Friday, October 30, 2009

..::Bela Hantu Rayakah?::..



Penyakit makan2 tp x kenyang aku dh dtg balik..


huhuhu..pagi ni saje, setakat pukul 11.30 am..aku telah makan atau mungkin lebih tepat mentekedarah..stu bungkus mee hoon goreng, stu bungkus nasik lemak, 3 keping roti jala, kue burger mesia seketul & secawan nescafe..astarghfirullahhalazim..bwk mengucap noma..ko ni bela hantu raya ke apa..huhu..pied tanya aku x baca bismillah ke..huhu..aku baca..kalo aku x baca mungkin aku lebih lapor dr ni..

dan..keadaan perot aku adalah boncit dr biasa..huhu..dh mcm yul pun ada..aku rasa ni la akibat dr makan byk sgt mcm org x jumpa makanan dh esok2, x exercise langsung..stakat turun naik tangga umah, tangga ofis, berjalan ke keta, berjalan dlm umah..jgn harap lemak nk terbakar noma oi..dann..suka mandi lepas makan..

ye sume tabiat itu adalah tidak elok..sila jgn contohi aksi ini..uhuhu..menyesal dahulu pendapatan..kang sua baju sume dh x muat baru padan dgn muka aku..

dh..mulai esok..

jgn bfast byk2 jenis mknan..stu ckup..elakkn nsi lemak noma oi..dh nama pun nsi LEMAK..dh tntu2 berlemak..

sehari secawan nescafe sahajaa..kalo dhaga sila minum air masak ye..huhu

jgn mandi lepas mkn..pas siap masak sila mndi wangi2 dulu bru mkn ye..

ok mari haramkan lif di rumah..sila panjat trun tangga kecemasan sahaja.

sila gunakan tali skipping yg anda beli tp dh x ingt letak kt mana tu

muvie katun baru pasal ujan makanan

mungkin aku sesuai duk kt tmpt yg ada ujan mkanan mcm ni..sng..nganga je mulut..ngap2 makan..hehe..erm..rindu pulak kt wany..dh lama x tgok muvi ngn dia..slalu kalo kt kuantan dulu, asal ade je muvie katun baru mesti kami g tgok sama2..

apepun hrp2 azam x tinggal azam jek..huk2

Tuesday, October 27, 2009

..::My Friend Haniati::..

Malam ni one of my beloved friend, haniati akan berangkat ke Mekah utk menunaikan haji bersama2 dgn familynya..semoga Allah lindunginya sekeluarga, selamat pergi dan kembali dan memperoleh haji yang mabrur..Aminn

 Yat yang berdiri belakang encet lebah tu

Yat ni sgt baik orangnya..masa kenduri kawen aku kt Jasin, Melaka..dia sponsor rumah dia utk satu family aku..:) sgt tacing..uhuk..budak Yat ni dlm pic kt atas yg berbaju kurung warna hijau duk blakang encet lebah tu..

Friday, October 23, 2009

..::Orang Kata::..


Orang kata..

sblom kawen, setan sibuk menghasut nk suh wt maksiat..bila dh kawen, setan sibuk hasut suh cerai pulak..tp hasben/wife x bole salahkan setan semata2..diri sndiri pun kene jaga juga..kawen is not perkara main2..u have chosen ur path..so ikut je la path yg dah ada terbentang..jgn sibuk2 nk pi masuk path lain pula..pastu salahkan setan..

Orang kata..
kalo hasben/wife wt salah or x bole pk rasional..jgn mengamuk..tegur elok2 sbb tugas hasben/wife is membetulkan apa yg x betul pada hasben/wife..bukan sama2 wat benda yg x betul..tugas hasben/wife is to make sure mereka berpegang kepada ideologi yang sama..apa yg bole dibuat..or x bole dibuat..they have to work as a team..so dat baru bole perjalanan rumahtangga berjalan lancar dan bahagia..

