Friday, February 26, 2010

..::Salam Maulidur Rasul 1431H::..

 

SALAM MAULIDUR RASUL 1431H 

Thursday, February 25, 2010

..::Basikal Alaf Baru::..


basikal kepala RXZ ni parking betol2 ngadap keta aku smalam..kreatip sungguh +_+

..::To Realize..::..


To realize the value of ONE YEAR,
Ask a student who failed his or her final exam.

To realize the value of ONE MONTH,
Ask a mother who gave birth to a premature baby.

To realize the value of ONE WEEK,
Ask an editor of a weekly magazine.

To realize the value of ONE DAY,
Ask a daily wage laborer who has six kids to feed.

To realize the value of ONE HOUR,
Ask the lovers who are waiting to meet.

To realize the value of ONE MINUTE,
Ask a person who missed his or her train.

To realize the value of ONE SECOND,
Ask the person who survived an accident.

To realize the value of ONE MILLISECOND,
Ask the person who won a silver medal in the Olympics.


AND

To realize the value of this precious LIFE,
Ask the person who is now six feet under!



source : encet gugel


SOURCE FROM HERE

Tuesday, February 23, 2010

..::Ngidam Pisang Goreng Adabi::..


Since before CNY, encet lebah ngidam pisang goreng home made..aritu balik jasin melilau carik pisang..tapi nggak ketemu since
byk kedai buah kt pekan jasin tu tutup..ada yg jual pisang tp xleh nk jual sbb xde timbang katanya..

jadi harapan encet lebah tinggal harapan..

utk tidak menghampakan sang suami terus terusan (wpun sbenarnya mebi dia dh lupa pun pasal pisang goreng tu)..aku pun g la beli pisang kapok or kopok kt kipmart + tepung pisang goreng adabi smalam..


balik kije awal gigih terus kopek2 pisang..bancuh2 tepung sume sbb konon nk wt seperais bile encet lebah balik..mcm katun aku..dh la 1st taim wt ni weh..slalu assist mak jek..


kul 6 lebih dkt kul 7, encet lebah pun balik..dia tertanya2 nape umh bau pisang goreng ni?aku ckp mebi jiran sebelah kot masak..hehe..

then aku suh dia bukak tudung saji..soklan pertama encet lebah..


"awak beli kat mana pisang goreng ni?"

hohohohoho..hamba penat2 bersilat kt dapur dia kata hamba beli..+_+

xpe la..apa yang penting? kerjasama encet lebah tidak lagi mengidam.. ^_^

sebelum

jemput makan :)

Monday, February 22, 2010

..::Semesta Get Together 2010::..



last reunion SemestaGetTogether 2004 (kot :p) at Port Dickson

Hoye2!! x-semestarian batch 1995-1999 ada wt SemestaGetTogether Bowling tournament this April..suka suka..^_^..dh lama xde reunion..last reunion at Port Dickson taun 2004 ke 2005 ntah x hengat..masa tu tgh study lagi..kapel ngn encet lebah pun blom..hehe..tentatif reunion seperti berikut..

Date : 3rd April 2010
Venue : Megalane, Sunway Pyramid
Time : 3.30 pm

Orang kata practice makes perfect kan..so wiken baru ni g Daiman Bowl kt area Tebrau sana..mempraktiskan diri..ngeh3..(^_^)

encet lebah @ Daiman Bowl

tu dia gaya seorang bakal juara

..::Setelah Two & a half year::..



terima kasih daun keladi encet lebah ku sayam ^_^

~akhirnya..selepas 2 taun 1/2 menyandang gelaran rim sukan stended mended..hehe

Saturday, February 20, 2010

..::Tunggu + Tunggu Saja::..



..GOOD THINGS HAPPEN TO THOSE WHO WAIT..
SO, LET'S JUST WAIT..

