Friday, July 31, 2009

..::Doa Untuk Orang Yang Hangin Satu Badan Selalu Macam Aku::..


ape tgok2..ada utang??

2 3 hari ni..aku asyik nk mrh jek..sume benda pun nak hangin?ape kena ngn aku ni?huhuhu..x baik tul..aku x niat pun nk marah..tp..nth la..x suka la diri sendiri mcam ni..huhu..rasa mcm nk g tumbok org pun ada..:(

astargfirullahhalazim..ni sume setan ni..syoh syoh..g jauh2..huhuhu..

sape2 yg ada prob mcm aku ni jugak..meh kita amalkn doa utk melembutkan hati kt bawah ni..insyaallah berkesan..amin



Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[20.1] Taa' Haa.
[20.2] Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan.
[20.3] Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut melanggar perintah (Allah).
[20.4] (Al-Quran) diturunkan dari (Tuhan) yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi.
[20.5] Iaitu (Allah) Ar-Rahman, yang bersemayam di atas Arasy. 

Wednesday, July 29, 2009

..::Kuih Raya Untuk Ditempah!::..


sape2 nk tempah kue raya..bole tgok blog kue raya member aku di sini..kalo nak tempah ngn aku bole jugak sbb aku dh jadik ejen dia.sekian.

nak buat beli kue raya camni la taun ni ;p

..::SaLeSGiRL GiLE kOMisYeN::..

aku x faham aa nape ada certain2 salesgirl yg suke follow customer ke sana sini..mcm tkut sgt org tu mencurik..or gile sgt nk kejar komisen smpai mengabaikan keselesaan pelanggan nk membeli belah dgn selesa?st***d! aku cukup nyampah kalo aku tgh duk pilih2 brang yg aku nk beli..ada org duk ngekor blakang aku..kalo diam xpe jugak..ni pok pek pok pek..ish..helo..aku tgh memilih2 ni..nk fokus kt mane barang yg aku berkenan..aku bukan dtg nk dgr ko membebel!
~~
alkisah..smalam aku g kedai kain yg slalu sgt wat sale smpai org naik bosan..asyik2 sale..harga mahal jugek! ingt nk beli kain baju raya..since kedai kain tu sekangkang kera jek dr umh..so..aku pakai baju mcm nk g pasar je la..tempek bedak ala kadar jek..sipar jepun..
~~
sampai2..aku trus g tgok2 kain kt bhgian pom nye kain..encet lebah suh aku pilih dulu..baru je mata aku nk fokus kt corak2 kain yg byk giler tu..ada la salesgirl ni duk menegur..mengexplain..kain ni harga rm75 sepasang..yg ni pulak kain latest..ha yg tu pulak kain sutera thai..mula2 aku ok lagi..aku senyum smbil ckp..ok..ok..dgn sopan..tp..bila dh aku ke mana2 sume dia ekor..dh la jarak ekoran tu sgt rapat..x selesa ok..aku nk bincang ngn encet lebah pun segan..sama sbok dia nk dengar..huhu..tensen sungguh..
~~
aku ni agak baran orgnya..jadi..sblom aku hangin..aku lari naik tingkat 2..ingt x jumpa la dah salesgirl yg annoying mcm tu..rupanya kt atas lg teruk..oh tidak..nape diorang ni langsung x bole bia aku shopping dgn tenang????aku tau la korang nk kejar komisyen kan..tp pliss la..dr aku elok2 nk beli, terus xde mood..
~~
disebabkn aku dh mula nk ngamuk..aku trun bawah balik..ckp kt encet lebah..carik baju awak dulu la..ingtkn bole la carik dgn tenang sbb tgok clear ajek kt area kain plain tu..skali baru aku nk pilih2..salesgirl yg mula2 td dh tercangak dpn aku..huhuhu..aku cuba bersabar..buat mcm x nmpk..tp..aku x bole..in fact...aku sgt x selesa bila dia duk dengar apa yg aku bincang dgn encet lebah..helooo..perlu ke sama sbok nk dengar???huhuhu..so, tnpa buang masa, aku ckp kt encet lebah, jom balik! dn aku terus jln laju kuar dr kedai menuju ke keta dgn hati yg bengkak..
~~
xmo dh g sana..tensen..baik aku g angsana..huh!