Orang kata..
kawen is not about sayang jek semata2 mcm msa bercinta dolu2..bile dh kawen, scope kasih sayang dh jadi lebih meluas..kena campur tanggungjawab, amanah terhadap pasangan masing2 dan juga menuntut komitmen yg teguh dr kedua2 belah pihak..

Orang kata..
Kalo dh kawen..kena terima pasangan seadanya..baik atau buruk..sbb dlam dunia ni xde yang sempurna melainkan Dia..jangan letak harapan or standard tertentu pada hasben/wife yang dia mesti begini or mesti begitu untuk membuktikan sayangnya..jangan..kerana bila kita terlalu berharap pada perkara yang tak pasti, kita sndiri akan jatuh kecewa..adalah lebih baik terima saja keadaannya begitu..kerana kamu sendiri pun mungkin tidak memenuhi standardnya..
hermm...

Thursday, October 22, 2009

..::Our New Main Masak2 Blog!::..


Aku dan rakan2 yuls seperjuangan..pied dan poonz dgn rasminya nk annouce kt sini yg kitorang ada wt satu blog baru pasal main masak2 @ http://theyulsrecipe.blogspot.com/.. :) harap2 dgn adanya blog ni, bole la kita share2 resepi n mane tau bole bg idea kt org lain..any komen membina adalah sgt dialu2kan..sekian dr aku si chef amatur.. ;) adios!

jom main masak2 dengan kitorang! :)

Wednesday, October 21, 2009

..::Hepi Burve Day Adelina!::..


Hepi burve day to my beloved friend from umo 13 tahun + bahu di kala sedih + pengapit yg setia..semoga panjang umo dn dimurahkan rezeki selalu..luv ya ed..:)
burve day girl dlm pic di atas adalah yg pandang kamera tu..:)

..::Kerja Kosong!::..


Tadi ada org Kementerian Pengajian Tinggi kol..diorang ada organize stu short course selama 2 bulan utk sape2 yg blom bekerja atau sedang mencari2 keje atau yg dh bosan ngn keje skarang..

so td aku adalah slh sorang yg di invite utk g short briefing + interview tersebut dan butir2nya adalah seperti di bwah:

Nama programme : Management Development Programme
under Kementerian Pengajian Tinggi

Period : 2 months

Start date : 27th October 2009 (Tuesday)

Venue : Pusat Dagangan Mahkota, Kuantan, Pahang

benefit programme after dh abis short course tu, u will be given a certificate which will enhance your resume and confirmed akn dpt keje samada wif syarikat swasta or any Government Link Company (GLC) which will be managed by KPT..

Requirement utk melayakkan anda to go for the interview and hear the short briefing is ada Degree in any field and CGPA must be 2.5 and above..

Then, kalo berminat..sila bawak :


a) Resume / CV

b) 2 keping gambar berukuran passport

c) Fotostat IC

d) Fotostat Degree Certificate

e) Fotostat Degree Transcript


x silap aku dia cakap td course ni hanya diadakan kt dua tempat iaitu Kuantan & Sintok..aku cume ada info tempat interview yg kt Kuantan jek..

Date of Interview + Short briefing : 22th October 2009

Venue : 1st Floor, Kompleks Dagangan Mahkota,

Jalan Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang

Time : 5.00 pm

So, sape2 yg berminat bole la try ur luck and if ada ape2 nk tanye kol orang ni sbb dia yg in charge course ni..Alloycious (aku blasah je eja nama ni) @ 012-207 9091..sekian, wassalam & gudlak for those who want to try! :)

Tuesday, October 20, 2009

..::Short Trip To Shah Alam::..


