Saturday, August 29, 2009

..::HaRi iNi 2 TaUn Yg LaLu::..

hari ini, 29hb Aug 2009, genap 2 taun peristiwa tu berlaku..lebih kurang mcm eniverseri la ni.tp, eniverseri yg x best utk diingat2 balik..huhu..benda ni terjadi masa aku keje kt BRSB, Skudai..dgn 2 org opismet yg sgt rapat..myra & ely..

hari tu hari rabu..rasanya baru dpt gaji..so lunch hour kitorang kua nk g check gaji..naik keta myra..betiga..pastu dh nk abis waktu rehat..kitorang pun bergegas nk balik le ke site office..skali tgok jln kt flyover skudai jem gile dn kalo kitorang sma2 beratur gak ikut jln yg jem tu, mmg akn msuk lmbt ke ofis..jadi, si myra suggest ikut jlan kempas-seelong..aku ye aje..mane la aku tau jln..jln2 kt kuantan aku expert la..hehe..so, follow je la..

smpai tol kempas, kitorang exit tol tu..pastu myra masuk kiri..jln nak ke seelong kalo x silap..skali dia br sedar eh eh bukan jln ni so myra nk u-turn sbb dh terslah jln..aku ngn ely tgh borak apentah masa tu..tgh duk kalut2 u-turn tu, tiba2.....bammmm!!! bunyik yg kuat gile ntah dr mane..pastu kete berpusing2 nth brape kali..smpai aku yg duk blakang tercampak ke sana sini (masa tu x wajib lg pkai tli pinggang blakang :p)..seb baik myra n ely pakai seat belt..kalo x x tau la aku..huhu..pastu bile kereta dh brenti berpusing..aku x mampu nk bergerak..skit gile bdn..pening pun ada..aku tgok cermin kaca blakang dh pecah..berterabur atas kepala ada..dlm tudung ada..huhu..aku dgr myra n ely mengaduh..sakitnye..huhu..pastu aku dgr si myra panggil aku.."k nom..akak ok x.."..."ok ok.."..aku x boleh nk kuar, sbb..pintu belakang dua2 kemek..stuck..then aku carik fon..yg dh tercampak bwh seat myra..1st person aku kol is, encet lebah..aku ckp aku eksiden.then baru aku kol abah aku..

x lama lepas tu..ramai org kerumun kereta..since keta dh x bole distartkn lagi dh..diorang tolong tolakkn ke tepi jln..kitorang rasa mcm terhuyung hayang pun ada..pening..pastu kitorang dibantu org ramai utk kuar dr kete tu mlalui pintu dpn..aku pun x ingt cmne aku kuar..sedar2 aku dh ada kt luar keta..alhamdulillah xde antara kami yg cedera smpai berdarah2..huhu..aku cek2 jugak..mane tau ada darah2 ke mcm eksiden kita slalu tgok tu..

ely still dlm kead terkejut..n dia nangis2..ketakutan..myra lagila ketakutan..sbb tu keta ayah dia..huhu..x tau mcm mane nk bgtau ayah dia yg kete dh teruk mcm tu..since aku yg paling tua kt situ, aku la yg menenangkn diorang..seb baik jugak shari sblom aku rasa nk top up 60 hengget..rupa2nya ada hikmah..so, tepon sana sini pkai fon aku je la msa tu..ayh myra keje kt spore..so, kitorang tunggu ayh myra smpai..aku kol opismet bgtau kitorang eksiden..pastu bos msg bg no polis..sarjan apentah..pas kol polis..polis dtg..pastu polis tu tolong arrangekan tow truck nk tarik keta..bawak g balai..kitorang naik keta tom kalo x silap..tom n en ros dtg tolong kitorang..bwkkan ke balai polis..x ingt dh balai mana..pas dh report sume, balik opis utk amik brg2 b4 balik umah..

kua2 opis, tgok encet lebah ada kt luar..:) hilang sume skit badan jap..cewahh..borak2 lebih kurang, tunjuk pic eksiden..encet lebah pun balik..

