Thursday, November 26, 2009

..::Ko Apehal Msg Pagi2 Buta?::..


Org yg diam, x byk bunyik..jgn disangka bole terima apa saja yg org lain nak buat.aku dh lama nk publish entry pasal ni, tp aku malas...malas nk membesarkan hal, mengeruhkan keadaan..tp pg td..aku dpt satu msg kt fesbuk dr org yg aku dh delete dr list aku..eh..apehal dia still bole msg aku?pelik betul..

"hi norma...**** cume nak ucapkn salm aidil adha.jgn salah anggap..sempena bln yg baik nie, **** nak mohon ampun maaf coz **** tau norma ade terase ngn **** before nie...i hope we can be frend rite?..."

mmg sedangkan nabi ampunkan umat..aku x nafikan tu..tp..mintak maaf..dis is not perkara main2 yg ko wt slah ngn aku..when it involves my rumahtangga, sorry la aku nk berbaik2 dgn ko..in fact, ko sape nk kawan2 dgn aku?b4 dis ko x penah wujud dlm hidup aku bole je aku hidup?so..back off pliz!!

FYI, aku BENCI ko!!bukan setakat kecik hati..pliz betulkan ayat ko tu..aku x suka ko interfere idup kami lagi!baik ko wt hal ko sendiri, jaga laki ko saje..my laki, let me.



pegi mampos!

..::Mari Krabat Dinding::..

Sabtu lepas, pas aku abis keje..aku follow encet lebah + 2 member opis dia, encet Epy & encet Shahrul g wt aktiviti panjat memanjat atau org pahang panggil 'krabat'.. actually diorang pi wt activity wall climbing kt area Plentong , the only tempat yg ada offer activity wall climbing kt johor..

aku nk join gak wat (ada hati gak tu) tp since attire x sesuai (t-shirt + jeans) + bdn x fit..xpe la..aku bertindak sbagai un-pro photographer jek la..maybe next time..bg bdn berstamina dulu..hehe..yo yo ah saje..:p sit up kt umh pun malas ada hati..

sape2 yg berminat bole la g kt tempat ni..xpun kol owner dia dulu sbb dia bukan sepanjang masa ada kt situ..

Petit Climbing Center
432,Jalan Saujana Utama
81750 Plentong, Johor
019-7166222
(Freestanding bouldering wall at 3.8 meter height 20 meters of wide including roofs, dihedral, multiple overhangs and face climb)

owner tempat ni sporting and quite friendly wpun baru 1st time jumpa..so, sape2 yg x penah buat jgn malu2..dia x lokek ilmu nk ajar..owner tu ada experience 22 years in wall n rock climbing..dn yg paling aku kagum, umo dh 41, tp bdn steady jek..kecik tp kuat..kalo nk tau lebih lanjut, klik blog dia ni..

ok mari layan gambar2 mereka2 yg krabat dinding aritu..



encet lebah yg cuba utk jadi encet labah-labah pula



encet epy



encet shahrul



encet owner


ini one of 4 sides climbing wall..for beginner start dgn wall yg ni dulu


ni jenis kasut yg digunakan utk aktiviti wall climbing



beg ni climbers sangkut kt pinggang bhagian belakang..ada serbuk putih mcm tpung dlm ni



serbuk putih bertujuan utk x bg tgn licin nk pegang batu2 kt dinding tu masa memanjat



tilam utk safety..kalo dh x larat panjat, bole landing atas tilam ni



 close up artificial stone yg kt dinding tu



wall yg lebih curam lepas dh pass wall tegak td



pria-pria yg keletihan

rate utk aktiviti ni kalo x silap aku aritu RM12/person skali main..x kira brape jam ko nk duk kat situ..tp kalo first time dtg, encet owner tu kata FOC..menarik kan?sbb dia kata..kalo 1st time dtg, try2 dulu dn tgok rasa2 suka x sport ni..kalo suka, next time dtg baru dia charge..

then g isi perot kt banafee cafe..kedai makan tu owner dia betty banafee si pelakon tu..skang dia ada bukak cawangan, banafee village pulak..dkt2 jek ngn banafee cafe tu..location : Jalan Dato Abdullah Tahir, Johor Bahru..berhadapan dgn New York Hotel..sape x penah pegi, x rugi try..:)



ni banafee village tu..tempat cantik + mkn sedap

malam, sesi melalak pula di karaoke DCM..ahli2 yg sama krabat dinding siang td..3 jam RM40..haa..nyanyi smpai nk kuar ank tekak sume..syok2..dh lama x kuar berjingga ramba smpai lewat malam mcm tu dgn encet lebah since kawen..pastu setel sesi karok, g makan lg kt stulang..