Las wiken, aku n encet lebah trun shah alam..dh lama x pi jenguk shah alam..since kawen, ni la 1st time trun sana..kebetulan parents aku n si wany joyah pun nk trun sana..so, kami duk la satu hotel kt concorde shah alam..abah book kan bilik kami seblah bilik diorang..bgus juga sbb the day before aku call hotel2 area shah alam, mostly bilik deluxe + standard fully booked..mebi sbb wiken tu cuti deepavali, ramai la org g bercuti2 mesia..ingtkn nk gamble jek bila smpai shah alam nnti..


ari sabtu tu gerak kul 2 pm lebih dr jb..b4 g shah alam singgah open haus umh che kie+che nie kt kuarters maahad kajang jap..x sempat jumpa makyung an n meklong yg dh balik masa aku sampai..cantik umh diorang..laksa penang pun sedap..che kie kata diorang msk sndiri..kagum aku..tp penipuan terbongkar bila aku tanya che nie, msk sndiri eh?sedap..che nie jawab.."x la..order belaka.."..cess..hampeh che kie..x jadi nk kagum..:p

pastu gerak2 khas g shah alam menuju ke hotel..wany x tau kitorang pun trun shah alam..kami wt surprise ketuk2 pintu bilik dia..then dia kuar nampak kitorang..dgn muka terkejut dia ckp.."sape suruh gemuk dtang sinii??baby main2 jek ckp smalam"..hahaha..panik nmpak aku smpai ckp cmtu..:p padahal smalam dia sbuk2 kol suh kitorang turun shah alam jugak..cait..:p

daria + wany joyah + encet lebah

agenda malam is lepak2 @ miza kopitiam wif ed n kira..sblom tu g tok arissa, ank kira+ali..1st time tgok secara live in concert since arissa lahir..comel..putih gebus..tp arissa tgh tido masa kitorang visit tu..x dpt dukung..erm..encet lebah pulak lepak wif zaini & mantoi..sume budak2 semesta ni..lama x jumpa kwn2 lama..nk turun shalam bukan sesenang dulu..dh byk komitmen..so dh ada peluang, tapau habis jumpa sume kawan2 yg bole jumpa..

arissa humaira..pic gelap sbb xleh on flash..nnti dia bgun :p

esoknya, pas check out..g sunway piramid ngn family..pas mkn kt laksa shack smpai sendat tembolok, g main ice skating ngn wany..hehe..syok2..dh lama ngidam nk main..:p sempat la main 7 round kot..hehe..bes2..kalo ada ice skating kt jb kan bes..sape2 nk main, bwk glove n stokin siap2..jimat kos..hehe..

at last!dpt gak ber ice skating..hehe

anak2 en zali

pastu main game kanak2 riang kt sblah tmpt ice skating pulak..stu family sma naik..hehe..konon melayan wany..tp las2 over dr wany..;)

gandingan adik ipar + abang ipar

father VS daughter

pastu, kami berpecah..family aku balik kuantan..kami balik jb..tp singgah sri kembangan jap, tgok aizat+julia's little princess..juga nyenyak tido mcm anak kira msa kmi sampai..kebetulan sampai2 ada budak2 semesta lain..napon+fiance, minyot n mike..masa mula2 smpai kt situ, aku rasa mcm de ja vu..hehe..koya..rs mcm penah pegi apartment tu..rupa2nya mmg penah pegi..umh meklong rupanya..terus kol meklong bgtau ada kt bwh apartment dia ni..hehe..meklong suh singgah..siap masakk nasik goreng weh..huhu..tacing2..:)




adlia~little princess aizat+julia

balik dr umh meklong..dkt kul 7 pm..baru kami gerak2 khas ke jb..n smpai dgn slamat ke umah pukul 10 pm lebih..kemas2 umh + buat apa2 yg patut lebih kurang..then co-pilot pengsan dulu lebih2 dr pilot..hehe

Monday, October 19, 2009

..::Tips For The Broken Heart::..

[1]
make a list like 10 things i hate about you, tampal kt dinding..so dat pagi2 bangun tido, the list will remind you,that he/she doesn't deserve u at all for treating u like that..


[2]
Delete or bakar all photos x kira softcopy of hardcopy / ticket wayang / ticket g genting or wuteva ticket yg bole wt korang still teringat kenangan terindah bersama dolu2..kalo x snggup nk bakar or delete, mintak tolong kwan2 rapat buatkan..tp jgn pegi burn satu cd pic korang tu senyap2 pulak b4 delete..delete means delete forever..tanpa ada salinan lain di tempat lain..


