Monday, October 19, 2009

..::Tips For The Broken Heart::..

[1]
make a list like 10 things i hate about you, tampal kt dinding..so dat pagi2 bangun tido, the list will remind you,that he/she doesn't deserve u at all for treating u like that..


[2]
Delete or bakar all photos x kira softcopy of hardcopy / ticket wayang / ticket g genting or wuteva ticket yg bole wt korang still teringat kenangan terindah bersama dolu2..kalo x snggup nk bakar or delete, mintak tolong kwan2 rapat buatkan..tp jgn pegi burn satu cd pic korang tu senyap2 pulak b4 delete..delete means delete forever..tanpa ada salinan lain di tempat lain..


[3]
Patahkan simcard skarang..beli simcard baru..pastikan he/she x tau no terbaru..it will be easier to move on bila he/she mmg xde possibility or chance nk msg or kol lagi..jgn x patahkan simcard, sbb kalo x patahkan..mesti ada masa2 gatal nk bukak balik simcard lama tu..then bile terbaca msg or tgok ada miskol or apa..layuu balikk smule..so, patahkan simcard is a must!


[4]
go have fun wif friends or adik bradik or family..no need to go vacation jauh2..spending quality times wif good frens pun dh kira ok..tgok muvie ke..main boling ke..tp jgn tgok mesti-leleh-air-mata-cinta-muvie..not helping!tgok cite klaka..yg bole wt gelak2 & feel good after watching the muvie..bg release skit hormon2 sedih dlm diri..


[5]
luahkan to kawan2 yg bole dipercayai..it's ok to cry or meratap sedih but not all the time..pastikan kwan yg dipilih utk bercerita is kwn yg memberikan semangat..trusted + willing to listen..jgn cite kt kawan2 yg dh tentu akan blame you balik on what had happened..


[6]
join ape2 club yg menyeronokkan..jgn pegi join kelab jiwa lara or jiwa hampa pulak..ikut interest..kalo suka memasak, masuk kelab memasak..kalo suke wt charity..join volunteer kt umh org2 tua ke, umah anak2 yatim ke..insyaallah benda2 baik mcm tu bole wt kita lebih bersyukur..at least kita hanya hilang kasih org yg kita sayang..dr hilang anak..or parents..


[7]
Make new friends..:) lagipun pepatah org tua kan kata..berkawan biar seribu..berkasih biar satu..who knows that 'satu' is actually ada dlm kwan yg seribu itu kan..


[8]
Change your life routine..contoh..kalo sblom2 ni g keje balik keje jek ari2..ape kata try something fun kt umah mcm try main masak2 dgn adik2 ke..or try wt cross-titch ke..ralit apa jahit2 ni..hehe..xpun..tuka hiasan bilik ke..cat wif colourful colours..choice of colors will serba sdikit affect ur mood..xpun,go bersukan..play futsal wif friends..bole lepaskn sedih or geram kt padang..selain tu bdn pun sihat..


[9]
Amalkan doa untuk kekasih stiap kali lepas semayang..insyaallah..jika benar he/she bukan jodohmu..Dia akan bantu kamu utk get on wif ur life without him/her tanpa rasa kecewa..Dia akan pelihara hatimu dr rasa sakit itu dn akan gantikan dgn yg lebih baik..dn jika itu mmg tersurat jodoh kamu..jgn bersedih, sooner or later, kamu akn bersatu juga dgn izin-Nya..aminn

~i know it's easier said than done..but..for me, never give up before trying..lagipun, Dia dh berjanji dgn kita, everyone of us diciptakan berpasangan..don just wait for it..x salah if we put a little effort for our own happiness..:)

4 comments:

Cikpid said...

hehehe..tips hati pecah ye??hati aku ade pecah sikit ni..

..::daria::.. said...

huhu..ni apply utk org yg blom kawen..utk ko yam i bole create tips lain juz for you..consult scare terus utk ko sorang jekk..nak?hehe..jgn sedih2 yam..nah amik bahu i ni..:)

Lina said...

emmm really appreciate it! mmg betul pun tips yg ko bg nih.. aku dah cuba 75% dr tips2 yg diberikan..

15% lum try test wat lg.. i'll try soon!

..::daria::.. said...

Alhamdullillah..i'm really glad if tips aku ni bole membantu sape2 saje di luar sana..:) gudlak lina!hehe..u can do it!!