Friday, January 29, 2010

..::Pindah : Fasa 1::..

Smalam dh angkut baru 1/3 dr barang2 kt umh..menumpang kasih kt umh sab..kotak2 pinggan mangkuk,hadiah2 kawen yg x guna lagi dn mcm2 lagi..segan gile sebenarnya  huhu..terima kasih byk2 la pada sab n adi yg sudi membenarkan brg2 kami menyemak kt umah diorang..sgt terhutang budi..+_+

brg2 nk pindah mcm dh ada anak 8


Cite lain, laswik, setelah hampir 1/2 taun lebih kami duk sini, kami baru tau kewujudan KFC kt taman tampoi indah..why why??

ok mmg la kami bukan hantu KFC, tapi at least kalo dh boring makan nasik..bole aje g KFC owh..KFC KFC..aku rasa baik diorang wt signboard kt tepi jalan sblom masuk simpang ke KFC tu..kalo x..mmg org x tau ko tu wujud..agk terceruk lokasi nye..hermm..


KFC Taman Tampoi Indah

Wednesday, January 27, 2010

..::Hepi Belated Burve Day Norma Irwany::..


25th January 2010 lepas birthday adik pompuan kesayangan hati hamba..Ape punye kakak lupa birthday adik..aduss..minggu ni agk bz..so belated pun belated la..janji gemuk x lupa kan baby..(mcm la ko baca blog gemuk ni kan wany :p)


dh mcm taik cicak

ok mari kita nyanyi ramai2 lagu hepi burve day khas utk wany wpun dia x dgr..one two..

~Happy birthday to you~

~Happy birthday to you~

~Happy birthday to Norma Irwany~

~Happy birthday to youuuu~

Taun ni 1st time gemuk xde kt Kuantan nk celebrate birthday baby yg ke-8..sori, gemuk ngn abang hasbi sibuk kemas umah dan setelkan macam2 sbb nk pindah umh sewa baru wiken ni..hopefully baby suke present yg gemuk post tu..semoga panjang umur, murah rezeki slalu..jadi budak yg pandai, baik dan menghormati ma n abah..nnti chinese new year kita jumpa k..^_^

Tuesday, January 26, 2010

..::Trip to Air Terjun Bekok, Segamat, Johor::..


Ni cite dh basi.baru nk cite kt blog.hehe.

17hb Jan 2010, hari ahad yg lampau..geng2 bas skolah IT Department PTP encet lebah wt cuti2 1 Malaysia ke Air Terjun Bekok kt Segamat..kul 645 am kami dh kua umah sbb ikut tentatif sume kumpul kat R&R Machap kul 7.30 am..kami pecut sbb nk kejar sarap satu hal..konon kalo smpai awal leh la makan2 minum2 dulu..lebih kurang kul 740 sampai kt machap..g sapedu dulu smntara tunggu kete2 yg lain..mcm x caya kami yg 1st sampai..hehe

pas mkn2, sume dh smpai..sume tu terdiri drpd Q and Daing, Kak Pidah n hasben, K Ani n family, Sab & Adi, Epy, Bob n Anis n the gang..sume kete ada walkie talkie masing..sesi menuju ke bekok diserikan dgn acara merepek sesama mereka dgn walkie talkie masing2..hehe..syok2..x penah pulak aku konvoi bawak walkie talkie..jakun sebentar..:p

sampai2 kt sana, terus carik port..masing2 bawak makanan yg superb2 belaka..Shai n hasben sampai lewat skit sbb hasben dia baru balik keja pagi tu..diorang bawak nasik goreng..k ani bawak mee goreng n ayam siap marinate..anis bwak sandwich..k pidah bawak seafood..udang, sotong dn mcm2 lg utk di bbqkan..syok2..sume sedap2 belaka..musnah plan diet ku..dh xde nk kira2 kalori dah..sume aku blasah..hoho..aku plak bawak puding cocktail yg 1st time wt ikut resepi pied..hehe


pas dh melantak..sesi berenang..ok tipu..bukan reti berenang pun..perkataan yg betul ialah berendam..hehe..air xde la dalam sgt..stkat pinggangku yg x brape ramping ni jek..hehe..tp air dia sejuk gilos..gegel mak weh..tp dh lama2 syok pula berendam rendaman..sambil kami sume skali skala posing macam2 gaya sbb epy nk amik gambar guna kamera mahal dia tu..hehe