[3]
Patahkan simcard skarang..beli simcard baru..pastikan he/she x tau no terbaru..it will be easier to move on bila he/she mmg xde possibility or chance nk msg or kol lagi..jgn x patahkan simcard, sbb kalo x patahkan..mesti ada masa2 gatal nk bukak balik simcard lama tu..then bile terbaca msg or tgok ada miskol or apa..layuu balikk smule..so, patahkan simcard is a must!


[4]
go have fun wif friends or adik bradik or family..no need to go vacation jauh2..spending quality times wif good frens pun dh kira ok..tgok muvie ke..main boling ke..tp jgn tgok mesti-leleh-air-mata-cinta-muvie..not helping!tgok cite klaka..yg bole wt gelak2 & feel good after watching the muvie..bg release skit hormon2 sedih dlm diri..


[5]
luahkan to kawan2 yg bole dipercayai..it's ok to cry or meratap sedih but not all the time..pastikan kwan yg dipilih utk bercerita is kwn yg memberikan semangat..trusted + willing to listen..jgn cite kt kawan2 yg dh tentu akan blame you balik on what had happened..


[6]
join ape2 club yg menyeronokkan..jgn pegi join kelab jiwa lara or jiwa hampa pulak..ikut interest..kalo suka memasak, masuk kelab memasak..kalo suke wt charity..join volunteer kt umh org2 tua ke, umah anak2 yatim ke..insyaallah benda2 baik mcm tu bole wt kita lebih bersyukur..at least kita hanya hilang kasih org yg kita sayang..dr hilang anak..or parents..


[7]
Make new friends..:) lagipun pepatah org tua kan kata..berkawan biar seribu..berkasih biar satu..who knows that 'satu' is actually ada dlm kwan yg seribu itu kan..


[8]
Change your life routine..contoh..kalo sblom2 ni g keje balik keje jek ari2..ape kata try something fun kt umah mcm try main masak2 dgn adik2 ke..or try wt cross-titch ke..ralit apa jahit2 ni..hehe..xpun..tuka hiasan bilik ke..cat wif colourful colours..choice of colors will serba sdikit affect ur mood..xpun,go bersukan..play futsal wif friends..bole lepaskn sedih or geram kt padang..selain tu bdn pun sihat..


[9]
Amalkan doa untuk kekasih stiap kali lepas semayang..insyaallah..jika benar he/she bukan jodohmu..Dia akan bantu kamu utk get on wif ur life without him/her tanpa rasa kecewa..Dia akan pelihara hatimu dr rasa sakit itu dn akan gantikan dgn yg lebih baik..dn jika itu mmg tersurat jodoh kamu..jgn bersedih, sooner or later, kamu akn bersatu juga dgn izin-Nya..aminn

~i know it's easier said than done..but..for me, never give up before trying..lagipun, Dia dh berjanji dgn kita, everyone of us diciptakan berpasangan..don just wait for it..x salah if we put a little effort for our own happiness..:)

Friday, October 16, 2009

..::Nyanyuk Sebelum Usia!::..


Aku adalah sgt pelupa skarang..ntah nape ntah..lupa bawak access card g keje..lupa bwk keje opis yg dh bawak balik ke umah ke opis..lagi lupa kt mana aku letak kunci laci meja opis aku ni..lupa buang sampah kt dapur..yg paling haru lupa kt mane baju or suar encet lebah..cth : "Yang, awak nmpk x kat mane short futsal org?"..erk.."ntah.." (sambil gelabah ayam carik)..huhu..bukan sekali..bukan 2 kali..tp berkali2 lupa..ada yg tertinggal kt melaka la..kt kuantan la..ape kena aku ni..byk mkn semut agaknya..huhu

solution : aku beli stu white board kecik comel molek lebih kurang size A4 kt giant..harga RM7.90 lengkap dgn marker tarak jenama n pemadam utk letak kt umh..wt reminder..cth mlm ni biasanya encet lebah ada futsal kul 10 or 11 pm..aku slalu lupa wpun encet lebah dh bgtau beberapa kali sblom tiba harinya..bila sndiri lupa..sndiri sedih kena tinggal umh sorang2..haha..ciwekk..:p padahal org tu dh bgtau lama dah..so malam ni aku bersedia utk ditinggalkan sorang2 sbb dh tulis kt white board kecil itu..hehe..dn sampah juga berjaya dibuang pagi td itupun selepas tertengok kt white board : Don't forget!Buang smpah kt dpur! hehe..bgus2..aku harap pasni xde la aku asyik terlupa lg..access card pun aku tinggal dlm keta jek skang..senang..

