Thursday, August 13, 2009

..::H1N1::..

:
Aku rasa kita sume kena start pakai mask la x kira la environment kita ada org kena H1N1 ke x..stiap hari ada org jdik mngsa..smalam, 12/08/09, dh 44 org meninggal..huhu..menakutkan..mari la kita sama2 doa smoge jumlah tu x makin bertambah..
:
:
PUTRAJAYA: There were six more Influenza A(H1N1)-related deaths reported on Wednesday, bringing the total number of fatalities in the country to 44.
:
The latest deaths involved a 10-month-old girl, a one-year-old boy, an 18-year-old pregnant woman, a 24-year-old man and two other men in their 60s, Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said here on Wednesday.
:
He also said that schools with suspected cases should not close entirely unless they could not function due to a high incidence of teachers or students being infected or under quarantine.
:
Liow said the principals of such schools would have to determine if this were the case, following advice from the state health director and after informing the state education director.
:
Liow also warned suppliers and traders not to indiscriminately increase the prices of facemasks and hand sanitisers to exploit the demand, adding that stern action would be taken against such profiteers.
:
kt bawah ni aku paste email dr member..experience org yang bole dijadikan panduan utk kita..
:
High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman
:
Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...
:
Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.
:
Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.
:
Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.
:
Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...
:
Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will die.
:
info dr poonz smalam kata..if ada symptom2 mcm nk demam..minum la susu n makan la buah2an..or makanan yg berasaskan buah2an..sbb katanya susu n buah tu bole meleraikan molekul2 H1N1 tu..apepun, smoge kita sume dijauhkan dr wabak berjangkit ni..aminn..

5 comments:

Cikpid said...

sgt takut sekarang...

sbb tu jgn laa nk g shopping mall ke..ape ke..g makan sate wak radol pon jgn..

baik ddk jek umah..huhuhuhu

ryn's said...

huhuhu..skolah akk dah tutup sbb H1N1 pun still ade lagik wabak tuh...stakat nih ade 4 org lagik yg berjangkit...maybe bertambah lagik jumlahnye...

..::daria::.. said...

cikpid : ye betul..sgt takut..huhu..nk2 ko ada anak kecik pied..jga elok2 tau..budak2 immnune system lemah nk banding ngn kita..

wak radol? hehe..ye..aku x g dh pasni..aku g aritu pun sbb din mngidam nk mkn situ..pstu bole pulak kitorang tunggu masing2 kt kedai wak radol yg berlainan..:p

ryn's : ye ke kak..huhu..menakutkan..patut sume skolah tutup je la wpun xde kes..huhu..sian family sape2 yg ada kene H1N1 ni kan..mintak dijauhkn..

wawa said...

wah..sgt menakutkan..aku pon la ni bile terase cam nk demam..so dgn pantas aku beli susu...info yg farah bagi tu berguna gak sbnrnye..aku pon dpt info yg sama la suh mkn buah-buahan especially mkn epal ijau and minum susu..

..::daria::.. said...

wawa : oo epal hijau eh wa..erm..ok..balik ni nk beli susu la..campur dgn jus epal..caraa gak..nyam2..