)..but age is just a  number kan?yang penting jiwa masih remaja classic..^_^

We pre-celebrate encet lebah's burve by watching muvie : Shrek Forever After at Jusco Tebrau..luckily sempat beli tiket kul 9 pm..bole tahan lori lawak cite shrek tu..hehe..cuma yg x bes ada org yg duk sebaris kusi ngn kitorang..bawak anak kecik tgok wayang..lewat malam plak tu kan..mmg budak tu bising aa..agak annoying..+_+
 
 Abis tgok muvie..gegas2 cari kedai makan..sbb dh lewat..dn malam ni tugasan aku utk pk kat kedai mana nk mkn..herm..since today is his burve day..so aku ajak encet lebah makan kt satu kedai baru..dekat jek ngn Angsana..betul2 berhadapan bangunan Hasil..

burve day boy :)

shark fin soup..nyum2

chicken chop with mushroom sauce - encet lebah's :)

fish & chip - mine :)

apple juice

air kelapa laut

tempat kitorang makan ni agak menarik tertarik..kedainya cantik..ada 2 options tempat duduk..nk duk dlam kedai bole..nk duk luar kat gazebo pun bole..bole duk bersila ala2 jepun gitu..kami pilih duk kt gazebo..bole lunjur2 kaki..ai like..:)

ni kalo nk makan kt bahagian dalam

the gazebo..ada 2 jek kt luar

kt sini la kami makan..Restoran Remaja Classic :)

lepas makan..kami gerak2 khas pulang..aku terus taip entry ni sbb internet kt opis tgh problem plus aku byk gile keje urgent nk buat sok..sebagai penutup entry..nk jiwang2an sket..:p (sediakan plastik)

Yang, hepi burve day yg ke 28..smoge awak panjang umur..murah rezeki,dipermudahkan segala urusan oleh Allah..segala impian awak tercapai dan panjang jodoh dgn orang..orang sayang awak! ^_^ 

ok dah tu je!

Daria : Syok betul taip entry sambil ada org teman main gitar..suka.. :)

Friday, May 21, 2010

..::3-Day Sale Mania @ Body Shop!::..



korang..tunggu apa lagi?jom serang Body Shop arini!weehuu....\(^_^)/

Daria : why la buat time ujung2 bulan..haish..:p eniwei, esok x kije..syok2..hehe..off to Melaka tomorrow till Sunday..adios amigos & hepi wiken everybody!

Thursday, May 20, 2010

..::Sayonara JGH::..

Las wiken..my BIL, opie turun JB dan lepak tido umh sewa kitorang..lepas keje sabtu tu..amik encet lebah kt umah then g larkin amik opie..then makan2 kt jalan pisang..malam plak si opie request nk pegi The Zon..kt area Stulang..aku penah g situ skali jek..tu pun sbb amik peksa awam 41 aritu..The Zon tu tmpt shopping duty free..barang2 kt situ cth mcm rokok ke..coklat ke..sume murah skit la dr harga kt luar..aku cuma beli chupachup giant size jek utk wany..hehe

The Zon at area Stulang, JB

my BIL..opie and encet lebah

ni chupachup utk wany..besar x?hehe

lepas jalan2 kt The Zon tu..kami makan kt Restoran Sayam..yang aku penah makan dgn wawa masa muda2 dulu..hehe..kt area Stulang Laut ni mmg banyak kedai makan..dekat jek dgn The Zon..bole jalan kaki jek..selalunya kedai2 makan kt sini penuh dgn Singaporean..sbb sempadan dgn Singapore dah area Stulang ni..


kami makan di sini..Restoran Sayam :)

esoknya..bawak opie g makan kt kedai nasik lemak TUTA..then g umah kitorang kt nusa idaman tu..pi amik JGH..ni la tujuan sebenar opie trun JB..nak amik JGH..encet lebah sedih nk berpisah dgn awek lama..uhuk

selamat tinggal JGH!wuuu...