harap2 penyakit lupa aku ni x berterusan..silap2 nyanyuk sblom usia aku ni..uhuhu

Friday, October 9, 2009

..::Open House 2 Bas::..


bhn2 nk wt lodeh mak lodeh


bhn2 utk soto + lodeh & tgn cik wawa



nasi terhimpit

mak lodeh & sambal kacang
 


ayam yg dh siap rebus utk soto
 


soto johor yg org2 pahang masak

encet lebah yg semangat cuci balkoni


jumaat, 2hb 10 2009, wawa sengkuang tlah terbang dr penang ke jb naik belon utk berjumpa dgn kawan2nye yg duk kt sini..aku n encet lebah amik wawa kt airport senai kul 11pm lebih..soknye wawa ngan gigihnya tolong aku masak lodeh n soto yg 1st taim kitorang cuba utk mkn2 di malam harinya..thanx wa..tanpe ko..x menjadik la lodeh n sote aku..huhu..malamnye..pas maghrib gitu, pied n family pun smpai..dgn mmbawak puding cocktail + pegedil + sambal soto utk tuan umah..hehe..baik tau budak pied ni..volunteer nk wt kan sume tu..byk pulak tu..maklumla..2 bas aku jemput..tkut x cukup..x lupa jugak mngkuk kaca cntik pied yg aku pinjam..seb baik pied ada..dh ptg2 baru teringat xde mangkuk cntik nk isik lodeh n soto..xkan nk letk dlm periuk plak..x snonoh pulak gayanya..hoho

pastu x lama pastu..si hanie asmahanie pun sampai..hehe..first taim jumpa dia since kt uitm dulu..muka kool jek masa smpai x padahal sbnarnye dia adalah sesat ntah ke blok mane2 ntah sblom bjaya jumpa umh aku..hehe..pandai ko wt muka kool aje ye kt umh aku hanie..apepun thanx sbb sudi dtg umh aku..hanie ni member masa uitm dulu..satu course QS tp dia kelas seblah..jd masa tu x brape beramah mesra sgt..skang dh jadik member blog n dpt tau pulak hanie n encet lebah adalah bersaudara jauh di seblah mak mertua aku kt tangkak..so..mari kita merapatkan silaturrahim..hehe

tetamu diundang ~ tudung putih : wawa, tudung hitam pgg afieq : pied & tudung oren : hanie


noma, pied, afieq n wawa


encet lebah + encet babad



slain diorang2 td yg dtg, ada la lg 2 3 tetamu yg dtg..bibit n wife, lin..x sempat pulak nk amik gambar diorang..sbb tgh bz berpenyakit mulut..hehe..si bibit ni member satu skolah kt semesta dulu..means member aku ngn encet lebah jugak la since kami dulu adalah satu skolah menengah..hehe..x berkembang langsung..:p wife bibit yg cntik tu keje kat senai..so diorang ni kira PJJ la..Perkahwinan Jarak Jauh..wiken2 si bibit trun senai g umh wife dia sbb bibit keje kat kl..


pastu..si hamdan kawan encet lebah satu opis pulak dtg..sgt peramah orgnye..dn lawak..wpun aku first taim jumpa tp x rasa kekok pun..bgus2..aku suka tetamu cmtu..nak layan pun senang hati..