sudahnya..pukul 2.30 am baru smpai umah..hehe..pastu tido dgn jayanya smpai pagi..encet lebah kata, pasni sbulan skali kita jadikan ini aktiviti wajib..hehe..aku on saja..^_^



Wednesday, November 25, 2009

..::Tunang Berduet::..

sok malam pas mkn nk balik jasin..berhari raya haji di sana dulu..lgpun hari sabtu, 28hb Nov 2009, k nani, my sister in law bertunang..mcm berjanji2 pulak..adik laki aku pun nk bertunang jugak hari ahad ni, 29hb Nov 2009..ha elok la tu..berduet sesama biras..hehe

majlis sbtu ni wt kat jasin..menunggu rombongan meminang dr ipoh kalo x silap..k nani kata xde kaler tema..ikut suka nk pkai baju kaler apa..


kak nani a.k.a yg bakal dipinang berdiri 2 dari kiri

ok..hari ahad plak aku adalah pihak yg sama2 nk g meminang anak dara org utk adik laki aku kt chenor, temerloh..kaler tema, pink hitam..x sure lagi nk pakai baju apa..mungkin aku pakai baju kurung hitam, encet lebah pakai baju melayu pink..^_^


si peminang ~ pic aku curik dr FB adik aku :p

apepun harap semuanya berjalan lancar nanti..baik yg dipinang or yg nak meminang..selamat menempuhi alam pertunangan yg penuh pancaroba..cewah ayat..x bole blah..tp dgr2 diorang tunang x lama..dlm 3 bulan jek..skali lg mungkin mereka (baca : SIL and ADIK AKU) akan wt majlis kawen dlam bulan yg sama iaitu time cuti skolah bulan 3..harap2 x bertembung tarikh..kalo bertembung gak aku paksa diorang tuka..hehe

..::Esaimen dari Cikpid::..

Aku ingin melangsaikan hutang tag dr cikpid dn juga wawa yg gatai nk tag jugak aku..:p

1. Adakah anda rasa anda Hot ?
kalo hot yg mksudnya sexy cun melecun, tidak sama skali..kalo hot yg mksudnya hangin satu badan @ baran, ye benar..+_+

2.Upload gambar kegemaran anda....



3.Tak ada soalan pun....kena stori pasal gambar tu kot
This pic was taken by encet lebah kt one of galeri lukisan at bali 6 bulan yg lepas..terasa aku koya bes amik gambar pandang tmpt lain..ala2 style dunhill gitu..:p 

4 Bila kali terakhir makan Pizza ??
Ntah..las 2 wiks ada g pizza hut tp aku x mkn pizza..nk kira mcm mana tu?

5. Lagu terakhir yang anda dengar ?
Pull the trigger by rihanna

6.Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini???
Sambil2 wat keje yg CM aku bg smalam dn sbuk2 menyampuk akak2 opis tgh kecoh jalan kt pekan banjir..

7. Selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa ??
Along - family aku panggil
Gemuk - Adik bongsu aku jek yang panggil
Yang - Encet lebah panggil
Noma @ Nom - kawan2 rapat panggil
Liza - Jiran2 kt kuantan panggil
Normah - Orang x reti bahasa melayu panggil

8. Tag lagi 6 orang
1. Sukahati
2. Sharminie
3. Adi
4. Yabeet
5. Lydzar
6. Ainie
~aku tag je ni..x nak wat xpe..aku x majuk :)

9. Siapakan orang no. 1 pada anda?
Sukahati or aku panggil dia ni su adalah member satu bilik ngn aku masa study kt Kolej Matrikulasi Kuala Pilah dulu..dh lama gile x jumpa sejak aku melarikan diri dari matriks tu..

10. Kata sesuatu mengenai orang no. 5
member since form 1 sampai form 5 kt skolah nun jauh di raub sana..semesta yg terchenta..deskmate masa form 5..skang puan lydzar ni dh ada 2 ank yg comel,Hannah Marissa & Hadif Mirza..