Tuesday, July 28, 2009

..::Abah, Ma & Jambatan Gantung::..

dating ats jambatan gantung Sg. Lembing

..::aRisSa huMaiRa::..



dis is the baby girl of kyra n ali..Arissa Humaira..:)

Monday, July 27, 2009

..::25th July 2009::..

ada dua perkara yg berlaku pada tarikh ni..one hepi news and the other one sad news..lets begin wif hepi news first.. :)

on 25th July, 6.30 p.m..old fren of mine..Kyra, wife Ali..telah selamat deliver a baby girl..alhamdulillah.. congrats to both kyra n ali on your new born baby.. :)
~~

~~

the sad news pulak, on the same date..one of our beloved film director..Allahyarhamah Yasmin Ahmad telah kembali ke rahmatullah..semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org2 yg beriman..Amin.


big lost to our film industry

~dh xde dh cite yasmin ahmad pasni..huhu

Maintenance Schedule (Corrective)



gambar 1


gambar 2

gambar 3 (ye..ini adalah kisah benar..)



Maintenance schedule for daria:book of life
Status: Done (as per requested)

Thursday, July 23, 2009

..::AuNtY nOMa nK BaLiK kAmPoNG!::..

otw nk g kt keta pg td..terserempak dgn sorg budak kecik chinese..
slalu jugak pagi2 nmpak dia ngn ayah dia..ayh dia nk anta dia g nursery kot..
bwak susu, bantal bagai..

budak tu ada la dlm 3 taun kot..dgn muka x mndi..dia tegur aku..

"hi aunty!"..

(oh..aunty? aku rasa baru je minggu lpas dia tegur aku "hi kakak!"..)

aku pun balas..hii..smbil snyum kelat..

pastu dia lari2 kt bapak dia smbil lambai2 n jerit..

"bye bye aunty!"..

(oh..sedar la noma..ko mmg dh tua..mmg layak dipanggil aunty dh pon..)

x kisah aa..yg penting arini aku hepi..sbb pas keje kang nk balik kg!

hehe..syok2..rindu kt wany..joyah yg sengal itu..plus ptg sok nk g tgok muvie ice age 3 (ketinggalan zmn sungguh) kt kompleks teruntum..hehe..seb baik ada sote si bf akak yg keje jaga tiket..so, mmg dh book awl2 seat baik punye..wany pun nk ikut..wpun dia dh tgok ngn mk ayah aku..sbok je joyah tu..





ari sabtu pagi nk g piknik ramai2 kt air terjun sg lembing..perghh..syok2..gile lama ah x g mandi sungai..gegege..x sabar sungguh beta..



juga x sabar nk tgok 2 'kekasih' baru amly..satu idup satu x idup..hehe

ok la..stakat tu je..aku nk kena siapkn keje cpat2 ni sbb petang kg sharp 530 pm nk balik..hehehe

see u all on next monday..

daa... :D

Tuesday, July 21, 2009

..::DaRia by CAKE::..


When you tried to kiss me
I only bit your tongue
When you tried to get me together
I only came undone

When you tried to tell me
The one for me was you
I was in your mattress
Back in 1982

Daria
I won't be soothed
Daria (yeah)
I won't be soothed over,
Like smoothed over,
Like milk, silk, a bedspread, or a quilt
Icing on a cake
Or a serene translucent lake

Daria
Daria
Daria
I won't be soothed
I won't be soothed

When you tried to tell me
Of all the love you had
I was cleaning oil from beaches
Seeing only what was bad

When you tried to feed me
I only shut my mouth
Food got on your apron
And you told me to get out

Daria
I won't be soothed
Daria (yeah)
I won't be soothed over,
Like smoothed over,
Like milk, silk, a bedspread, or a quilt
Icing on a cake
Or a serene translucent lake

Daria
Daria
Daria
Daria
Daria
Daria
Daria
I won't be soothed
I won't be soothed

~pic n lagu adalah langsung x berkaitan antara stu sma lain.sekian.

..::JoM TeNgOk GeRhAnA MaTaHaRi EsOk!::..



GERHANA MATAHARI SEPARA
Rabu, 22 Julai 2009


Gerhana Matahari merupakan antara fenomena alam yang paling menakjubkan. Gerhana Matahari berlaku apabila bayang Bulan menutupi sebahagian atau seluruh permukaan Matahari. Gerhana Matahari dibahagi kepada 3 jenis iaitu gerhana penuh, gerhana cincin, dan gerhana separa.

Untuk kali yang kedua pada tahun ini, kita yang berada di Semenanjung Malaysia khususnya akan mengalami gerhana Matahari separa pada hari Rabu, 22 Julai 2009. Di sekitar Kuala Lumpur, Matahari akan ditutup oleh Bulan sehingga maksimum 15 % secara bertahap mulai jam 08:29 hingga 09:48 pagi.