actually..ada lg yg aku ajak..yg dekat2 area jb juga..tp nk wt cemana..kita hanya merancang kan..yang kat atas juga yg tentukan..las2 minit ramai yg cancel..mmg la frust juga tp xpe..aku dh bole terima hakikat skang..maybe diorang ada hal yg x dpt dielakkan..on the positive side, skang aku tau apa perasaannya jika xde org dtg umh kita if wat makan2..it's ok..ni kan first time..jadikan pengalaman kan noma kan..(pujuk diri sndiri)


malam tu lepas makan2, majlis penyerahan anak angkat eh bukan, majlis penyerahan wawa pada pied pulak..hehe..sori wa..suka2 ati kitorang jek wt plan utk ko tp ko x tau..hehe..so, malam sbtu tu, wawa tido umh pied pulak..baru la fair & square kan..hehe

esoknye, kami lunch beramai2 di jusco bukit indah kt johnny's..ingtkan pas mkan2 nk g jln2 shopping jap..tp tpksa cancel sbb ramin nk jumpa kitorang kt tesco kulai..so pas makan bergegas ke kulai pulak..hehe..g jusco bukit indah semata2 nk lunch jek..:p kt sna lepak old town white coffee seround..dh lama x jumpa ramin..makin berketak2 dh dia..keje kuat kat india nun..hehe..mcm biasa..dh jumpa ramin..confirm penyakit mulut punye..dh setel huha huha..pas ramin bayor..slam2 peluk cium wawa n pied sume sbb malam tu wawa nk balik penang dah..aku gerak2 khas balik umh sbb malam encet lebah keje..pied g shopping dulu kt tesco..

my feveret @ johnny's - black pepper beef wif plain rice

tiga sekawan org pahang

encet lebah

afieq & gadis2 cantiks :p

encet lebah & encet ramin

arini ramin nikah kt melaka..ramin ni mmber uitm jugak..skang keje kt India..dia balik utk kawen n g hanimun pastu g India balik..sok kami ramai2 nk trun melaka berjingga ramba bersama kaum kerabat..x sbrnye nk jumpa korang sume..mcm reunion pulak..hehe..sok pas keje trus gerak g melaka..yeehaa..sronot2..:D

Wednesday, October 7, 2009

..::BoLe x KaLaU...::..


org bawak makanan atau ape2..jgn byk cekadak..mkn aje la..kalo nk komen pun..elok2 la..org bg rezeki tu kan..kalo x suke..or x sedap mcm ko msak..diam2 sudah..ingt senang ke nk msak apetah lg kalo org yg msak tu bru nk try test resepi tu..

dtg umh orang jgn byk komen..org nk bg masuk dh seribu rahmat..sungguh korang sopan..dh la dtg x diundang..dh dtg mcm2..x gemor betul hamba tetamu mcm ni..komen dlm hati cukup la..kecik ati tuan umah tau..kalo anda ada umh yg besar cantik dn gah..xpe juga nk mengata2 begitu..apepun hamba sedar diri..mmg umh hamba x semenggah..sob2..

jgn underestimate org..x baik tau..tgok luaran jek..dh assume yg bukan2..kenal la dulu kot org tu..bru leh judge..ni x..dh la x kenal..assume yg bukan2..pastu pandang rendah mcm dia bgus sgt..helloo..at least..i'm on the right track dol..herm..bukn suruh respect pun..but at least..jgn la bully2..aku ni pangkat kakak dik non oi..

selingan : congrats to kak noreen..yg baru pregnant 12 weeks..alhamdulillah..tumpang hepi..:)

Friday, October 2, 2009

..::RaYa @ JaSiN 2009::..


ini la family in law saya..kitorang bergambor kt luar umah b4 gerak g Tangkak (kampung mak) and Segamat (kampung ayah)..ni 1st time aku braya umh mertua ngn ipar2an..meriah sbb family encet lebah ni ramai..adik bradik dia 2 kali ganda adik bradik aku..7 orang..hehe..adik bradik aku 3 org jek..:p

duk dpn baju sedondon biru tu mak & ayah..blakang dr kanan..iju, kak nani, siti, arul, opie, ijah, encet lebah & makcet lebah..hehe