Saturday, November 21, 2009

..::Gigi oh Gigi::..




gambar ihsan google

Masin betul mulut si mak buyung an dan pied..setelah dimomok2kan psal ngerinye cabut gigi..akhirnya jadi kenyataan..

smalam aku MC sbb mulut + pipi kanan bengkak..plus bleeding yg blom brenti hasil dr cabut gigi dn juga jahit gusi..

actually ni 1st time aku cabut gigi kt klinik gigi..slama ni aku penah g klinik gigi pun under program skolah tu jek..yg slalu diorang dtg naik klinik bergerak mcm lori wrna putih tu..

aku dh skit gigi graham bawah lebih kurang sejak las 2 weeks..tp aku wt dono jek..aku pi beli ubat tahan sakit ponstan jek kt pharmacy..sbb sblom2 ni kalo skit gigi mkan ponstan ok la..tp kali ni lain mcm skit..gusi terkoyak lebih dr biasa..sampai berdarah2..nk gosok gigi kt bhagian gigi graham tu pun takut..takut lebih koyak..huhu

an kata kalo aku jumpa dentist, mesti doctor tu suh cabut gigi geraham tu sbb dia pun ada pengalaman kena cabut dulu..drpd cerita an, mmg agak ngeri bila membayangkan gigi kena cabut apatah lg 1st timer mcm aku ni..huhu..tp aku konon2 optimis..ala..mesti doc tu trim gusi aku yg koyak ni jek..skali bila dh jumpa doktor..

"Liza, gigi graham awak ni tumbuh secara senget ni..dn gusi awk bengkak + koyak..so saya suggest awak mmg kena cabut gigi graham awak ni"

"Awak tgok ni..(sambil aku tgok gigi sndiri melalui cermin)..byk sisa makanan yg terperangkap antara gigi awak dan gusi awak yg terkoyak ni"

"Jadi saya suggest kita cabut gigi awak ni cara biasa..tp kalau x bole..kami akan wt minor operation..ok?"

aku adalah redha..huhuhu..sbb pada aku biarla sakit sekali ni je dr aku sakit selama2nya...

mula2..doktor bius kt gusi aku tu..aku ingt sekali inject jek..skali smpai 8 kali..huhuhu..doktor kata kalo inject sekaligus, nanti sakit sgt..so sbb tu dia inject skit2..smpai 8 kali wehh!!huwaa..baru kena inject ngn bius..air mata dh meleleh2..hehe

pastu doktor dn pelatih2 dia mengerjakan mulut aku..aku x sure diorang watpe tp rasa mcm ada letak besi apentah kt tepi2 gigi graham aku tu..lgpun sbb bius dh mula meresap..rasa mcm xde mulut sebelah..huhu..tp ttp ada rasa sakit sikit2..kadang2 aku x sedar refleks badan aku yg tiba2 mcm kejang mcm nk terajang orang..sbb menahan sakit dan jugak kesejukan thap gaban..kt sekeliling aku ada 2 assistant doktor yg dr awal duk tepuk2 aku sambil ckp..

"sabar ye liza..jgn keraskan badan ye..rileks je k.."..huhu..

sedar2 tiba2 doktor ckp..

"ha liza..ni gigi graham awak..nampak x akar dia senget tu?"

ye saya nmpak doktor..huhuhu

pastu..aku pejam mata smule..dn merelakan aje mereka wat ape2ntah kt mulut aku..huhu..tp tiba2 rasa nk bukak mata sbb rasa ada mcm tali terkena kt bibir..bukak2 mata..kaget sbb nampak doktor tgh jahit gusi aku..huwaaaaa..wpun x rsa skit tp ngeri dol..+_+

x lama pastu..siap..amik ubt..amik surat mc..g makan..since gusi tu tgh bleeding..dn x bole makan makanan yg keras2..g la mkn bubur kt tmn sentosa..masa tu sbb bius ada lg so bole la mkn sebelah mulut..tp x abis..x brape nk selera wpun bubur tu sedap..

smpai umah..bius pun dh abis..huwaa..bermula la kesakitan yg aku risau2kan..ye..sakit..smpai nangis2..hehe..baru skit gigi dh kecoh..blom skit bersalin lg aku ni..huhu

kesudahannye..masuk hari ni..dh 3 hari x makan nasik..aku hanya mkn bubur, sup ayam dan roti..xpe..sok2 baik la tu insyaallah..tp xpe..biar la susah sakit skarang sekali jek dr sakit selalu2 smpai tua nnti..

sblom balik sempat lg doktor ckp..

"Liza..gigi graham awak sblah kiri tu saya nsihatkan cabut jugak..jgn tunggu sakit baru nk cabut.."


aku hanya senyum yg x brapa nk lepas sbb pipi bengkak menjawab..

"Xpe la doktor..mebi lain kali.."

huhu..sakit yg ni pun x abis lg puan doktor oi..terima kasih je la..+_+

9 comments:

wawa said...

scary,ngeri,horror...dan adik badik ngan perkataan tu..

aku g scaling gigi pon dh menitik air mate..ni blom aku suh doktor cek secara terperinci gigi aku..

..::daria::.. said...

yes..berjaya memomokkan wawa pula..hahaha

tp wa..bg aku la..biar la sakit skali tu jek sbb kalo dibiarkan, dok kata effect dia:
a) risiko infection sbb gigi x bersih
b) gusi luka+koyak & berdarah
c) mubus..(mulut busuk)

hehehe..

~aku x rela yg c tu..nnti kang encet lebah x mo tido ngn aku..:p

Cikpid said...

hahaha..aku ngeri gak..

aku kalo terdesak jek g klinik gigi..aku rela belah sendiri gigi tu..ceccee..konon2 hahaha..lps tu aku jht sendiri jek..

..::daria::.. said...

hahaha..
ye la tu ko pied nk belah sndiri..mane ko nk carik bius weh??hahaha..gile hebak siap nk jht sndiri.shehe ^_^

~ini an~ said...

xlama lg leh la cemolot hahaha dh x mubus :P

honey bunny said...

akk norm.. horor nye.. takut r jpe dentist.. huhhuh..

..::daria::.. said...

an : hahaha..mana tau ni an??ha?ha?hehehe..^o^

honey bunny : hahaha..sorang lg berjaya dimomokkan..hahaha

ciPuding_7 said...

aku ada gak 1 gigi gerham yg tumbuh senget. dulu aku ada wat checkup kt klinik gigi uitm masa degree dulu sbb ingat nak pakai braces. dia suh cabut dulu gigi senget tu baru leh wat braces tp kt klinik lain.

mak aku tak kasik cabut sbb mak aku ckp kalau tak skit, jgn carik pasal. nanti langsung takleh tido. so setiap kali g scaling, dokter mmg ckp mcm ko bgtau tu. minor operation la.. ape la.. aku senyum je. skrg aku cuba lebihkan berus gigi kt part tu supaya takde mknn yg sangkut kt situ & tak jadi perkara tak diingini kt situ. hoho..

..::daria::.. said...

herm..
erm..aku rasa poonz slagi x sakit n gusi ko x koyak + luka + berdarah.. aku rasa bia je la kot..hehe..lgpun ko tgh pregnant..hold la dulu..

aku sbb dh x tahan 2 weeks sakit..asyik rasa darah dlm mulut..kang jd ratu bersiung plak tu yg cekal gak g jumpa dentist..:p