esoknya..kitorang g klinik..tp g sendiri2 la..si myra..pendarahan beku kt kepala sbb terhantuk kt cermin pintu keta..si ely pulak retak tulang tengkuk..huhu..so kena pkai benda yg mcm arwah yusni jaafar pakai dlm cite apantah tu..ape nma bnda tu..choker kot kalo x silap..:p aku je yg xde apa2..wpun aku yg duk blakang dn yg teruk kena langgar is bhagian blakang..aku cuma skit2 bdn biasa jek..skit dada..dok kata..normal org eksiden skit dada sbb tulang rusuk kita menekan organ2 kita masa terumbang ambing dlm keta tu..huhuhu

apepun..pengalaman ni mmg x bes..tp hikmah di sebaliknya..disbbkan eksiden ni, aku ngn myra n ely makin rapat..smpai sekarang :)..apepun..pada kwn2 yg nk drive balik kg ke ke mana2 ke..berhati2 di jalan raya..ingatlah org tersayang..

hensem jek keta dr depan


dr tepi dh x berapa nak hensem


dh x rupa kete sebenar


seb baik x naik keta aku yg xde bonet tu..huhu


ekzos keta yg tercabut


lori durjana yg melanggar kete kami dr blakang..bwk mcm haram






Wednesday, August 26, 2009

..::HePi BuRvE DaY Ma::..

kalo terer teka a mane satu mak aku


Hari ni, 26hb August 2009..burve day mak aku pulak..selang 2 hari jek ngn abah aku..so..arini genap umur mak aku 47 tahun..lg 3 taun nk masuk setengah abad..


erm..ma,hepi burve day..smoge panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu..amin..


~gile malas nk crop gambar..blasah la gmbr stu fmily. :p

Tuesday, August 25, 2009

..::EnCeK PeTi AiS::..

encek peti ais kami yg sedia berkhidmat



1st magnet kt peti ais :D

~
At last!smpai juga encek peti ais ke umah kami stelah sminggu delay..apepun alhamdulillah sbb pasni sy x yah la g pasar hari2 mcm sblom2 ni sbb xde tmpat nk simpan brg basah..hihi..pasni g pasar kipmart tu 2 3 hari skali pun xpe..dn yg paling sy suka ialah sy bole makan coco crunch dgn susu sejuk..nyum nyum..mmg caraa..hehehe..makanan2 yg dh dimasak pun pas mkn bole disimpan dlm peti sejuk tnpa perlu risau esok elok lagi ke x lauk ni, bole makan lg ke ni..sbb dulu gamble jek letak kt lua..bole makan makan..x bole buang..skarang..x perlu risau lg..:D apatah lg skang bulan pose..sy mmg x sempat le nk g pasar pas balik keje n balik nk masak pulak..at least bila ada peti ais ni..bole le siap2kn bhn2 nk masak siap2 b4 hari esok..so balik keje tinggal nk masak nasik n masak/campak bhn2 yg dh siap kupas bagai tu ke dlm kuali..seb baik la encet lebah jenis bole bertimbang rasa (bodek) n x cerewet yg waktu azan kene sharp siap sume makanan udah terhidang depan mata..huhu..apepun,since dia dh belikan peti ais ni..i will try my best to masak n serve him the best i can..cewahh..
~

to encet lebah, mekacih byk2 sbb berusaha susah payah nk menyediakan mcm2 benda dlm umah kita ni..jgn lupa janji kita pasni kita gilir2 setiap bulan nk cuci peti ais tu eh..hehe..:)

Monday, August 24, 2009

..::HePi BuRvE DaY aBaH::..

abah wif wany


Hari ni, 24hb August 2009..genap umo abah sy 48 tahun..alhamdulillah..wpun abah x mungkin baca entry ni yg sy wat khas utk abah..sy nk jugak wish selamat ulang tahun yg ke-48..semoga abah panjang umur..dimurahkan rezeki dan sihat2 slalu..jgn stress2 slalu sbb abah tu ada darah tinggi..tp skang abah dh kurang stu beban sbb along dh kawen so hrp2 kurang la sket stress..tinggal adik ngn baby je yg abah still kene jaga..


