Thursday, April 1, 2010

..::Kencing Manis + Tebu Tebrau::..


tebu tebrau 1

tebu tebrau 2

tebu tebrau 3

Aritu aku ada cite FIL aku admitted kan..sbb masalah jantung + darah tinggi + kencing manis..alhamdulillah he is getting better now..cuma kena makan berpantang..dan kena byk rest..juga x bole pressure2..

aku teringat dulu nenek aku pun ada kencing manis..tp skarang dh ok..slah satu cara mengubati sakit kencing manis is dgn meminum air rebusan tebu tebrau..alhamdulillah skang nenek aku dh ok..siap tanam tebu tebrau blakang umh dia..bila2 bole g cabut..:p

so balik kuantan baru ni..aku mintak skit kt nenek aku..utk bg FIL aku..skali atuk aku bagi punye la banyak..hehe..still ada kt umah lagi..ahad ni baru bole bawak balik jasin..

pada sapa2 yg ada kenalan or sedara mara yg ada kencing manis..bole la cuba minum air tebu tebrau ni..benefit tebu tebrau ni ialah menurunkan kadar gula yg berlebihan dalam badan..utk org yang normal xde sakit..jgn cuba2 minum sbb nanti terus flat plak sbb kehilangan gula dlm badan..:p

utk org yg ada kencing manis tu pun..bukan bole minum hari2..sbb air tebu tebrau ni mampu sedut gula dlm badan kita dlm kuantiti yg byk juga..byk mana aku x reti nk measure..tapi apa yg nenek aku cakap..minum seminggu 1 kali dah cukup..

kalo minum hari2..mau pengsan :p

eniwei, sape yg nk dapatkan tebu tebrau ni tp x tau nk carik kat mana..inform aku..insyaAllah aku bole tlg kutipkan kt blakang umh nenek aku bila2 aku balik kuantan lagi nanti.. :) semoga info ni dpt membantu anda2 yg ada penyakit kencing manis ni..

ah lupa pulak nk cite..cara2 nk dptkan air tebu tebrau tu is dgn potong2 tebu tu kepada saiz yg kecik2..org kata ikut perdu dia..dlam 5 perdu gitu..pastu rebuskan dlm periuk..then bila dh gelegak..tutup api..kuarkan tebu tu..dan minum rebusan itu..

insyaAllah..jika diizinkan Tuhan..petua ni dpt membantu..:)

(updated on 2nd April 2010)
tertinggal info plak..:p sblom rebus tebu tu..sila ketuk2 dulu tebu tu dgn lesung batu ke ape ke bagi dia pecah2 skit..baru air sng kuar..tp jgn smpai bersepai2 pulak..hehe

12 comments:

alifah@along said...

ye ke tok bomoh ma??hehehe....blh dihebahkan ni...good info...

..::daria::.. said...

iyer meklong..terbukti berkesan..x caya tanya nenek aku..hehehe

bubblymummy said...

ye ke nomaa... ok, saya ni ikutkan keturunan kencing manis gak ni..tp blom ada lagi la kencing manis..ikutkan nenek n ayah saya dedua kencing manis..tp dah beransur pulih, alhamdulillah..tp mak saya duk suh saya jaga pemakanan takut saya pon kena...ni dah tau ada penawar tradisional ni..bagus jugak ni...

..::daria::.. said...

aah is..owh..nenek n ayah awak pun ada kencing manis eh?mintak jauh la awak pun ada..actually sy ni pun org duk ckp nnti ada kencing manis sbb mewarisi dr nenek + sbb sy suka minum air mnis2..:p

so far nenek saya pas slalu minum air tebu tebrau tu alhamdulillah dh ok..but still kena kawal la pemakanan kan..

if awak nak bgtau saya k..:)

nooriyah said...

mane nk carik tebu tebrau ni.. tolong saya..

..::daria::.. said...

salam nooriyah..kalau awak nak sy bole amik kat umh nenek saya dn pos kat awak..email saya eh.. lanternqueen@yahoo.com

sori eh lambat rply..saya baru perasan komen awak ni..

Anonymous said...

blh x amik kat saya tebu tebrau ni untuk mak saya,

..::daria::.. said...

Anonymous : bole..email saya eh..bg alamat..saya poskan.. :)

lanternqueen@yahoo.com

Anonymous said...

Salam daria

Mak akk kencing manis , bile naik payah nak turun , boleh tak akk nak ckit huhuh plz

nurul hidayah said...

kulit tebu 2 dibuang dulu ke

nurul hidayah said...

kalau kat sabah tebu 2 dipnggil pe...n kt mne nk dpt tebu 2

Nadhar Nazari said...

sama tak tebu ni dgn rumput gajah/rumput nepier?