11.Bagaimana pula orang no. 4
Juga ex-schoolmate..duk blakang aku dlam kelas masa form 5..sanggup dtg masa hari nikah kami dr kl..so sweet..:)

12. Pesanan kepada orang no. 6
Smoge tabah menghadapi dugaan ye ainie..aku doakan ur little angel will get well soon..aminn

Sekian selesai suda tugasan hamba :)

Saturday, November 21, 2009

..::Gigi oh Gigi::..




gambar ihsan google

Masin betul mulut si mak buyung an dan pied..setelah dimomok2kan psal ngerinye cabut gigi..akhirnya jadi kenyataan..

smalam aku MC sbb mulut + pipi kanan bengkak..plus bleeding yg blom brenti hasil dr cabut gigi dn juga jahit gusi..

actually ni 1st time aku cabut gigi kt klinik gigi..slama ni aku penah g klinik gigi pun under program skolah tu jek..yg slalu diorang dtg naik klinik bergerak mcm lori wrna putih tu..

aku dh skit gigi graham bawah lebih kurang sejak las 2 weeks..tp aku wt dono jek..aku pi beli ubat tahan sakit ponstan jek kt pharmacy..sbb sblom2 ni kalo skit gigi mkan ponstan ok la..tp kali ni lain mcm skit..gusi terkoyak lebih dr biasa..sampai berdarah2..nk gosok gigi kt bhagian gigi graham tu pun takut..takut lebih koyak..huhu

an kata kalo aku jumpa dentist, mesti doctor tu suh cabut gigi geraham tu sbb dia pun ada pengalaman kena cabut dulu..drpd cerita an, mmg agak ngeri bila membayangkan gigi kena cabut apatah lg 1st timer mcm aku ni..huhu..tp aku konon2 optimis..ala..mesti doc tu trim gusi aku yg koyak ni jek..skali bila dh jumpa doktor..

"Liza, gigi graham awak ni tumbuh secara senget ni..dn gusi awk bengkak + koyak..so saya suggest awak mmg kena cabut gigi graham awak ni"

"Awak tgok ni..(sambil aku tgok gigi sndiri melalui cermin)..byk sisa makanan yg terperangkap antara gigi awak dan gusi awak yg terkoyak ni"

"Jadi saya suggest kita cabut gigi awak ni cara biasa..tp kalau x bole..kami akan wt minor operation..ok?"

aku adalah redha..huhuhu..sbb pada aku biarla sakit sekali ni je dr aku sakit selama2nya...

mula2..doktor bius kt gusi aku tu..aku ingt sekali inject jek..skali smpai 8 kali..huhuhu..doktor kata kalo inject sekaligus, nanti sakit sgt..so sbb tu dia inject skit2..smpai 8 kali wehh!!huwaa..baru kena inject ngn bius..air mata dh meleleh2..hehe

pastu doktor dn pelatih2 dia mengerjakan mulut aku..aku x sure diorang watpe tp rasa mcm ada letak besi apentah kt tepi2 gigi graham aku tu..lgpun sbb bius dh mula meresap..rasa mcm xde mulut sebelah..huhu..tp ttp ada rasa sakit sikit2..kadang2 aku x sedar refleks badan aku yg tiba2 mcm kejang mcm nk terajang orang..sbb menahan sakit dan jugak kesejukan thap gaban..kt sekeliling aku ada 2 assistant doktor yg dr awal duk tepuk2 aku sambil ckp..

"sabar ye liza..jgn keraskan badan ye..rileks je k.."..huhu..

sedar2 tiba2 doktor ckp..

"ha liza..ni gigi graham awak..nampak x akar dia senget tu?"

ye saya nmpak doktor..huhuhu

pastu..aku pejam mata smule..dn merelakan aje mereka wat ape2ntah kt mulut aku..huhu..tp tiba2 rasa nk bukak mata sbb rasa ada mcm tali terkena kt bibir..bukak2 mata..kaget sbb nampak doktor tgh jahit gusi aku..huwaaaaa..wpun x rsa skit tp ngeri dol..+_+

x lama pastu..siap..amik ubt..amik surat mc..g makan..since gusi tu tgh bleeding..dn x bole makan makanan yg keras2..g la mkn bubur kt tmn sentosa..masa tu sbb bius ada lg so bole la mkn sebelah mulut..tp x abis..x brape nk selera wpun bubur tu sedap..

smpai umah..bius pun dh abis..huwaa..bermula la kesakitan yg aku risau2kan..ye..sakit..smpai nangis2..hehe..baru skit gigi dh kecoh..blom skit bersalin lg aku ni..huhu

kesudahannye..masuk hari ni..dh 3 hari x makan nasik..aku hanya mkn bubur, sup ayam dan roti..xpe..sok2 baik la tu insyaallah..tp xpe..biar la susah sakit skarang sekali jek dr sakit selalu2 smpai tua nnti..

sblom balik sempat lg doktor ckp..