dh siap2 mandi..naik..makan lagi..hehehe..nape eh kalo lepas mandi laut ke sungai ke mesti lapo?ke aku jek?hehe..pastu g tuka baju kt tndas kt situ..penat aku iron baju dan sgkut kt hanger cun2..smpai kt bilik air jatuh atas lantai toilet yg kotor dn berpasir itu..uhuk..seb baik la aku tergerak hati nk bawak baju spare..t-shirt VW..blasah je la dr xde baju kan..


then kembali ke markas..main daun pakau pulak seround..hehe..apentah diorang panggil game tu..main tipu2?ape2 je la..tp syok jugak..hehe..dpt tempat ke-2 dr belakang..maknanya aku adalah org ke-2 yg paling byk kene tipu dn ke-2 paling x pandai menipu..:p

setel kemas2 sume, amik gambar ramai2..gerak2 khas pulang pula..tp singgah machap dulu utk solat n ngeteh sbntar..sblom smbung pulang ke pangkal jalan..

sampai umah lebih kurang kul 10pm..gilos..kua umh matahari x naik lg..balik umh matahari pun dh berganti dgn bulan..hehe..apepun..we have a really great time that sunday..even penat, but overall, it's worth it. ^_^



pg2 buta dh ada atas highway


R&R Machap ~ tempat berkumpul


masa ni matahari dh naik dn perot dh kenyang


ok ini kampung bekok


view spanjang jln ke air terjun bekok


gunung apentah..bekok kot :p


ok dh smpai pintu gerbang baru prasan..mana perkataan bekok? +_+


ahli2 perkhemahan bersepadu


sungai bekok 1


sungai bekok 2


sungai bekok 3


opismet encet lebah..dr kiri, sab, kak pidah n kak ani


sambung balik..sungai bekok 4


sungai bekok 5 (gile malas nk pk ayat..main nombor2 jek) :p



ini daun pakau saya..dlm percubaan nk jadik terer mcm cite 21


berjudi tanpa duit di dalam rimba


snap gambar sblom balik stu kemestian


encet lebah posing dpn entrance


kalo lupa bwk pelampung atau lapar..jgn risau..sini ada byk kedai2 jual mcm2


ok dh tu je..sape2 nk pegi air terjun bekok ni ajak aku..hehe..

~ada lg 2 cite basi menyusul nanti..ntah bile laa nk buat.. :p

Monday, January 11, 2010

..::Nak cuti pun x bole ke ha??::..

Muka aku tgh panas.merah padam.berapi.berasap.kalo sape2 tegur time ni free2 dpt tengking.


Punca? bos x approve cuti aku..byk cekadak.nk cuti wat ape?nk pegi mana?amik 2 jam je x bole ke?

Bos,
perlukah aku explain "PERSONAL MATTER" aku tu dgn panjang lebar wahai bos?kalo ko cuti, ada ke org tanya or kisah mane ko nk pegi bos?apa guna annual leave bos kalo aku x bole cuti bos?

ko ingt aku nk cuti suka2 ke bos?

ok..meh aku isi borang cuti tu smpai x cukup line..
~aku nk g kwsp bos setelkan hal umah aku
~aku nk p klinik tan esok berkenaan hal rumahtangga aku
~aku nk g tabung haji nk isik duit utk g haji tua nnti bos

agak2 ko la bos aku bole setel sume tu dlm masa 2 jam ke bos?ha bos?ko ingt bangunan kwsp, klinik tan ngn tabung haji tu sebelah2 ke bos?

approve x approve aku nk cuti jugak esok.pedulik.hidup aku bukan utk company ni saje.aku pun ada life aku bos.mcm ko jugak.

..::Mandi Manda di Hari Ahad::..