Friday, February 19, 2010

..::Pengorbanan Kecil Yang Besar Maknanya::..





source : encet gugel

Ada sorang cleaner kat opis aku ni..Badariah nama dia..dia org Padang..sama umo ngn aku.. bada ni baru jek kawen ujung taun lepas..kawen ngan orang sini..dan awal taun ni..dia pregnant..alhamdulillah..rezeki dia cepat..aku tumpang hepi..stiap kali jumpa dia..dia mesti nk main2 bagi aura perot dia kt perot aku..:)

smalam, bada dtg keje smule lepas dh lebih 2 minggu x nampak dia kt opis ni..masa nk amik air kt pantry, ternampak si bada ni duk tepi sinki..

aku : eh bada..lama x nampak awak..sihat?

bada : erm..x brape sihat..kita masuk hospital aritu..

aku : ha? masuk hospital??nape???

bada : baby kita dh xde..kita gugur..

aku : :( .....macam mana bole jadi camtu bada..

bada : kita makan nenas banyak aritu..dengan jeruk mempelam..

aku : huhuhu..awak tau org peknen x bole makan nenas??

bada : x tau..lagipun suami kita kata bole makan..kita makan la..

aku : xpe la bada..xde rezeki kan..nk wt cemana..lepas ni awak elakkan eh..jgn mkn  nenas, air tebu, air kelapa or jeruk2..

bada : ok...erm pasni x dpt la kita main2 bagi aura perut kita kt awak lagi kan..

aku : :'( (owh..serius aku sedih gile dgr dia ckp macm tu..huhuhu)

sian si bada..aku harap dia tabah..from the positive side..sekurang-kurangnya dia dah ada seorang anak yang tunggu dia kt pintu syurga..

to kwan2 yg tgh merancang nk ada baby or tgh peknen ke..plis jaga pemakanan korang..tolong la jgn makan benda2 yg tajam dan berbisa mcm nenas ke..air kelapa ke..or air tebu..dan jugak any jenis jeruk..sbb jeruk tu kan direndam dlm cuka..cuka tu tajam..

x rugi pun x dpt minum or makan benda2 tu kawan..apa sgtlah pengorbanan kita utk tidak makan benda2 tu kan if nk dibandingkan dgn kehilangan bayi dlm kandungan kita..nauzubillah..


~saya masih berusaha..chaiyok2

Wednesday, February 17, 2010

..:: Paramore's Concert Live In Singapore::..


Sape kipas susah mati (baca : die hard fan) Paramore? here's a good news for you! ^_^

ok saya adalah kipas x brape susah nak mati Paramore..tp saya suka jugak la beberapa lagu2 dia yg besh mcm decode, brick by boring brick dll..berkira2 nk pi tgok concert paramore live in Singapore!hehe..tp tiket bole tahan bas mahal..jadi masih berpikir pikiran..uhuk..in Sing dollar pulak tu kan..sila drb sndiri to convert to MYR..:p but to die  hard fan of this band..money is not a problem rite?hehe..

So..the concert details are as follows :-

Date: Sunday, 7 March 2010
Time: 8pm
Venue: Singapore Indoor Stadium
Tickets: S$108, S$88, S$68 (Not inclusive of standard SISTIC fee)

Tickets actually dh start jual lama dah..since Thursday, 17 December 2009 secara online kat sini atau juga bole dibeli at all authorised SISTIC outlets..

Paramore (source : encet gugel)

~sape baik hati nk blanje aku g konsert ni aku bg penginapan percuma kt umh sewa aku..hehehe

..::Pelik Tapi Benar::..



Perjalanan ke opis tiap2 pagi never been this smooth before..even hari sabtu pun lagi byk keta dr ni..hehe..mula2 pelik, nape jln x jem langsung ni?owh..rupa2nya sbb cuti skolah + ramai org sambung cuti terus pas chinese new year.. ;p

~gua pun raya cine kat opis..bos next week baru naik opis...lalalalalalalala  >(^_^)<

Thursday, February 11, 2010

..::Kucing2 Mak::..


my  MIL yang saya panggil mak sgt suka bela kucing..stakat ni rasanya ada lebih dr 10 ekor dh mak bela..ni antara gambar2 kucing mak yang aku amik..