"Liza..gigi graham awak sblah kiri tu saya nsihatkan cabut jugak..jgn tunggu sakit baru nk cabut.."


aku hanya senyum yg x brapa nk lepas sbb pipi bengkak menjawab..

"Xpe la doktor..mebi lain kali.."

huhu..sakit yg ni pun x abis lg puan doktor oi..terima kasih je la..+_+

Thursday, November 19, 2009

..::Taugeh oh Taugeh::..


Aku paste dr email akak opis aku bg pg td..


gambar ihsan google

Menu TAUGE untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.

Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat.

Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.

Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.

Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)

Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus.

Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka.

Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.

Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.

Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.

Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser.

Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya.

Jadi apalagi,
JOM kita ramai-ramai makan tauge hari-hari!

~ok, mlm ni sy masak kari taugeh..esok sup taugeh..lusa taugeh msk kicap..+_+

Wednesday, November 18, 2009

..::Yuna & Wany::..

Wany : Gemuk, smalam baby jumpa yuna..
Gemuk : Ha?jumpa yuna?kt mana?
Wany : kat ****...baby ckp kt dia, kakak saya suka awak..pastukan baby mintak email dia..baby ckp nk bg kt gemuk..
Gemuk : iye?sms la kt gemuk email dia..
Wany : ok..baby sms.

***************************************

Wany : Gemuk, dpt x sms?
Gemuk : Dapat2..terima kasih..
Wany : Gemuk dh bukak blom?
Gemuk : Ha?bukak?bukak apa?
Wany : Bukak email yuna yg baby bg td tu laa..
Gemuk : ???

selepas itu..gemuk terpaksa meng'explain'kan kepada adiknya si wany apakah itu 'email' kerana adiknya telah tersalah faham antara 'email' dan 'website'..dn si gemuk juga terpaksa menahan ketawa kerana kesian kat adiknya yg bersungguh2 mintak 'email' yuna utk kakaknya..


si wany + amly

oh wany..nasib baik ko adik aku..kalo org lain mungkin aku dh gelak terguling2..+_+

Tuesday, November 17, 2009

.::Kenduri Kawen Sana Sini::..

Las wiken thari x payah msk sbb ada kenduri kawen..sabtu, kenduri kawen ex-schoolmate aku n encet lebah, lan rosli kt kg dato' onn..dh lama gile x jumpa seb baik dia ingt lg nama aku..:p wt kt dewan..theme colour merah hitam..pelamin cantik tp x sempat amik sbb bat kamera kong..nak amik gambar dgn pengantin pun x sempat..

 


kena bayar tol kt tukang masak :p


berarak menuju ke dewan


pgantin pom yg malu2 kucing

ahad plak g kenduri kt tmn selesa jaya..kenduri sedare belah encet lebah..syazwanie & hafiz..wanie tu adik kepada menantu mak teh..mak teh tu pulak kakak my mother in law..mak teh ni la yang sarungkan cincin kat aku masa aku tunang dulu..hehe

theme colour kenduri ni, warna oren..cantik jugak..kena dgn pengantin..makan pun sedap..siap ada silat silatan b4 pengantin laki bole masuk umah..cabaran sungguh..hehe..kt kuantan xde benda2 mcm tu..menarik gak kalo ada mcm tu, memeriahkan suasana..cewah



banner pengantin


silat pakcik jgn x silat


pelamin + pengantin orange in colour :)

ok diakhiri dgn gambar tuan & puan tanah~adiosa amigos~ +_+



Thursday, November 12, 2009

..::PGL or RTW?::..