Since ujung bulan ni kami dh kena pindah umh sewa lain, aku n encet lebah tlh invite pied n family smalam dtg mkn2 lepak2 dan mandi pool di umh kami..:)

pg2 kami dh g pasar TUTA carik brg2 nk masak sbb pasar kipmart bukak lmbt..beli udang, petai, santan, jering etc etc..sbb aku nk masak khas utk tetamu yg bakal dtg..hehe..sementara aku bersilat kt dapur, encet lebah bersilat kemas umh..:) thanks yang..erm menu masakan : keli goreng berlada, gulai lemak udang nenas,sotong celup tepung, ulam2an..petai+jering+kcg panjang n sambal tempoyak..hehe..gambar x amik..aku lupa sbb dh lapar sgt kot..hehe..ha lupa, satu lagi lauk khas utk afieq, sup ayam..hehe pas mkan, perut kenyang suka hati..ramai2 serbu pool..hehe..actually ni la 1st time aku n encet lebah mandi kt pool tu since kami duk sini..hehe..syok2..sblom pindah, g la mndi skali wt kenangan..:)




tetamu kehormat : pied, babad & afieq


afieq yg ketakutan



rupa2nya nk g adult pool..x main la pool cetek mama..hehe



afieq yg sudah tenang bersama papanya



afieq + bapak lambungnya



artis mangga..mrs bee + mrs babad



babad + afieq + encet lebah



cute smile khas dr afieq :)


 

aunty sy nk kamera tu
 
lepas dh siap2 mandi, naik umh, mandi manda dlm blik air pulak..dn lepak sebentar melepaskan lelah berenang..yg berenang babad n encet lebah je la..aku n pied malas nk tunjuk skill..hehehe..
 
kul 6 lebih..tetamu pun berangkat pulang ke pangkal jalan..berakhir la suda aktiviti jingga ramba kami..:) insyaAllah nnti ada rezeki kita ulang di umah baru pulak, soon..hehe
 

Saturday, January 9, 2010

..::Berkahwin Itu Kawanku::..





Got this email early dis morning from one of my good friend. Eventhough dia blom berumahtangga, but seriously her ilmu n opinion on alam berumahtangga jauh lg bagus dr aku yg dh kawen. Aku paste email tu kt sini supaya leh kongsi dgn kwan2 yg dh kawen or anybody yg nk melangkah ke alam rumahtangga. Worth it baca..frankly said, hati aku mmg selalu terkesan dgn kata2 and nasihat dr kawan aku ni including this email..makes me insaf, sedar diri dan mahu berubah..thanks buddy..really appreciate it.

................................................................................

“Saya susah hati,” kata Nasir.

“Kenapa?” saya menoleh ke arahnya.

“Bulan depan saya akan menyertai ‘kelab ustaz’!” ujar beliau.

“Kelab Suami Doktor ke?” saya bertanya.

“Ya. Tak lama lagi Insya Allah,” kata Nasir lagi.

“Alhamdulillah. Welcome to the club, akhi!” saya teruja dan menumpang gembira.

Di kalangan rakan yang mengenali, istilah ‘Kelab Suami Doktor’ itu sinonim dengan saya. Hingga ada yang secara lurus bendul mahu mendaftarkan diri dengan organisasi yang hakikatnya hanya gurauan sesama kami sahaja.

Saya menumpang kereta Nasir untuk pulang daripada menjalankan sebuah program latihan siswazah. Perjalanan sejam menuju ibu kota tidak kami sia-siakan kerana walaupun sama-sama tinggal di Kuala Lumpur, peluang berjumpa dan berbual bukan selalu diperolehi.

Satu bentuk usrah barangkali.

“Mengapa susah hati?” saya teringat balik kepada soalan asal Nasir.

“Macam-macam cerita yang saya dengar. Trauma barangkali. Malah sekarang ini pun sudah ketara sibuknya bakal isteri saya,” cerita beliau.

“Oh begitu. Anta pun apa kurangnya. Jurutera atau doktor, sibuknya lebih kurang sahaja” saya cuba mengendurkan persepsi Nasir.

“Selain apa yang ada dalam buku Aku Terima Nikahnya dan Bercinta Sampai ke Syurga, apa yang boleh ustaz nasihatkan saya? Nasihat ringkas dan padat untuk saya pegang” pinta Nasir.


TAHAP TOLERANSI



“Hmm… ana menimbang-nimbang permasalahan yang sampai ke pengetahuan. Rasanya, kebanyakan kita mempunyai tahap toleransi sekadar lima tahun sahaja. Selepas lima tahun, mula berantakan, bermasam muka, tak bertegur sapa, malah membelakangkan semua hasil mahsul Tarbiyah hingga tergamak bermain kayu tiga,” saya memulakan kisah.