halo..nama saya abang


abang tido

adik kepada abang yg suka main dlm longkang

kakak (adik abang jugak) yg dh beranak pinak

adik beradik abang yg baru lahir

adik yg merenung apentah

abang

mak kepada abang, kakak & adik

x tau nama apa tgh layan blues

apa tengok2..nk nenen pun tak senang

"get me out of this cage!!" ~ itu la agaknya dia nk ckp :p

tp stakat ni kucing2 mak x bole lawan kucing ni...

puss in boots ~ gemox gilos dh dia :p

kucing shrek ni dulunye adalah sgt comel..ntah mcm mane ntah dia dh bole jd gemox sesangat cenggitu..gambar kucing shrek gemox tu aku jumpa kt poster movie shrek : the final chapter..kalo korang x caya tgok kt sini..

sebelom dia menjadi obes :p

Monday, February 8, 2010

..::Weekend Project::..


Sabtu, 6hb 2 2010..kul 8am dh ada atas jalan..gerak2 khas g kenduri kawen member kat Serandu, Pekan, Pahang..ni member baik stu opis masa keje SM Pelangi dulu..skarang dia dh keje kt KKM pulak satu opis ngn meklong..hehe..kecik betul dunia..

ida & saiful the pengantin

Pastu dlm kul 230 gerak2 khas g Jenderak, Temerloh pulak..pi visit an n anak bujang nye..Nur Irfaan..comel dan semangat sungguh budak irfaan tu..dh naik sekilo dlm sebulan..syabas..syabas..hehe..


an & ank bujangnya..Nur Irfaan

Dah puas berpenyakit mulut dgn an + main2 dgn irfaan..dlm kul 530 gerak g shah alam pulak..sbb nk kejar kenduri kawen abang ed kul 830 kt sana..x sempat nk jumpa wawa n meklong..diorang otw nk g umh an aritu..selisih kt highway LPT jek..:p


Gambar kawen abang ed aku x amik pun..hehe..ingt nk cilok kt ed jek tp ed x online pulak..yg ada cume gambar Raid Hakim..ank bujang penco + rashid yang bz main cucuk2 kue..hehe..penco + iza jek aku sempat jumpa sbb kami smpai shah alam dh kul 9 pm..huhu..check in dulu mandi2 baru g umh ed..kenduri kawen yg simple but nice..makan sgt superbb..makcik2 ed masak sndiri beb..wallahh..mmg kena la ngn tekak kampung aku ni..:)

Raid Hakim yg bz main cucuk2 kue :p

Pas kenduri balik hotel..terus bobom (baca : tido)..mak ai lena sungguh sbb penat seharian dr JOHOR-PAHANG-SELANGOR..non-stop..syabas kepada encet driver (baca : encet lebah)yang x jemu2 bawak sya merata2 jumpa kawan2 saya..hehe


Sok pg bgun pastu siap2 pi Hakim sek 7..tapau roti canai..g umah Dzudin pulak nk g tgok baby Lea kt USJ15..tp din xde pulak..g main paintball..ingt org tua tu ada..mcm biasa penyakit mulut kejap..main2 ngn Lea yg mula2 panik nampak kitorang smpai nangis2..hehe..sian Lea..pastu dh siap2 bfast..balik...

dzu & anak daranya..Nur Azzalea

Singgah umh mek yah pulak..si mak buyung itu..perot dia dh nampak membesar weh..hehe..very the comel..tgok muka macam budak tingkatan 3 baru..tp perut boyot..:p aku singgah anta popia simpul 2 bekas..hehe..wpun singgah kejap jek tp sempat jugak berpenyakit mulut skejap..dn amik aura ibu mengandung..


lihat perutku..sudah membolat kan..hehe

Setel sume di atas..gerak2 khas balik JB smule..adehh..hectic dn pack sungguh jadual kami last weekend..sbb susah sgt dh nak trun kl or shah alam..so..skali turun..tapau habis jumpa semua org.. ^_^

Friday, February 5, 2010

..::Jangan Lupa Baca Bismillah::..