19th Dec 2009 ada Rock The World @ Sunway Lagoon..encet lebah mau ke sana..aku plak tarikh tu ada kampeni wat unofficial PGL (Percutian Gunung Lambak)..

mana satu nk pi?layan RTW syok jugak..kt sunway lagoon plak tu..smbil tgok konsert bole main air..kalo pi PGL bole gak main air tp xde live open air concert..

hamba buntu..


apepun saya ikut kata ketua keluarga..mana2 pun saya on aje! ^_^

Wednesday, November 11, 2009

..::Perlu kah ku lempang mereka laju2?::..

Lebih kurang 10 minit yg lepas..
A : Brape kali nk ckp? nama saya A laaaaaaa...bukan B..
X : B..B...B..B...
A : A la!!!even si polan pun reti pronounce nama saya tau!A laa!
X : Ala..si polan tu pelat!
A : (#!%^@!!&^!??!)

Pada suatu hari selepas lunch..
Y : A..parents awak ada lg x?
A : Ada.
Y : Diorang keje apa?Nelayan eh?ke berkebun?
A : X.keje gomen.mk housewife.
Y : Oooo..ingt wat keje2 kampung..
A : (+_+)

Ketika sdg lalu di satu kawasan rumah2 di kg ****..
Y : A..umah awak mcm ni eh..papan yg ada sambung2 batu skit kt blakang?
A : Umah mane?
Y : Umah kt kampung la..
A : X.
Y : Abis tu umh camne?
A : Umah taman.
Y : Eh..kt kuantan ada umh taman?
A : (Hanya mampu senyum sambil mencarut dlm hati)

Suatu hari yg x begitu indah..
Y : I penah g Pahang..umh mmber kt ******..tandas + bilik air dia gile jauh dr umh..scary tau nk g mandi or kenc mlm2..kena bawak lilin sume..umh A mcm tu jugak eh?
A : X.
Y : Ooo..ingt sume umh kt pahang mcm tu..
A : (terpaksa mencarut skali lg dlm hati..wtf!)


what is wrong wif these people ha?*sigh..longggg sighhhhhh....

..::Jodoh itu kawanku::..



Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya.Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.

Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari.. Dia datangkan petir dan kilat.. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana hilangnya sinar.. Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."

Wallahu'alam..


Tuesday, November 10, 2009

..::Pi Tengok Pasir::..


arini 1st time aku p site utk wt site valuation : projek sand supply yg aku assist CM aku..CM yg aku panggil pak aji..sgt baik dan x lokek ilmu..

gambar curik CM + COW

keje2 unloading sand dr barge

kt tmpat lama bole kata dlm sminggu 2 3 kali kena pi site..adtec jerantut la..cerun runtuh lepar hilir la..cerun runtuh felda bukit sagu la..tp kt sini..nk bole g ke site..4 taun skali..

kdg2 rindu jugak keje tmpat lma..wpun kecik, keje byk smpai kdg2 kena berumahtangga di opis + kena bwk balik ke umah..lagi satu kalo dulu YM jgn harap la aku nk layan..pagi ko 'hi' petang pun blom tentu aku 'hi' balik..bak kata pied..kalo dia mintak tolong sbb kena patuk ular pun mesti aku wat x tau jek..

tp sebalik sume tu..aku byk blajar..mmg masa tu aku nyumpah2 sbb keje byk..tp bila pk2 balik..tu kan pengalaman..kalo x susah payah, mcm mana nk dpt ilmu..

skarang berbeza sama skali..ada keje tu ada, tp x sehavoc tempat keje dulu2..+ve side, aku xyah stay back lama2 kt opis..so bole balik masak + jalankn tanggungjawab sbgai isteri..herm..tp sebenarnya mane2 tempat keje pun ada advantage + disadvantage nye..

keje je la rajin2 noma..untung sabut timbul, untung batu tenggelam..eh apa kena mengena ntah peribahasa ni..+_+

wif encet pasir

Monday, November 9, 2009

..::Nak Aku Cakap Bahasa Apa?::...


nama saya A..kalo dh nama saya A, dan saya suruh awk panggil A..panggil je la A..

nape awak degil jugak nk panggil saya B?adakah awak tidak faham bahasa melayu?atau awak nk sya ckp dlm bahasa Uganda?

elok2 nama awk C, kang saya panggil D kang, awak marah pulak..bukan susah pun nk sebut nama saya..A..bukan B..

haishh..nape laa kadang2 sesetengah org ni kan..kita dh ckp byk kaliii jgn panggil aku dgn nama B..tp ko style x faham bahasa kan nakkk jugak kann panggil dgn nama yg org tu x suka..hellooo..mesti la ada sebab musababnye nape aku x nak ko panggil aku B..ngokkk!


kang dr elok2 aku mcm ni....
.
.
.
.
.
.
.

jadik mcm ni..baru tau!


ok dh noma.g smbung keje.persetankan org2 yg x reti bahasa tu.

