Wednesday, December 30, 2009

..::SEMESTA TERCHENTA::..


PUTRAJAYA, Dis 24 — Seramai 28,188 pelajar memperoleh semua A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini berbanding 26,378 pada tahun lepas.

Ketika mengumumkan analisis keputusan peperiksaan itu di sini hari ini, Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berkata Gred Purata Nasional (GPN) pada tahun ini ialah 2.83 berbanding 2.78 tahun sebelumnya.

Beliau berkata calon luar bandar yang mendapat semua A ialah 4,775 berbanding 4,345 pada 2008 manakala 87,936 pelajar melepasi tahap minimum (A,B,C,D) berbanding 88,565 tahun sebelumnya.

“Pelajar yang mendapat semua E pula adalah 123 orang daripada 159 pada tahun lepas,” katanya.

Alimuddin berkata prestasi dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Bahasa Punjabi menurun sedikit menurun.

“Peratusan berbanding tahun lepas untuk yang memperoleh semua A dalam BM menurun daripada 26.3 peratus kepada 25.6 peratus tahun ini, BI pula menurun daripada 16.4 peratus kepada 16.1,” katanya.

Terdapat peningkatan daripada 25.6 peratus kepada 26.7 peratus dalam bilangan pelajar yang memperoleh A dalam mata pelajaran Matematik manakala bagi mata pelajaran Sains ia naik daripada 17.2 peratus kepada 18.5 peratus.

Alimuddin berkata untuk pelajar istimewa pula, daripada 134 yang mengambil peperiksaan itu tahun ini, tujuh orang mendapat Semua A.

Pelajar istimewa, Siti Raihan Abdul Nasir dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato Syed Ahmad Kuala Nerang, Kedah, yang rabun, berjaya memperoleh 9A.

Dua lagi pelajar istimewa lain yang juga mengalami masalah rabun, Debbie Lim Huey Chin dari SMK Sultan Ismail dan Muhammad Azfar Firdaus Azlah dari SMK Dato Penggawa Barat di Johor Bahru, memperoleh 8A.

Sekolah harian terbaik termasuk SMK Jalan Empat Bandar Baru Bangi, Selangor, SMK Mak Lagam, Kemaman, Terengganu, SMK Sultan Badlishah, Kulim, dan SMK Sultanah Asmah, Alor Setar serta SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur.

Sekolah Berasrama Penuh terbaik pula ialah Sekolah Seri Puteri Cyberjaya, Sekolah Tun Fatimah Johor Baharu, Sekolah Dato Abdul Razak dan Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, serta SM Sains Tengku Abdullah, Raub.

SM Imtiaz, Besut, dan SM Imtiaz, Kuala Berang, Sekolah Agama Menengah Bestari Subang Jaya dan Sekolah Agama Persekutuan Kajang serta SM Agama Persekutuan Labu, muncul sekolah menengah agama terbaik. — Bernama



blok sekolah


blok sekolah


blok sekolah


assembly hall 


blok skolah pandangan dr depan


assembly hall pandangan dr depan


aspura


rumah pengetua kot kalo x silap


aspuri


aspuri


view dlm hostel


view dlm hostel

 


entrance skolah

~tumpang bangga..wpun dh 10 taun meninggalkan SEMESTA..sumber gambar diambil dr sini  ^_^

Monday, December 28, 2009

..::Popia Simpul Sedap::..




Popia Simpul yg sedap..x tipu..hehe

Sape suka makan popia simpul?Hehe..skarang aku ada wt bisnes kecil2an jual popia simpul..actually dulu aku beli utk mkn sendiri jek..tp sebab sedap..aku asyik order je ngn org yg jual..sbb dh mcm ketagih pulak..hehe..so aku pk2, baik aku cuba jual la popia ni..nk share kesedapan & keenakan kue popia simpul ni ngn korang gak..hehe

Satu balang kecil macam dlm gambar kt atas tu, ada 100 biji popia..inti dia inti serunding ikan..so sape2 yg allergic to seafood ke..jgn risau..insyaAllah x gatal kalo makan..harga satu balang RM15.00 x termasuk harga pos..kalo korang nk aku pos la..kalo by-hand stick to RM15.00 saja per balang..harga pos depends on brape byk korang beli dn ke mana nk dipos..

kalo sape2 nk tempah utk wt as door gift pun bole juga..sebagai part of berkat utk guest..harga bole dirunding..ikut mcm mane type of packing yg korang nak..

sape2 yang berminat..or nk tau lebih lanjut pasal popia simpul ni..bole la add saya kt YM or email saya kt : lanternqueen@yahoo.com ..sekian terima kasih..^_^

Wednesday, December 23, 2009

..::Pindah Umah::..


mari berpindah

Kelmarin, tuan umah dtg umah jumpa encet lebah.ingtkan nk naikkan sewa umah.rupanya dia nk bgtau yg dia n wifenya nk duk umah yg kami tgh sewa skarang awal bulan 2 taun 2010 ni.uhuk.sungguh mengejut. :( nk kena carik umh sewa lg..dlm masa sebulan pulak tu..nk kena carik kotak2 kosong..nk packing brg2 yg dh agk byk tu..nk sewa lori lg, angkut brg2..