“Berat tu, ustaz. Apa penyelesaiannya?” Nasir kelihatan sedikit resah.

“Tidak semudah itu untuk memberi penyelesaian. Tetapi sekurang-kurangnya ustaz boleh cadangkan satu petua penting” saya menambah.

“Apa dia?” beliau bertanya.

“Kurangkan SEPATUTNYA di dalam hidup ini!” saya cuba membuat rumusan yang mudah saya dan Nasir ingat tatkala melayari kehidupan berumahtangga.

Mungkin pelik bunyinya.

Memang SEPATUTNYA adalah sesuatu yang diperlukan untuk kita menetapkan matlamat, tetapi ia juga boleh menjadi racun yang memusnahkan kehidupan berumahtangga tatkala SEPATUTNYA menjadi sesuatu yang dipertahankan melebihi APA YANG PATUT.

“Sepatutnya, awak sebagai isteri kenalah…” ayat ini boleh dituturkan oleh sang suami dari pagi ke pagi.

“Awak sebagai suami, sepatutnya…” balas si isteri pula.

Sukar untuk sebuah rumahtangga berdiri dengan aman apabila terlalu banyak SEPATUTNYA yang diperjuangkan. Jika di dalam Bahasa Inggeris, SEPATUTNYA itu adalah sebuah EXPECTATION. Kita meletakkan banyak jangkaan dan jangkaan itulah yang kemudiannya berubah menjadi kekecewaan.


PEMIKIRAN IDEAL




Semasa mula berumahtangga, dengan pemikiran yang ideal tentang Bait Muslim, kita merancang pelbagai benda.

Misalnya, si isteri bercita-cita untuk si suami menjadi Imam Mithali dalam sebuah rumahtangga. Mengimamkan solat, memberi tazkirah dan membacakan hadith kepadanya setiap hari dan pelbagai impian yang indah lagi sempurna.

Bukan sahaja dalam soal ibadah dan amalan Islam di dalam rumahtangga, si isteri juga mahu suaminya menjadi seorang menantu yang diidam-idamkan oleh ibu bapanya. Menantu yang boleh diharap, yang pandai mengambil hati mertua dan terpercik pujian kepadanya kerana bijak menemukan calon suami yang begitu.

Itulah impiannya.

Impian yang kemudiannya mula memberanakkan pelbagai SEPATUTNYA di sepanjang pelayaran rumahtangga.

Suami pun sama juga.

Beliau mengidamkan sebuah kehidupan yang teratur, tidak perlu lagi bersusah payah ke dapur seperti di alam bujang yang serba kurang. Isteri dikahwini dengan 1001 harapan agar dapat berperanan dengan cemerlang, malah bayangan ibunya sendiri yang bermujahadah membesarkan beliau dan seisi keluarga menjadi kayu ukur untuk menilai pencapaian isteri yang dinikahinya itu.

Harapan.

Tempat kelahiran banyak SEPATUTNYA apabila satu demi satu harapan itu tidak kesampaian.

“Tapi ustaz, bukankah SEPATUTNYA itu perlu supaya kita boleh muhasabah tahap masing-masing?” soal Nasir kepada saya.

“Betul. Namun jika kita bercakap tentang soal survival rumahtangga, SEPATUTNYA itu juga memerlukan muhasabah yang khusus. Periksa balik dari semasa ke semasa, mungkin ada beberapa SEPATUTNYA yang perlu kita uzurkan. Terutamanya suami” saya menambah.

“Misalnya?” Nasir tidak puas hati.


KISAH TELADAN




“Macam yang anta katakan tadi, anta mengharapkan agar isteri anta menjadi menantu yang baik kepada ibu bapa anta. Namun selepas lima tahun berumahtangga, isteri anta masih tidak mesra dengan mertuanya. Tetapi dia masih seorang isteri yang baik. Bincangkanlah hal ini dengan isteri. Ruang untuk beliau membuat perubahan, memerlukan anta untuk mengundurkan beberapa SEPATUTNYA. Kalau anta masih mahu mempertahankan expectation di awal perkahwinan dahulu, takut-takut yang dikejar tidak dapat ketika yang dikendong berciciran. Reality check, kata orang kampung ana!” saya menyambung lagi.