Friday, November 6, 2009

..::Don't Worry, Bee Happy::..



Kiraan di kalendar saya berhenti setakat hari ke-2.. :(
ya..saya tau rezeki saya belom sampai..
tapi..
hati saya tetap mahu bersedih.. :'(

owh hati..
jgn la begini..
mari kita teruskan hidup mcm biasa..
insyaAllah diizinkan Tuhan, akan dtg ia akan termakbul juga kan..
Aminn..

..::Saya Sedang Dot Dot Dot..::..


Ha..kena dah tag ngn cik hanie asmahani..hehe..tajuknye..saya sedang watpe..senaraikan 8..8 je ke hanie..nape x 80 ke 800 ke..hehe

Saya sedang..

[1] memikir mende nk dikelentong dlm tag "saya sedang" ini..hehe

[2] mengupdate contractor's & consultant's company profile secara manual dlm excel sheet.

[3] lapar sbb nasik lemak mkcik cleaner jual dh habis pkcik gad borong habis..uhuk..tinggal kue joget je..mane kenyang..

[4] melayan lagu2 air supply yg akk opis sy psang kt pc dia dr td.."there's no other wayyy..than to sayyy..goodbyeee.."..eceh nyanyi pula..

[5] menghitung masa bila la nk lunch hour sbb sy x sabar nk g maxis centre yg cume sekangkang kera dr opis saya ni..ngeh2

[6] pk nk msak apa mlm nie eh..smalam dh try masak resepi ikan stim limau cik hani..

[7] tgok2 skeliling smbil taip ni sbb tkut bos lalu..org suh wt keje ko berblog apehal..:p

[8] berangan bila umah sy nak jadik secantik dlm gambar kat bawah ni..uhuk


eh..dh abis?fuhh..at last habis gak..cmni ada hati nk buat 80..800?kekeke..dh..utang gua dah setel..nk smbung keje..chao!

..::Tidak Sayang Dirikah?::..


"The most decisive actions of our life ... are most

often unconsidered actions"
 
korang xde keje lain ke nk buat ha?

i hate glue-sniffers!glue tu x bersalah..org2 yg x reti berpikir yg slh menggunakannya..xde benda lain ke nk hisap ha??memang..memang aku x faham nape korang amik benda jadah tu??bila dh stone..menyusahkan orang lain..mengamuk la..mengugut la..apehal?ada masalah bukan ini jalan penyelesaiannya..
 
sedih..sgt sedih..org yg sepatutnya jadi cth pda adik2..pada anak2 sedara..jatuh di tgn gam tin kasut tu..owh..pedih btul hati hamba..smoge damai la duk dlm wad dahlia tu..bukan x sayang, tp kalo dh diri sndiri x sayang diri sndiri..apo nk dikato?uhuk..+_+
 

Thursday, November 5, 2009

..::Bubur Sentosa::..


Kelmarin encet lebah demam..tekak dia rasa mcm nk mkn bubur..so mlm tu pas aku balik keje, siap2 menuju ke Uda..kt blakang angsana..sebelah ngn mydin..layan bubur sentosa no. 1..sedap..sebenarnya tmpt yg aku g makan ni cawangan dia..kedai original dia kt Taman Sentosa.. aku penah g mkn yg kt taman sentosa tu skali jek..masa zmn2 bercinta muda2 dulu encet lebah bwak..hehe

kedai makan kt tepi Mydin Uda ni..style ada byk2 stall..mcm2 ada jual slain dr bubur sentosa ni..ada stall jual nasik kerabu, roti john, satay dan char kue tiow..hehe..bole kata puas hati la kalo g sini sbb pilihan byk..dn servis pun tidak menghampakan..cepat dan harga berpatutan..