owh owh..anggap je la ini dugaan kami di hujung tahun..

sape2 ada nk sewakan umah kt area perling ke..uda ke..tampoi ke..sila tampil ke hadapan..+_+

Monday, December 21, 2009

..::Tag Encet Hasben From Pied::..


chenta hati hamba


Ok..aku nk selesaikan esaimen dr cikpid..yg suh aku jawab tag dia pasal encet hasben aku..dia tag aku org 1st tp aku org last jawab..hehehe

1. First time jumpa with your hubby bila and kat mana
1st time jumpa taun 1995, kat SEMESTA..masa umo 13 taun..kami satu skolah dari form 1 smpai form 5..tapi..langsung x penah bertegur sapa..aku cuma tau nama dia hasbi, budak johor..tu je..:p

2. Love at first sight?
owh tidak sama sekali..tp itu tidak penting sbb love at first sight x semestinya membawa ke jinjang pelamin..cewah

3. Who is he when the first time u met him?
typical SEMESTA boy yg masih blom akil baligh..hehehe

4. How long it takes for him to ask u out for a date?
kami jumpa balik masa aku baru grad uitm shah alam..dia plak keje kt serdang masa tu..dh abis blaja baru tau umh kami dekat2 je kt umh flat seksyen 7 shah alam tu..so..pastu berkawan2 la..then slalu jek kuar sama2 as member saja..tiba2 je dh tercouple..(bole x mcm tu?) :p hehe, jadik terus je la kuar date mcm masa kawan2 dulu..maknanya dia x penah ajak aku g dating pun la..hehe

5. First place dating di?
ha ni pun x tau nk jawab..no official place la..mebi kt kedai mamak seksyen 7 shah alam kot? :p

6. How he proposed?
proposed xde..re-proposed ada la..erm..encet lebah cakap face to face at mcD skudai sambil makan burger..ayatnya bia aku je la sorang simpan :)

7. Special date with your hubby?
261206 - official start couple date
301007 - re-proposed date due to temporary break 3 bulan :p
060408 - merisik date
010608 - bertunang date
050609 - nikah date
060609 - kenduri belah aku date
130609 - kenduri belah encet lebah date

8. Changes that he asked you to do?
Macam xde jek..kalo ada pun..mebi dia suh aku bersenam, mandi dulu sblom makan kalo x nak bertambah gemok..hehehe..agk2 aku dgr ke x? :p

9. What is about him that you love so much?

Kaler gelap..hehe..my taste..plus encet lebah adalah sangat penyabar..sesuai dgn aku yg baran ni..dan..sgt rajin membantu wt keje umah..basuh baju, basuh pinggan..i laikk..(rajin ke kena buli? :p)

10. What is about him that u wish he would change?
Stop smoking for the sake of himself and org sekeliling dia..

11. You will lose your mind n crack your head when he?
Wat dono bile aku merajuk

12. You will smile tru your eyes for the whole day when he?
Pujuk bile aku merajuk

13. Complete below sentences
- My love towards my hubby is as big as...
"ermm..biarlah hanya aku dn Allah yg tahu.."

ok..done. +_+ bole balik.dh 5 lebih.chalo.

Friday, December 11, 2009

.::Mending A Broken Heart Is Not Easy::..





Is this the end?
Why does it feel
like we'd only just begun?
I thought we were done.

I think I'll hang on
if you still want me,
but if you don't
I guess I'll move on.

But if you need me,
close your eyes and dream.
I'll give you back your key.
Will you be happy?

Said we'll leave it alone,
but I'll be here long.
And when I'm gone
I guess then we'll know.

I think I'll hang on
if you still want me,
but if you don't
I guess I'll move on.

I guess I'll move on,
I guess I'll move on.

....................


L.O.V.E




or



L.E.A.V.E

 

it's that simple..don't you get it?

Tuesday, December 8, 2009

..::Long Lost Friend::..


Smalam jumpa kwan lama, imah nama dia..or nama panjang siti fatimah..member masa sama2 study kt uitm dulu..tahun 2001..muda remaja lg time tu..masa tu stay kt kolej anggerik..tp jodoh kami kt uitm tu x lama, masa part 3, si imah ni quit study due to personal problem..


since then, x penah jumpa..hanya contact2 melalui fon saje..wpun dia kt seremban, aku kt merata2..kami still keep in touch..so, after lebih kurang 7 taun x jumpa..kami berjumpa smalam..kat marrybrown angsana..imah n hasben n anak2nye saje jln2 JB g umah akak ipar n abang ipar diorang kt area JB ni..so alang2 dh lama x jumpa maka berjejakan kasih la kami smalam..



imah n hasben, ajoy

ajoy yg aku kenal 7 taun lepas adalah 3 kali ganda saiz dr seperti yg ada dlm pic di atas..sgt terkejut tgok dia kurus gile smalam..imah kata ajoy ada sakit diabetes or kencing manis..effect sampai jadi kurus mcm tu skali..siann..tp dia still ramah n friendly mcm dulu2 jugak..:)



 anak2 imah + ajoy

ank diorang dh ada 3..camne nk kejar ni?hehe..yg 1st dh 5 taun..taun dpan masuk pra..Zulfah Amina Aina..yg 2nd, 4 taun..Zulfah Amina Aida n yg last skali, 2 taun..Zulfah Amina Aiza..


imah + noma

pasni ntah bile lg bole jumpa..mebi kami wt lawatan balas ke soromban pula..insyaAllah..:)


Monday, December 7, 2009

..::Man, Don Break Our Heart or We'll Break ur Bone::..




