Thursday, April 15, 2010

..::Beware of Hackers!::.



source : encet gugel

Arini x bawak usb cable henpon..so xle nk upload gambar pasal mini burve day celebration smalam wif encet lebah..postpone la..ni nk cite pasal satu email aku dpt pagi td dr sorang member lama stu skolah dulu..yang x pernah hayat ber email2 dgn aku..nama dia Arief Suparjo..

tajuk email..."BAD NEWS"..dan isi kandungan email dia is like below..

I'm writing this with tears in my eyes,We came down here to England for a short vacation and i was mugged at gun point last night,at the park of the hotel where we lodged all cash,credit cards and cell were stolen off me, thank God we have our life and passport.


I've been to the embassy and the Police here but they're not helping issues at all,they asked us to wait for 3weeks but we can't wait till then.


Our flight leaves in less than 3hrs from now and we are having problems settling the hotel bills.The hotel manager won't let us leave until we settle the hotel bills.you can speak with him through this number +447024074948,we are freaked out at the momen you can wire the money to me through westernunion all you need is Name on my passport and location below

Name:Arief Suparjo
Location:30 Great Queen Street,London WC2B 5AZ United Kingdom
Amount: $2,450

I'll def refund your cash as soon as i get home.

Reply

ok walaupun aku xde la rapat sangat dgn si arief ni..tapi cuak dan kesian la jugak kan baca..aku terus kol encet lebah suh dia cek email dia..ada x dpt email yang sama..encet lebah siap cakap kita bagi la sumbangan jugak dalam RM50 ke..sbb arief ni kawan dia jugak..


tapi, x lama selepas aku duk cuak2 sambil YM dgn kawan2 semesta yg lain jugak diskus pasal benda ni..tiba2 aku tgok kt fesbuk..si arief suparjo ni update status FBnya camni..

"Arief Suparjo Email hacked: I am not in england nor mugged. But if you want to give me money, give me a call first. Hahah"

ok..one thing lepas baca status tu lega sbb email tu not true!tapiiii....geram sbb email tipu telah menipu ramai orang dlm cubaan nak mendapatkan duit!kuang ajaq btol!dan x lama pastu..aku dpt lagi email dr 'Arief Suparjo' tu..tajuk email.."Email Compromised"...

Hi,

I believe that you have received an email with the subject 'bad news' from me earlier today.


Please ignore the email because the content of the email as is not true, I am was not mugged nor am I in the UK right now.


I am afraid that my email had been compromised earlier today. Sorry for all the inconvenience caused.

Regards

aku dh malas nk amik tau email yg 2nd tu dr Arief betul ke Arief tipu..apa yang penting..korang kalo dpt email macam ni..hati2 ok..jangan mudah percaya selagi x dapat declaration dari tuan empunya badan sndiri..+_+

DARiA : Seb baik aku xde wat tindakan bodo g western union ke apa ke..huhu..damn u hacker!!

9 comments:

alifah@along said...

ma...kita jgn mudah percaya...kadang2 kita hendaklah mengkaji dan mengkaji...yg sudah, saper???kita jugak...biar benar hasbi??sungguh lurus hati en.be kamu...hehhehe...baik sedekah kat i je...hehhehe..apapun,, korang mmg berhati mulia.!!!cayalah

~H @ N i ~ said...

uissh sekarang nie penjemayah dh canggih nk menipu pemnyonglap duit org..

sape la punya keje nie kn..seligi kang baru tau..huh..tetiba ai emo pulak..hehe

..::daria::.. said...

along :
erm..betul tu long..mmg x bole percaya bulat2 long..tapi kan mmg kalo dh baca mende mcm tu dan kena pulak itu kawan kita..mmg menggelabah la rasa..huhu..sbb kita takut kalo benda tu betul kan..tp alhamdulillah la x betol..mintak dijauhkan dr kena kt kita sume..

hani :
ha tu la kan..org nk carik duit..macam2 cara..hehe..emo ye..mmg patut emo sbb benda mcm ni menyusahkan org jek..huhu

jijiepi said...

seb bek awk xgagah p western union kan??
hmmm...syukur ..

..::daria::.. said...

yes jijie..seb baik sy x sempat buat apa2 lagi..huhu..syukur2..

lydzar said...

aku dapat gak email ni noma..2kali aku baca, then aku macam alah ni mesti spam nih..aku ignore lah

later dapat emel dari arif betul, dalam hati...dah agak dah huhu..!!

..::daria::.. said...

ko dpt gak eh?huhu..seb baik ko x gelabah mcm aku..haha

owh yg later tu dr arief betul2 eh?hahaha..aku dh malas dh nk amik tau emel 2nd tu..sbb meluat dgn hacker tu!

amly said...

kalu aku kompem aku buang trus sbb xder membe aku yg terrer sgt blaja sampai ker uk...paling tinggi pun kat genting jer...

..::daria::.. said...

wah kaget melihat 1st comment dr encet amly..:p