MASA CERAPAN GERHANA MATAHARI KUALA LUMPUR


PERISTIWA

Sentuhan Awal - (Masa Tempatan : 08:29)

Gerhana Matahari Maksimum (15%)- (Masa Tempatan : 09:07)

Sentuhan Akhir - (Masa Tempatan : 09:48)


Sekiranya anda berpeluang mencerap dengan teleskop dan binokular, pastikan anda menggunakan penapis Matahari. Anda tidak digalakkan mencerap Matahari secara terus kerana sangat berbahaya bagi kesihatan mata anda dan boleh menyebabkan buta kekal.

Monday, July 20, 2009

..::Oh TiDaK!::..

Disyaki Nurdin Aziz atau Nur Hasbi

JAKARTA 19 Julai – Seorang daripada pengebom berani mati di Hotel JW Marriot di sini Jumaat lalu, dipercayai bernama Nurdin Aziz yang menyewa bilik bernombor 1808 di mana polis menemui bom yang belum diletupkan, lapor sebuah portal berita hari ini.

Tempointeraktif.com dalam laporannya berkata, polis masih berusaha mengenal pasti mayat pengebom berani mati dan oleh itu, tidak dapat memberi butiran lanjut.

Pengarah Kumpulan Krisis Antarabangsa, Sydney Jones berkata, pihaknya mengesyaki pengebom itu sebagai Nurdin Aziz atau turut dikenali sebagai Nur Hasbi iaitu anggota kumpulan pengganas yang dipimpin oleh Noordin Mat Top.

Nur Hasbi ujarnya, adalah rakan kepada Asmar Latin Sani, yang meletupkan Hotel JW Marriot pada 2003.

Sydney mmberitahu Tempointeraktif.com bahawa Nur Hasbi dan Asmar Latin Sani merupakan lepasan sekolah pengajian Islam Ngruki di Solo, Jawa Tengah pada 1995.

Di Pusat Perubatan Metropolitan (MMC) dan Hospital Jakarta masih merawat 18 mangsa kejadian pengeboman berani mati ke atas dua hotel yang mengorbankan sembilan orang dan turut mencederakan lebih 50 orang, Jumaat lalu.

Agensi berita Antara hari ni berkata, Hospital MMC masih merawat 12 mangsa, tiga daripada warga asing manakala Hospital Jakarta merawat enam orang.

Tiga warga asing tersebut ialah Andrew Stuart Cobhan dari Kanada, Maxboon (Belanda) dan Cho Ing Sang (Korea Selatan).

Kebanyakan mangsa menderita masalah pendengaran, trauma dan luka kesan daripada terbakar.

Sementara itu, Menteri Luar Australia, Stephen Smith ditemani Dutanya, Bill Farmer melawat dua hotel yang menjadi sasaran serangan pengebom berani mati pada kira-kira pukul 9 pagi ini.

Polis Indonesia belum bersedia menerima bantuan dari negara-negara lain dalam penyiasatan kes serangan bom tersebut..

“Polis dari Amerika Syarikat, Australia dan Malaysia telah menawarkan bantuan tetapi kami meminta mereka untuk tunggu.

‘‘Kami masih perlu bekerja keras untuk menyelesaikan kes ini sendiri, kata ketua bahagian perhubungan awam Polis Nasional, Jeneral Inspektor Nanan Soekarna, semalam lapor agensi berita Antara.

Nanan berkata, polis Indonesia akan menerima tawaran berkenaan apabila benar-benar memerlukannya kelak. – AGENSI

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0720&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_02.htm

Saturday, July 18, 2009

..::TuDuNg YUnA::..


tudung yuna yg dijual @ Festive Street Mall - Danga Bay..10 hengget saja :)






post ni khas utk cik wawa yg nk tgok aku pkai tudung yuna..hehe..mmg namanya tudung yuna wa..tp..aku x reti pakai mcm yuna pakai..lgpun..aku rasa kalo aku pkai mcm yuna..muka aku mcm ninja turtle..:p

sgt selesa pkai tudung ni sbb ringan dn senang pakai..plus rm10 jek kalo nk banding ngn tudung bawal..tp x byk sgt choice selendang yuna kt jb ni..aku carik kt FSM ngn ANGSANA..KIPMART pun ada..tp sume corak sama aja..supplier yg sama kot..ada kedai jual RM10..tp ada gak yg jual RM15..pdahal sma jek..

ok wa..selesai suda hutang aku kt ko..:) adioss..