"Whatever you give a woman, she's going to multiply it. If you give her a house, she'll give you a home. If you give her groceries, she'll give you a meal. If you give her a smile, she'll give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her. So - if you give her crap, she will give you more shit more than anyone can possibly handle"

bru kejap ada sorang kwan lama ym.mengadu kisah kecurangan hasbennye..owh, aku cukup benci dn menyampah topik curang mencurangi ni..bukan menyampah kt cite kwn aku or pada kawan aku..tp pada hasbennye yg juga kwan aku..kalo dekat, nk je aku g tunjal pale laki tu sambil bercekak pinggang seblah dn jerit kt telinga dia..

"ko apehal nk menggatal2 lg dgn pom lain, bini dh ada, anak dh ada?"

aku cuma nk citekan tindakan bijak kawan aku ni setelah kantoi laki dia ada affair dgn pom lain..kantoi melalui msg..bersayang2 bagai..bodoshh..kalo x nak setia, x yah kawen.. ngongg!!

ok noma..sila bertenang..hushh..ok..bersambung kepada cite tindakan bijak td..lepas member aku dh maafkan laki dia (tp x lupakan)..dia telah..

a) wat surat lawyer, suh laki tandatangan..antara condition surat, jikalau terbukti hasben dia berlaku curang lg, serta merta jatuh talak.

b) terus tuka nama umah kepada nama dia sahaja.bukan lg nama laki..in case laki wat hal lagi..dia ada tempat berteduh.

c) tuka juga nama keta kepada nama isteri sahaja..

x penah terfikir aku sampai nk wt surat lawyer utk elak laki wat hal lagi..tp aku sokong ape yg dia buat tu..sbb, kalo x wt camtu, sampai bila laki x serik..wat salah, mintak maaf..wat salah, mintak maaf..byk cantik? sayang mmg sayang..tp, jgn perbodohkan dan pergunankan kami perempuan wahai lelaki sekalian mentang2 kami ni lembut hati..

ye..aku hangin dgn cerita itu..x suka kecurangan..ape guna kawen kalo nk curang?*sighh..

Friday, December 4, 2009

..::K Nani VS Amly::..

keje byk tp nk update gak skit pasal majlis tunang k nani (SIL) and amly adik aku..

28.10.2009 (Sabtu)
tempoh tunang = setaun hidup


k nani my SIL


k nani dgn tunangnye, abang raja



k nani wif mak + ayah



hantaran dr pihak pompuan yg k nani wt sndiri



hantaran dr pihak lelaki


encet lebah dan my BIL - arul + opie


SIL - ijah (baju biru) + siti (baju  merah)


posing dlm keletihan b4 gerak khas balik kuantan pulak


29.10.2009 (Ahad)
tempoh tunang = 3 bulan saje


sesi menyarung cincin oleh ibu mertua



amly & his fiance, Normazleny



bakal adik ipar gua



hantaran dua2 belah pihak



mkn sedap weh..patin msk tempoyak + kupang tempe pedas + lodeh



2 org norma :p

ok dh tu je..sekian..nk smbung konsentrasi..+_+

Thursday, December 3, 2009

..::Lawat pied sayam & encet babad::..


quick update.


smalam thari, lunch hour aku g hosp pakar puteri jb, melawat pied n babad.babad operate tekak pukul 6.45am pg yg sama sbb ada ketumbuhan kt situ.masa aku smpai babad tgh tido.effect bius x abis lg.pied kata babad xle makan, xle minum n nk telan air liur pun sakit.siann..


aku beli set prosperity burger 2 set utk aku n pied jek.hehe.mkn dpn babad lak tu.seb baik dia tido.tp x tau la kalo tido2 ayam..


dh x bole nk taip panjang2..layan gambar isteri yg kesedihan laki dia masuk spital ni..zass..



pied yg sedih :p



babad yg tgh tido lepas dh operate 



juadah lunch kami



teruja jumpa prosperity


eh, baru prasan aku xde amik gambo dgn pied ke?oo..ada2..dlm kamera pied.hehe..erm, mlm smalm aku dtg lagi tgok diorang kt spital..tp g berdua plak ngn encet lebah..aku bawak brg2 as requested by pied..sweater, selimut, bantal, charger tepon, magazine n nasik+lauk2..hehe..dh mcm bantuan utk mangsa banjir bak kata pied..:p

apepun, latest update, thari ni babad dh bole discharge..so, kalo sape2 nk g melawat, diorang dh xde kt spital dh hari ni..n pied kata td, babad dpt MC 2 minggu..wallawei..lama tuu..kalo aku mungkin dh abis cuti 2 minggu lupa jalan nk g opis..hehehe