abah sy baik orgnya..jenis x byk ckp..kalo org x kenal ingt dia sombong tp sbnarnya x..wpun muka abah serius, tp abah adalah sgt lembut dn baik orgnya..rajin masak n abah masak sedapp..penyabar pun ye jugak..kalo dia marah, suka simpan..sbb tu stress..n lead to darah tinggi..herm..sy rasa bab muka serius dn mcm sombong tu, ada la skit turun kt sy..hehe..ye..saya admit..mmg sy mcm tu jugak..well..nk wt cmne..dh Tuhan bg muka n perangai sy cmtu..eniwei, x kenal maka x cinta kan..same goes to my father..kalo x kenal..mmg x cinta..hehe


apepun, sy mmg sayang sgt kt ayah sy wpun sy x penah ckp kt dia..sbb abah sy sorang abah yg baik, adil dn snggup berkorban apa saja utk anak2 dia..smoge hidup abah lebih tenang skang sbb dh x perlu pk sgt lagi psl ank sulong dia ni..may God bless him..AMIN.

Thursday, August 20, 2009

..::SaLaM RaMaDHaN::..

salam ramadhan



Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan :

Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut :

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalahRasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.Oleh itu saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

Jadi..aku nk mintak maaf byk2 kat sume kawan2 aku sekiranya aku ada wat korang kecik ati ke..nyampah ke..marah ke..geram ke..dn segala macam lagi la perasaan yg x bes..samada secara aku sedar atau x..ampun ye kwn2 sume..smoge pose kite taun ni lebih diberkati..

aku nk balik kg sok..nk bukak pose 1st ramadhan kt kuantan..nk mintak ampun kt mak ayah aku..huhu..ngan encet lebah pun kena mintak ampun gak ni..

apepun, korang sume..slamat menyambut pose taun ni..harap2 kite sume bole pose penuh..except kaum yg ada excuse tu..hehe..ok la..selamat menyambut ramadhan al mubarak...c u all on monday since aku cuti sok n lusa...assalamualaikum.

Monday, August 17, 2009

..::Mak Saya::..


Hari ini, encet lebah tertinggal fon di umah..sy bersiap mcm katun..konon smpat kejar encet lebah..tp apakan daya..sampai2 saja di bawah dgn tercungap2 sbb berlari lintang pukang (dh la pakai baju kurung),..nmpak keta encet lebah sudah di hujung sana..dh nk kua kat post pak gad..jd..sy bwa la tepon itu ke opis..


encet lebah suh silentkan..sbb dia kata nnti bising org2 kol, cth : org insuran.ye benar, mmg ada org insuran kol.sy jujur.kta dia tertinggal fon.pdahal pg tdberkobar ckp ngn encet lebah nk auta org insuran tu kononnya encet lebah dh tuka no.supaya dia x lg ganggu encet lebah suh beli insuran.ceh.ngomong sja lebih.


slain dr itu, ada la lg miskol kawan2nye yg lain..dn..ada 6 msg.masuk sekaligus.pergh.sape ni?sbb masa msg tu smpai sy kt surau.sy pun buka.owh.mak yg msg.tp..nape kosong?6 pulak tu?lepas pk skjap..owh!erm..dh tau dh.mak lupa lock keypad la ni.same mcm anaknye juga. :) herm.like mother like son.hehe..


perangai yg comel.ye.mak sy memang comel perangainya.dn sgt baik.dn kelakar.kdg2 dia x niat pun nk wt kelakar, tp mak mmg lucu orgnye.suka ketawa..mak ajar sy masak.suruh sy solat.nasihat sy mcm2.kalau sy x tau, mak x marah.mak ajar dgn elok.kalau balik umh mak.sy mesti tolong mak masak.sy suka tolong mak masak.lgpun sian kt mak.tgn mak sblah sakit.to be honest.sy dh lama berangan nak main masak2 dgn seorang emak.sbb.sy x penah dpt wt sume tu dgn ma.jgn ditanya kenapa.yg penting sekarang, slh stu impian sy dlm hidup ni dh tercapai.nk dpt mak yg sayang sy.terima sy seadanya.bes kan ada mak yg baik.untung betul anak2 mak.wpun ramai, mak x beza2kan langsung.sy pun nanti nk jadi mak mcm mak.antara impian lain.sy nk rasa dipeluk oleh mak.mesti bes kan.time sdih2, ngadu kt mak.peluk2 mak.xpe.nnti bile sy dh rapat dgn mak, sy nk peluk mak.sbb sy x dpt wt n rasa sume tu dgn ma.