“Hmm. Takut saya. Ustaz sendiri masa baru-baru kahwin macam mana ustaz amalkan bab SEPATUTNYA ini?” soal beliau.

“Di awal perkahwinan, kami tinggal berjauhan. Ana di Belfast dan isteri di Galway, kemudiannya Letterkenny. SEPATUTNYA selepas kahwin kami dapat bersama sepuas-puasnya, tetapi keadaan tidak mengizinkan. Malah selepas mendapat tahu yang isteri mengandung, SEPATUTNYA ana yang turun ke Galway atau naik ke Letterkenny melawat isteri. Tetapi hujung minggu adalah kemuncak kesibukan ana. Maka Ummu Saif yang turun naik bas pergi ke Belfast dalam keadaan sarat mengandung. Apa nak buat?” saya membuka cerita.

“Tahan ke?” Nasir seakan-akan tidak yakin.

“Kami berkahwin semasa usia lebih kurang anta dan bakal isteri. Tidak sampai seminggu selepas akad nikah, Ummu Saif sudah memulakan rotation beliau sebagai doktor junior yang menjalani tempoh housemanship yang sangat menekan. Kerja separuh mati, balik rumah sudah tidak punya sisa tenaga untuk buat apa-apa. Sebagai suami, ana ada banyak SEPATUTNYA yang boleh ditimbulkan. Tetapi menyedari akan realiti, banyak SEPATUTNYA yang ana buang” saya mengimbau kisah lama.

“Misalnya?” soal Nasir.

“Ana kemas rumah, ana masak dan bawa makanan ke hospital. Dan jika dua-dua sudah terlalu letih untuk balik, kami bermalam sahaja di Doctor Rest yang sempit itu. Esok paginya ana bawa bekas-bekas makanan kotor itu balik ke rumah untuk dibasuh. Cuba untuk bahagia dengan keterbatasan yang ada,” saya berkongsi kisah dengan bakal suami doktor yang seorang ini.

“Sampai bila proses membuang SEPATUTNYA itu perlu dibuat?” Nasir cemas.

“Sampai MATI. Sampai terkambus di liang lahad!” saya menjawab ringkas.

“Suami sahaja?” Nasir gelisah.


PERAWAN MANJA



“Kalau perempuan daripada zaman batu sampai zaman hutan batu mampu bergadai nyawa beranak, beranak dan beranak, mengapa lelaki hari ini yang sudah tidak mengangkat pedang di medan jihad tidak mampu untuk BERJIHAD menjaga rumahtangga? Manja sangatkah perawan akhir zaman sekarang?” saya cuba menyuntik semangat.

“Beratnya jadi suami. Mesti mampu sabar sampai ke mati!” ulas Nasir. Pendek.

“Sabar itu di permulaan sahaja. Insya Allah ia akan naik taraf menjadi redha” saya menokok.

“Susah saya nak bayangkan macam mana suami sabar dan redha sampai ke kubur” Nasir jujur memberitahu.

“Sebab itu ramai anak menjadi pening melayan ibu yang tua selepas kematian ayah!” saya terkenang kisah seorang teman.

“Kenapa?” Nasir tidak faham.

“Hebatnya seorang suami dan ayah, dia mengundurkan banyak SEPATUTNYA hingga dibawa ke kubur. Tolak ansur ayah itu menjadi pakaian yang menghijab kekurangan si isteri yang juga ibu kepada anak-anak mereka berdua. Apabila ayah sudah tiada, barulah kelemahan-kelemahan si ibu muncul menjadi ‘perangai’ yang meletihkan anak-anak. Lepas ayah mati, baru nampak rupa emak yang tidak pernah dilihat sebelum ini.” saya mencukupkan penjelasan.




“Isteri-isteri kamu itu adalah sebagai pakaian bagi kamu dan kamu pula sebagai pakaian bagi mereka” [al-Baqarah 2: 186]

Suami yang menjadi pakaian isteri itu menyembunyikan kelemahan-kelemahan si isteri dengan penuh sabar dan redha hingga dibawa mati bersama ke kubur, sampai anak tidak nampak kelemahan ibu mereka sepanjang ayah ada bersama. Dia dikebumikan bersama banyak SEPATUTNYA yang dibawa mati tanpa rasa terkilan.