ni set biasa bubur sentosa..ada 4 hidangan sumenye


ikan bilis goreng yg rangup + sedap..i laikkk


telur masin + kcg goreng + sambal blcan + jeruk apentah, karot putih kot


my feverett..kangkung goreng blacan..sedapp giler :D

sape2 nk try bubur sentosa ni bole la g jln2 ke sana..confirm x rugi punye sbb selain sedap, mengenyangkan..harganya pun berpatutan..RM4.00 stu set bubur tp yg kategori biasa la..kalo nk tmbah dish..lain la sket harganya.. :)

Wednesday, November 4, 2009

..::Jalan Terus - Sheila On 7::..



jln ni mmg btul2 wujud kt kg mmber encet lebah dkt2 dgn UiTM Segamat :)

hidup memang tak semudah
waktu kita muda dulu
panas dingin tak bisa diterka
strategi hidup bertahan
dari seleksi sang alam

hidup memang tak seindah
waktu kita muda dulu
umur terindah pasti kan berlalu
strategi hidup bertahan
dari seleksi sang alam

panas dingin tak bisa diterka
panas dingin tak bisa diterka

tapi apapun yang terjadi
akan kujalani
akan kuhadapi dengan segenap hati
walau ku terluka
memang ku terluka
tak pernah ku lari dari semua ini

belum waktunya kita berhenti
jangan cepat puas kawan
bekerja dan terus bekerja
hingga saat kita tak berguna lagi

maka apapun yang terjadi
akan kujalani
akan kuhadapi dengan segenap hati
walau ku terluka
memang ku terluka
tak pernah ku lari dari semua ini


salah satu lagu peberet gua nyanyian my abang Duta @ Doot from Sheila on 7 band..sila klik pic above kalo nk dgr abg i nyanyi..ahakzz..layann..+_+

Tuesday, November 3, 2009

..::Melepaskan Adalah Kemenangan::..


ada seorang org tua menaiki bas, memakai sepasang selipar yg sudh usang dn lama tp semasa dia naik tangga bas tu sebelah selipar dia tertanggal dn dia x sempat nk amik sbb bas dh jalan so dia naik je bas tu , duduk, dan dia mencabut sebelah lg selipar dia yg dh tinggal seblah tu dn campak ke luar bas melalui tingkap..seorang lelaki memerhatikan semua kelakuan org tua tu dr mula org tua tu naik bas..dia ingin sekali tau kenapa org tua tu bertindak mcm tu so..dia pergi sblah org tua tu dn bertanya..


"aku memerhatikan apa yg pakcik lakukan td, dan aku perhatikan juga pakcik membuang selipar pakcik dr dlm bas ke luar tingkap..boleh aku tahu kenapa pakcik berbuat begitu?"

..org tua itu menjawab..

"wpun selipar ini amat bererti bg pakcik, dn sudah lama pakcik sayang padanya kerana ia telah byk berjasa kepada pakcik, tp jika hanya ada sebelah pun tiada gunanya kerana pasti ia tidak akan dpt berfungsi dgn sempurna..jadi sbb itu aku mencampakkannya ke luar bas supaya sesiapa pun yg menjumpai selipar ku nnti dpt memanfaatkannya"


"aku juga memahami dan mengerti filosofi kehidupan di dunia ini di mana jangan mempertahankan sesuatu semata2 kerana kamu tidak mahu org lain memilikinya..tiada guna mempertahankn sesuatu itu apatah lagi jika mempertahankannya pun tidak mmberi erti kepada diri sendiri.."

"aku berfikiran dgn perginya selipar lama ku itu maka akan ada org lain yang boleh memanfaatkannya dan aku optimis yang aku akan dpt selipar yg baru sebagai gantinya nanti insyaallah..dan aku menganggap saja selipar tadi itu bukan rezeki ku lagi dan sudah ditakdirkan menjadi rezeki orang lain pula.."

"jadi...bagiku, melepaskan sesuatu yg tidak memberi erti kepada ku lagi tp memberi erti kepada org lain bukanlah satu kekalahan bahkan adalah satu KEMENANGAN.."


..sebenarnya, aku dh lupa kt mana aku letak artikel ni..x jumpa carik so aku blasah la karang sndiri balik..ayat mungkin x sma sbb artikel tu dlm bahasa Indonesia..tp xpe la..yg penting, harap2 mesej yg aku nk sampaikan dr artikel ni sampai kepada kawan2 ku yg mungkin sdg mengalami kesukaran utk melepaskn sesuatu..sbb artikel ini pernah menjadi penguat semangatku satu ketika dahulu.. :)