JGH dh berpindah tangan..xpe..skang dh ada CCB pulak nk di jaga..patah tumbuh hilang berganti..x gitu encet lebah..:)

Tuesday, May 18, 2010

..::Bee Hive's Progress::..



Alhamdulillah..grill umh kami dh siap laswik..dh macam taman bunga kata encet lebah..lampu dan kipas pun dh beli..ada yg beli kt Tampoi lighting..ada yg beli kt Nusa Bestari..dan langsir utk satu umh pun dh tempah wiken baru ni..ish..x sabarnya la nk menanti saat bole duk umh sendiri..:)

grill yg membuatkan umah seperti taman bunga :)

lampu2 & kipas2 yg menunggu masa utk dipasang

keta kenit ku yg ku sangka x muat nk sumbat sume kipas & lampu..rupanya muat! :D

chocolate curtain :)

Daria : Sangat berharap bulan 6 dh bole duduk..insyaAllah..amin..

..::New Look of Mr. Bee::..



feel kepala kena sodok ngn mesin potong rambut :p

Last saturday, encet lebah pi potong rambut kt satu kedai india kt area perling..no more spike..ni kasik botak yg x brapa botak sgt..sepanjang duk dlm kedai tu..kami dihidangkan dgn lagu2 tamil/hindustan..hehe..tukang gunting tu siap nyanyi2 sambil potong rambut..aku pun sekali sekala terhentak2 jugak kaki ikut rentak lagu..:p

ni la hasilnya..tadaa!mcm budak skinhead pun ada..S.H.A.R.P! hehehe

Saturday, May 15, 2010

..::Jalan Tutup @ TAR Interchange::..



Pagi ni jalan nk ke JB jam..dr jauh lepas kua dr simpang umh aku..dh nampak kt angsana berduyun2 kereta bersusun menghala ke JB..hari sabtu jam..apakah??

Punca jam tu actually sebab jalan dari skudai ke JB dh ditutup utk laluan..tp bukan sepanjang jalan..start dr simpang kiri lepas bangunan Rustica kt bandar baru uda tu smpai lebih kurang 200 meter ke hadapan jek..ada jalan lencongan ke JB di bukak kt sebelah kiri betul2 sebelum simpang nk ke danga bay @ pantai lido tu..x paham?ok..sila rujuk gambar2 kt bawah ni k..


ini dpn bangunan Rustica

nampak x sign warna oren tu..lencongan ke kiri ..<---

ok bila dh lencong ke kiri..tgok sboard oren JOHOR BAHRU & PANTAI LIDO tu betul2..sbb kt sini la org2 sume kusut nk ke kiri dan ke kanan

Sape2 yg nak ke JB..sila amik lane paling kiri skali bila lalu kt jalan Skudai-JB tu..dn sapa nk ke Pantai Lido @ Danga Bay..amik lane paling kanan..td dh macam katun..kusut gile kt area ni..

Jalan tu akan ditutup sehingga bulan 8 taun 2011..utk memberi laluan kepada kerja2 membuat jalan & flyover di area jalan yg ditutup tu.sekian harap maklum. :)

Friday, May 14, 2010

..::Bila Blogger Bercuti!::..


..::Krabi Escape ~ 7th to 10th May 2010::..

Lepas Subuh hari jumaat lepas, kami gerak2 khas ke shah alam..keta encet lebah tinggal kt adik dia, Opie..lepas breakfast kt Restoran Gembira kt seksyen 3 kalo x silap (sempat lg tu), gerak2 g LCCT pulak..flight lebih kurang kul 1 pm..so kena ada kt airport 2 hours before..kul 11.00 am sampai pastu terus g self check-in dan daftar luggage..then lepak2 kt Marrybrown dulu ngn kyra n ali sementara tunggu ed n iza sampai..after sume dh setel..masuk kt balai berlepas..tunggu calling nk naik flight..

the bees at LCCT

me with trip members..iza, ed and kyra

arissa with encet lebah (gmbar sblom kena sound :p)

view krabi dr dlm flight..dh nak smpai..yeay!

kitorang smpai kt International Krabi Airport dlam pukul 2.20 pm waktu malaysia..waktu Krabi lewat satu jam dr jam malaysia..so kalo ikut time Krabi, kami smpai sana pukul 1.20 pm..then terus naik van utk pergi ke hotel..kitorang stay at Buri Tara Resort..located at Ao Nang area..wpun hotel ni bukan tepi laut..tp not bad la..aku suka bilik dia..cantik..dgn deko gajah 2 ekor atas katil..kreatif2..