“Inikah maksudnya ERTI HIDUP PADA MEMBERI bagi seorang suami, ustaz?” tanya Nasir.

“Ya. Ia bukan slogan. Tetapi sumber kekuatan diri,” saya menyetujui beliau.

“Dari manakah kekuatan itu mahu dicari?” Nasir melangsaikan pertanyaan.

“Kita hidup dalam dunia yang penuh dengan benda yang TIDAK PATUT. Jadi berpada-padalah pada melayan SEPATUTNYA yang banyak hinggap ke diri. Hidup memberi itu mustahil boleh dibuat-buat, sehinggalah kita berjaya untuk benar-benar percaya, bahawa kita hanyalah HAMBA kepada-Nya. Hamba tidak layak meminta-minta dan meletakkan pelbagai standard atau jangkaan hidup. Fokuskan kepada peranan, dan syukuri setiap yang diterima, biar sekecil mana pun ia” saya selesai berkongsi pandangan.

“Ustaz rasa saya mampu?” Nasir menoleh ke arah saya.

“Berikan ilmu kepada akal supaya tahu. Suntikkan iman ke hati supaya mahu. Berjihadlah menundukkan nafsu supaya mampu. Insya Allah!” saya tersenyum.

Kami sama-sama sepi.

Merenung hutan belantara yang luas terbentang di kiri dan kanan lebuh raya. Hutan tebal yang menyembunyikan 1001 isi dan rahsia, seperti sebuah perjalanan rumahtangga yang tidak diketahui akan rupa kembaranya di hari-hari muka.

Selamat berumahtangga..(^_^)

Tuesday, January 5, 2010

..::Keta Funfair Bodosh::..

Dah beberapa hari aku asyik terjaga secara mengejut pukul 5 pagi dkt2 nk kul 6..uhuk..ni sume sbb satu keta durjana yg waktu itu,dia mungkin baru balik keje..parking dgn kecoh skali..bilik tido aku kt tingkat 3 sblah parking..maksud aku kecoh ialah sbb keta tu punye reverse sensor yg bunyik kuat gile macam lagu funfair..serious x tipu..keta ni mmg suka parking bontot dulu..so, bila dia duk reverse nk parking..lagu kusut tu akan berkumandang..huhuhu..gile kuattt..dh la wktu tu sunyi sepi..apa bangang la keta tu g pasang lagu funfair yg kadang2 bunyik mcm lagu fengtau cine pun ada gak..uhuhu..x bole ke guna sensor normal yg bunyik tet3 tu jek??huwaaa...dh brapa hari aku x cukup tido..dan pening pale disebabkan lagu funfair bengong tu..huhuhuhu


sape jumpa keta ni tolong balingkan telur utk aku

~mlm ni aku nk standby telur busuk khas utk ko wahai keta funfair..bersiap sedialah!huhuhu

Monday, January 4, 2010

..::2009 vs 2010::..



..::2009::..


 sah jadik isteri kpada encet lebah 050609.. ^_^



status keje dh confirm kt company skarang 041109 aritu..alhamdulillah



kami dh beli umah kt area Nusa Idaman ujung taun 2009 aritu..insyaAllah bulan 5 taun ni bole masuk..:)


..::2010::..


masuk umh baru..nk deco cantik2..x sabar..:)



nk baby..harap2 rezeki baby ada taun 2010 ni..amin



nk kumpul duit byk2..nk wt mcm2..nk reno umah, nk g vacation + nk simpan utk org ke-3..mane la tau ada rezeki nanti..:)


dah tu je..

itu sume plan yg major2..plan kecik2 sume P&C..hehe.. eniwei, smoge kita sume dpt achieve apa yg kita plankan.. tp if plan kita x menjadik jgn putus harap sbb ada pepatah mngatakan..

IT'S GOOD TO PLAN YOUR WORK, BUT DON'T GET UPSET IF YOUR PLAN DOESN'T WORK..THAT IS BECAUSE..GOD'S PLAN FOR YOU IS FAR MORE BETTER THAN YOURS..:)