apepun, sy bersyukur dpt mak yg baik..sbb dr kecik, kita slalu disogokkan dgn cerita,mak mertua dgn ank menantu prempuan selalunya bergaduh.x sekepala..lgpun..mmg ada cth dpn mata keadaan sebegitu..jd..sedikit sebanyak ia menghantui pemikiran saya..alhamdulillah.mak sy tidak begitu..


bukan niat nk buka pekung di dada, sekadar pengajaran pada diri sendiri dn semua..jadilah mak yang baik..sayangilah anak anda seadanya..jgn sekali2 membeza2kan anak2 anda..kerana anda juga tidak suka jika dibeza2kan bukan..hargailah anak anda kerana..bila anda tua, tidak berdaya utk berjalan, bangun dn sebagainya..ank anda la tmpat anda bergantung harap..jgn sekali2 menyalahgunakan kuasa anda kononnya anda yg susah payah melahirkan, membesarkan, maka, anda ada hak utk memaki, menyumpah anak.tidak.tidak benar semua itu.jadilah ibu yg ikhlas.jgn diungkit segala pemberian hatta setitis susu yg anda berikan..ketahuilah, segala yg kluar dr mulut seorang ibu itu adalah doa.tidak kira baik atau buruk..jd, berfikir lah sblum anda mengucapkan sesuatu kepada anak2..apa yg anda kata,ckp atau maki..akan menyukarkan tumbesaran ank2 anda..mksud sy, dr segi mentalnya..bukn mudah nk mengharungi hidup jika ibu sndiri x menghargai anaknya sndiri.jd.jgn jd ibu yg begitu.jgn.kesannya..x tertanggung.


apepun, sy bersyukur kerana syurga sy telah beralih..amin.

Thursday, August 13, 2009

..::HoNeY BeE::..


I am a honey bee
shut off from the colony
and they won't let me in
so I left the hive
they took away all my stripes
and broke off both my wings
so I’ll find another tree
and make the wind my friend
I’ll just sing with the birds
they'll tell me secrets of the world
but my other honey bee
stuck where he doesn't wanna be
oh my darling honey bee
I’ll come save you
even if it means
I’ll have to face the queen
so i come prepared
my new friends said they would help me
get my loved one back
they say it isn't right
The bees have control of your mind
but i choose not to believe that
so we're meeting in the darkness of the night
and i promise i will be there on time
we'll be guided by my new friends,the butterflies
brings us back to our own little hive
oh my other honey bee
no longer stuck where he doesn't wanna be
oh my darling honey bee
i have saved you
and now that you're with me
we can make our own honey

..::H1N1::..

:
Aku rasa kita sume kena start pakai mask la x kira la environment kita ada org kena H1N1 ke x..stiap hari ada org jdik mngsa..smalam, 12/08/09, dh 44 org meninggal..huhu..menakutkan..mari la kita sama2 doa smoge jumlah tu x makin bertambah..
:
:
PUTRAJAYA: There were six more Influenza A(H1N1)-related deaths reported on Wednesday, bringing the total number of fatalities in the country to 44.
:
The latest deaths involved a 10-month-old girl, a one-year-old boy, an 18-year-old pregnant woman, a 24-year-old man and two other men in their 60s, Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said here on Wednesday.
:
He also said that schools with suspected cases should not close entirely unless they could not function due to a high incidence of teachers or students being infected or under quarantine.
:
Liow said the principals of such schools would have to determine if this were the case, following advice from the state health director and after informing the state education director.
:
Liow also warned suppliers and traders not to indiscriminately increase the prices of facemasks and hand sanitisers to exploit the demand, adding that stern action would be taken against such profiteers.
:
kt bawah ni aku paste email dr member..experience org yang bole dijadikan panduan utk kita..
:
High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman
:
Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...
:
Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.
:
Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.
:
Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.
:
Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...
:
Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will die.
:
info dr poonz smalam kata..if ada symptom2 mcm nk demam..minum la susu n makan la buah2an..or makanan yg berasaskan buah2an..sbb katanya susu n buah tu bole meleraikan molekul2 H1N1 tu..apepun, smoge kita sume dijauhkan dr wabak berjangkit ni..aminn..