Buri Tara Resort, Aonang

balkoni bilik :)

curik gmbar bilik ed n iza..sama jek pattern nya

2 ekor towel elephant yg cumil menyambut kami :)

bilik air..abaikan wanita dlm cermin itu

1st day xde aktiviti lg..kitorang kuar jln kaki g Ao Nang utk makan..hunting for halal food restaurant..alhamdulillah x la sesusah mana nk cari kedai halal kat situ..dan makanan yg kitorang order kt kedai tu mmg sedap..especially tomyam dia..aku order tomyam coconut milk..lebih kurang mcm tomyam masak lemak..:p tapi sedap weh..first taim ai rasa..hehe..sblom penah dgr ayah aku ckp pasal tomyam ni..tu yang aku nak try test..mmg x rugi..pas mkn kami jln2 kt area aonang tu..tgok2 souvenir..byk kdai souvenir sepanjang aonang beach tu..then terus carik agen utk aktiviti esok..island hopping+snorkelling..8.30 am smpai 4.00 pm..820 baht per person..820 baht tu bersamaan dgn RM82.00..

tomyam coconut milk..sedappp :D

Esoknya..naik speed boat dlm kul 9.00 am..then kitorang dibawak ke 3 4 pulau..termasuk Phi Phi Island..dan snorkeling 2 kali..kt pulau lain2..hehe..memang besh!ikan2 kt sana byk gile pastu mcm piranha..ko campak jek roti ke biskut..berduyun2 ikan smpai dpn mata..hohoho..xde yg stok ikan manja2 macam kt tioman or kapas tu..tp mmg syok..tgok ikan2 dalam air..tgok coral yg mcm2 jenis dn berwarna warni..landak hitam yg jai penah pijak dulu pun ada..:p 


curik dr fesbuk kyra :p

snorkeling time!! :D 

the bees snorkeling..peace + yeyehh!

tgok ikan2 ni sume..banyak giler!

pakej ni termasuk lunch at Phi Phi Island..makanan dia simple jek tp superb!mmg orang Thailand ni pandai masak kan..masak apa2 pun sume sedap jek..kt pulau Phi2 tu pun ada souvenir shop..banyak jugak..sempat lagi jalan2 carik barang2 n t-shirt kt situ..hehe dlm kul 430 pm gitu..kami pun pulang ke pangkal jalan..trun2 je boat nampak org ramai kerumun satu meja ni..rupa2nya ada org jual gambar2 kami yg naik boat td..gambar curi b4 naik boat..pastu org tu framekan cantik2..siap ada tmpal siput bagai..100 baht per frame..bersamaan RM10..since gambar tu pun ok..dan frame dia pun cantik..kami beli la..hehe..encet lebah siap pandang kamera..tau2 jek ada org nk amik pic dia..

frame saya


frame dia  :)

smpai bilik..rehat2..pastu malam kua g Night Market kt Krabi Town..dlm 20 minit naik tuk2 dr aonang ke sana..smpai2 sana..tgok night market tu frust gile..mcm pasar buah je??kata ada jual mcm2..souvenir la apa la..skali rupa2nya kitorang slah tempat..haha..night market tu kt dlam skit..:p lebih kurang mcm uptown la night market ni..tapi best!!sbb mcm2 benda menarik diorang jual..plus makanan dia pun sedap2 dn murah..sempat la beli sotong cucuk bersambal 60 baht 2 cucuk dn kue royal jelly 10 baht ada 10 biji..hehe..kasut2 pun murah2 kt sana..100 baht jekk..nk beli ada yg berkenan tp xde size pulak..then balik aonang makan kt indian food restaurant..kalo nk carik kedai halal kt sana..tgok logo bulan bintang kt kedai tu..tu maknanya kedai tu halal insyaAllah..