Tu la..org tua dah kata, sblom wat apa2..baca Bismillahirrahmannirahim dulu..degil..terutama bile nak masak..yang banyak guna benda2 tajam cth mcm pisau..huhuhu..jgn contohi saya..berhati2 la ketika memotong sayur ke daging ke ayam ke bile memasak..sekian..

sakit :_(


diplaster oleh encet lebah

Thursday, February 4, 2010

..::Tag Dari Hanie Asmahani::..


Nak selesaikan hutang tag dr cik Hanie Asmahani.. :) <--- kipas susah mati encet Fahrin Ahmad..ehehehe

1) where is your cell phone?
Dalam laci meja opis..ops..kantoi wt tag ni waktu bekerja ;p..hehe..kedap bunyi rupanya laci ni..penco kol aku x dgr pun..hehe

2) relationship?
Married to encet lebah..dah 7 months 4 weeks and 2 days.

3) your hair?
Herm..paras2 bahu saja..rimas nk simpan panjang2..nanti pakai tudung ‘ciku’ besar sgt..hehe

4) work?
So far Alhamdulillah belom menekan jiwa dn raga sgt yg smpai kena stay ofis dn bawak balik keje ke umah..

5) your sisters?
sorang saje adik kandung..si Norma Irwany itu yg baru masuk standard 2..tp sbb dh kawen, my sisters bertambah (baca : in laws)..tambah lg 4 org.hehe.so total, i have 5 sisters.

6) your favorite thing?
Ape eh..encet putih CCA yg dh x brape nk putih tu, my phone yg juga white in colour & my hantaran henbeg..

7) your dream last night?
owh tidak mimpi apa2..mebi sbb penat kemas umah..letak kepala atas bantal..terus lena kroh2..dn jugak mebi sya basuh kaki sblom tido macam meklong..

8) your favorite drink?
Nescafe..coffee..cappucino..chococino..hehe..sume yg byk2 kafein ni I laikk..

9) your dream car?
Sudah tentu la keta katak itu..huhu..owh VW Beetle..bila la agaknya aku mampu nk beli ko..kalo aku x mmpu pun..mebi aku nk beli Wak Segan (Baca : Volkswagen) yg lama..modified baik punye..air brush cun2..hehe..berangann..


source dr encet gugel

10) your shoes?
Shoes utk g keje ada 3..gilir2 pakai hari2..safety shoe g site ada 1..shoes g jenjalan..ada brape ntah..hehehe..mlas la nk kira..sbb yg zman diploma punye kasut pun ada lagi..cth kasut Jack Purcell yg dh buruk gile tp sayang nk buang..:p

11) your fears?
menerima berita ada sedare atau org yg rapat meninggal..:( saya x penah kehilangan org2 yg terdekat dgn saya..x penah..jadi sy takut nk rasa perasaan yg dh tentu2 sedih gile babeng itu..harap2 bile tiba waktunya nnti,sy kuat menghadapinya..huhu

12) what do you want to be in 10 years?
Seorang ibu yg masih bekerja sbgai QS..or mebi masa tu dh jadi Contract Manager ke..hehe..yg ada anak2 yg comel2 seramai 5 orang..hehe

13) who did you hang out with last weekend?
Xde hang out nye last weekend..sabtu, pagi2 dh g majlis nikah spupu encet lebah kt felda adela..dr pagi sampai ke malam menolong org kenduri..ahad pulak dr pagi smpai ke petang nk maghrib, mengangkut barang pindah randah ke umah sewa baru..huii mang ai..penat nye ya rabbi..Tuhan je yang tau..

14) what are you not good at?
Senyum.saya x reti senyum.kalo saya teringat saya muka masam, saya akan cepat2 senyum. Naturally muka saya memang masam. Nk wat camne..dah Tuhan bg mcm ni.redha je la..kang xde muka lagi susah..hehe..teringat masa skolah dulu, masa Form 1, saya kena panggil dgn akak senior, ada ke dia tanya sambil bercekak pinggang..”nape muka ko ni masam jek ha?x reti senyum ke?”..aku jawb la..”dah Tuhan bg muka saya mmg mcm ni..nk wat mcm mane?”..hehe..dan ye..saya terus di cop sbgai junior yg kurang ajar..nonsense sungguh..