Monday, August 10, 2009

Job Vacancy @ Iskandar Waterfront

Dear friends,

Last Saturday Iskandar Waterfront Sdn Bhd ada wt iklan keje kosong dlm paper NST, 8th August 2009 (Saturday)..aku try paste kt sini tp kecik sgt la pulak fontnye..mmg x nmpk..basically post yg ada vacancy ialah General Manager / Senior Manager, Assistant Manager, Manager, Quantity Surveyor, Account Executive, Legal Executive, ICT Executive, Contract @ QS Executive ( ni post aku), Sales & Matketing Executive, Admin Executive, Liaison Officer, Project Executive, Personal Assistant and Administration Clerk..


ni antara ayat dlm advertisement tu..

"interested candidates are invited to submit a detailed resume together with a recent passport-sized photograph to the Human Resource Department & Administration via the following address or email to applications@iskandarwaterfront.com by 24th August 2009."

ni alamat penuh iskandar waterfront..

Iskandar Waterfront Development Sdn Bhd
(formerly known as Kota Selat Tebrau Sdn Bhd)
#G08, Block 8, Danga Bay,
Jalan Skudai, 80200 Johor Bahru,
Johor Darul Takzim,
Malaysia.

pada sape2 yg tgh carik keje n berminat nk keje kt sini..bole la try apply k..

gudlak! :)

~sape2 nk aku emailkn advertisement tu bgtau..aku emailkan iklan yg aku dh scan tu.sekian.terima kasih.

Tuesday, August 4, 2009

..::Ralat::..


To all government servants,
 
aku nk mintak maaf pada sape2 yg terkecik ati+tersentap+terhangin dgn previous statement aku dlm entry yg lepas yg berbunyik.. "..at least menceriakan hari sabtu aku yg boring ni sbb kene keje pdhal org gomen sdg nyenyak tido di umah"..

apa yg aku mksudkan ialah, syoknya org yg keje gomen coz mostly government servant hari Sabtu mmg cuti kan..x payah keje..aku x bermksud langsung nk kata org gomen XDE KEJE @ MALAS @ WHATEVER..

If you are a government servant, and you have to work on saturday or sunday, then it's a different story. Please don't misunderstand and manipulate my sentence to a meaning that is self-assumed like i am some kind of jerk yg pandang rendah or anggap yg bukan2 pada org keje gomen. In fact, my father n my brother are government servant too.

I just want to clear things up before ada lg government servant yg hentam gua atas statement yg aku x mksudkan wpun sbesar kuman utk hurt sesiapa pun.
One thing for sure, i'll be extra careful wif my words after dis since our ways of understanding the real meaning of one thing is likely differ from one another.

the end.

Saturday, August 1, 2009

..::sLeEpy KuCiNG::..


ye..saya suka kucing.sbb tu blog ni asyik2 gmbar kucing..thank to noly for ur email yg penuh dgn pic kucing tido mcm2 pesen..at least menceriakn hari sabtu aku yg boring ni sbb kene keje pdahal org gomen sdg nyenyak tido di umh..huhu (sape suh ko keje swasta..padan muka)

menyamar jd lauk




menyamar jadi gigi piano



kata sleepy..yg ni x pon?(ke ko mmg jnis tido mata bukak?)




asal bole


hahaha..bole dia tido cmni



ko xde tmpat lain ke nk tido



kucing tamak




lena nye ko



port baik punye



ni la antara punca kucing mati agaknya



menyamar jd baja pokok




posing baikk


comel nye la..mcm Yin & Yang


kalo kucing ni tgok gmbo dia ni..sumpah dia x mo tido mcm ni dah..hahhahhaha




cth sikap majmuk..berkawan x kira spesies


~nk bela kucing tp tkut x terjaga..n tkut kucing terjun dr balkoni umh..huhu