ingatkan ni la night market..frust!

rupanya yang ini!hehehe


t-shirt cantik2 + murah2


beg2 pun cantik2


key chain yg comel2..geram!


ni aku paling suke..kreatif!

royal cake..10 baht for 10 pcs..sedap!

esoknya hari aktiviti bebas..masing2 ada plan sndirik..aku n encet lebah lepas bfast..g carik t-shirt n souvenir skit utk families..then kami sewa scooter yg mmg pihak hotel ada sediakan..250 baht sehari..senang skit ada moto..bole jalan jauh skit..hehe..lepas sewa motor..


 scooter sewa 250 baht/day = RM25.00/hari


mula2 kitorang g jlan2 kt kampung2 jauh skit dr area aonang tu..kampung2 dia lebih kurang mcm malaysia jek..then kami g kt stu pulau ni..dkt jek ngn aonang beach..pulau ni..kalo time air surut..bole jalan kaki g sana..so kami mmg tunggu air surut nk jalan2 g sna..bole thn jauh gak..tp gigih pegi wpun panas2..bila lagi kn nk pegi..smpai sana ramai je org kt situ amik2 gambar..tmsukla kami..:)


one of pulau yg dekat dgn aonang beach..x perlu naik boat! :)


encet lebah


pastu kitorang singgah kt 'Krabi Tsunami Memorial Sculpture'..dia ada jalan mcm jambatan kayu kecik masuk ke area memorial dia tu..kitorang masuk..nk tgok apa ada kt dalam..masuk2 nampak mcm ada kubur..ok..terus berdiri bulu roma..dn patah balik..:p


Krabi Tsunami Memorial Sculpture - Hold Me Close


cantik tp agak scary..:p jalan nk ke memorial yg mcm kubur kt dlam tu

pas penat2 jalan kaki..kami pegi massage..hehe..dkt aonang ni..bersepah2 spa utk massage..ko nak massage satu badan, separuh badan, kaki, bahu sume ada..kitorang amik package massage oil kt stu tempat ni nama Gecko Spa..cost 300 baht per person utk full body massage selama sejam..murah kan?hehe..kalo nk ikutkan ada lagi murah kt situ..200 baht pun ada..

malam plak kami jln2 cari makan..ingtkan nk makan kt kedai yg 1st day kitorang makan aritu..skali tutup..so carik kedai lain..jumpa gerai makan ada lambang bulan bintang..terus order..lapar..:p nasik goreng ayam, tom yum khung, pad thai, telur dadar,udang celup tepung 5 ekor n air tembikai satu..sume skali 240 baht jek..puas hati!hehe..dekat area kdai makan tu pun ada mcm mini night market..sempat lagi sambar 2 souvenir..hehe..pastu lepak2 tp aonang beach tu..then balik bilik..tido..


pad thai - lebih kurang mcm mee goreng..sedap!


ni lagi sedap..udang celup tepung..nyum2


Last day!flight kami kul 2.00 pm..so pagi2 lepas bfast..kami sume terus kua..g jalan2 last before g airport..g factory village..tmpat jual2 baju mcm2 brand, Paul Frank, Nike etc tp mahal jugak..ingatkan dh stock trus dr kilang murahla..end up xde beli apa2 pun..then pegi makan kt Lotus Tesco


ni kt Factory Village yg x beli apa2 pun sbb mahal


kt sana pun ada TESCO


Krabi International Airport..bubbye!

Pastu terus gerak2 ke airport..by 12pm kami dh ada kt sana..kul 2.00 pm naik flight..smpai kt LCCT kul 3.30 pm waktu Thailand..waktu Malaysia 4.30pm..then kami pun berpisah..:) apepun trip to krabi ni mmg syok!!


Daria : Ed..if u are reading this..aku nk cakap kali ke 140, thanx a lot for the camera ed!huhu..kalo ko x bagi pinjam kamera..x dpat la aku nk menyawan..hehe