15) one of your wish list items?
Saya nk sport rim keta yg baru..encet lebah sila note wish saya ini.terima kasih.

16) where you grew up?
Herm..merata2..aku lahir kat kuantan..pastu terus dibesarkan kat Raub smpai umo 10 taun..pastu pindah kuantan..umo 13 pindah raub balik, smpai umo 17..so aku rasa aku lebih byk grew up kt Raub la dr tempat2 lain..:p

17) last thing you did?
Msg pied cakap x jadik nk jumpa dia mlam ni sbb aku ada hal yg perlu diselesaikan balik keje kang.. (tapi pied x balas2 sbb rupa2nya dia tertinggal henpon kat umh.. :p)

18) what are you wearing?
Baju kurung pesak gantung @ baju kurung Pahang kaler biru putih..

19) what aren’t you wearing?
Pakaian yg x sesuai bg seorang bini org yg memakai tudung

20) your pet?
Xde. Saya xde bela apa2.tunggu duk umah atas tanah baru pk nk bela.ni skang duk umh tinggi2 saya takut mereka (baca : pet2 itu) terterjun dr balkoni umah..huhu

21) your computer?
Kat umah..lappy compaq hadiah org bagi..dn jugak pc yg sya tgh pakai ni opis punye..

22) your life?
So far Alhamdullillah saya hepi dgn hidup yg baru.

23) missing?
Encet lebah yg dah sejam setengah x jumpa..muehehehe..poyos.. x la..saya rindu adik kecik pompuan saya di kuantan itu..

24) what are you thinking about right now?
Nak balik umah tido.Saya sgt lemau 2 3 hari ni.malasss…

25) your car?
Ivory White MyVi…Budak opis saya panggil CaCar Air..hehe..stand for CCA..since saya skang keje kt JB..jadi..wt masa ni..kt area opis saya ni..keta saya saja no plat bermula dgn C..siap ada yg tanya..C ni Negara mana eh? Cait..

26) your kitchen?
Herm..nk kata lengkap sgt tidak le tp cukup la untuk memasak dan mengenyangkan tembolok kami berdua..

27) your favorite color?
hitam..dark purple..putih..cokelat

28) last time you laughed?
Malam tadi kot..encet lebah ada wt lawak apentah x ingat..

29) last time you cried?
Laswik..hoho..sbb kena marah ngn encet lebah..:p ye..saya mmg ciwek..

30) love?
Love = x bole dijual beli..& kalo dh in love, sume pun nampak indah saja..kentut pun wangi jekk bau..haha..dan ada jugak pepatah melayu kata..cinta itu ibarat kurap..makin digaru makin sedap..kehkehkeh

31) so who wants to share their ONEs?? How about?
x dapat jekkkk…bia la dpt payung emas pun..huhu

~ok.mission accomplished.nk sambung wat keje.hehe

Wednesday, February 3, 2010

..::Teman Encet Lebah Bekerja::..

Cite pindah umh xle publish lg.x amik lg pic umh sewa baru.hehe.next time.

las 2 weeks, aku teman encet lebah g opis dia wt keje..tgh2 malam..encet lebah kata kejap jek..aku pun ok la..lagipun x bes tinggal umh sorang2..skali lama gilos..seb baik ada mas yg tman2 borak..bg magazine urtv utk dibaca..dn juga pc utk melayari internet..hehe

pastu dpt msg dr k muz.sok x yah keje.sbb sultan johor mangkat..herm..dn tgok pulak kt berita, rakyat johor (baca : rakyat pahang yg duk johor) kna berkabung seminggu..tudung putih saje..malam2 nk g kedai pun pakai tudung putih..tkut kena saman..laki pulak kena pakai songkok lilit kain putih..xde pulak amik pic..ptut amik la kan..jarang sekali kena berkabung cmni..

entry kali ni tiada motif..so layan saja la gambar encet lebah + makcet lebah yg mata rabak di opis encet lebah..zass..

ini opis encet lebah ~ IT Department

ini meja keje encet lebah

pura2 rajin :p

makcet lebah yg mata dh rabak ngantuk.. +_+