Friday, July 17, 2009

..::MaLu Ah DiNg DoNg::..




arini g keje bwak kue tiow goreng yg encet lebah goreng mlm smalam..

gile byk sbb kt pasar x jumpa org jual 1/2 kilo..

sume paket sekilo..(ke kitorang yg x pndai carik..)

so..aku dh kenyang..mls nk lunch..

amik biskut 2 3 keping dlm tin..cicah nes..pergh..heaven..

(dh abis 3 kping bru teringat pesan an jgn mkn biskut 4 segi..huhu)

dh abis nes..nk g topup..so bergerak ke pantry..

otw nk ke pantry..selisih ngn 2 3 org manusia..

sume pndg aku smacam..

~apehal eh?-aku ckp dlm ati..

dh topup nes..otw naik tangga..

baru aku prasan..

ada serpihan biskut dlm takungan tudung aku...

byk pulak tu...

hehehehe..

patut la...:p

~aku pkai tudung yuna..bhgian dpn mmg akan jdik mcm bole takung air..hehe..

ah..slhkn tudung pulak..ko yg mkn gelojoh noma..:p

Thursday, July 16, 2009

.::PrOuD tO bE wOmAn::..


Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia
diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia;
namun, harus cukup lembut untuk memberikan
kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam
untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap
tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh
keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa
mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai
anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika
anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung
suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui
bahawa seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji
kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada
di sisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk
dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah
dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus
dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya,
tempat dimana cinta itu ada."

~~thanx to wawa for the email..serious touching..huhu

Wednesday, July 15, 2009

..::KuCiNg MaTi::..


otw g keje td..ada sekor ank kucing mati tgh jalan..

comel..kaler putih..sian dia..badan dia panas lg..baru lg kena langgar kot..

aku xmo otw balik kg, aku tgok anak kucing tu dh bersepai sana sini..

jadi..aku alih ke tepi jln..atas rumput..bwh pkok..tutup ngn tisu..

..sian dia..mesti mak dia cari nanti..

Tuesday, July 14, 2009

..::UnTiTLeD::..


dlm idup ni, bukn setiap hari indah..

xde masalah..

dan x semestinya cite kt blog papar yg molek2 saja..

itu plastik namanya..

jadi..

hari ni hari x indah aku..

ye..indah jadah dgn mata bengkak mcm baru lepas kena tumbok ni..

penat mekap lama2 pg td..

haram..sama..cuma beza bertampok bedak saja.

arini xde mood nk ckp ngn sapa2..

hari utk muhasabah diri.

wassalam.

Monday, July 13, 2009

..::JiRaN tErLeBiH pRiHaTiN::..


kelmarin..bateri keta kami kong..di saat2 genting..tgh2 bulan, bole pulak nk abis bateri secare berduet..sigh..aku pun x ingt..patutnya pas 2 taun kena tuka bateri keta..

apapun..dh slamat dh tuka bateri smalam..

cuma..ada cite di sebalik proses penukaran bateri tersebut..

encet lebah abis keje kul 8 pm smalam..smpai umh kul 9..pas makan, kami sma2 trun nk pi tuka bateri keta aku..

aku tunggu kt keta smntara en lebah g amik bateri baru dlm keta dia..

tiba2..

aku prasan ada dua makhluk memerhati aku dr tingkap umh tingkat 2 btul2 ngadap keta aku..laki n pom..suami isteri kot..aku pandang a diorang balik..joyah betul..org nk tuka bateri keta pun nk tgok..

pastu..en lebah pun sampai..dh bukak bonet keta sume..lupa pulak xde torch light..so..wt keje dlm gelap..

2 ekor joyah tu msih kt tingkap..sebok2 di balik langsir..ish..jakun tul..

tiba2..

salah sekor joyah tu jerit..

"WOIIII!!!"

hek eleh!! carik gaduh ni!

aku pun apa lagi..g ngadap tingkap tu betul2 smbil pandang 2 ekor joyah tu dgn muka mcm nk mkn org..dn jerit jugak..

"APEHALLLLLLLLLLL????????????!!!!!"

joyah pom trus lari dr tingkap..joyah laki wt muka x paham..dn wat2 pandang tmpt lain..macam toott!!

aku hangin betul..xde manner betul!ingt aku nk curi kete ke apa?!kalo aku nk curi keta la..xde nya aku pakai track suit jek dol..lg satu xkan ko x nmpak kitorang duk pegang bateri keta yg besar bagak ni??

en lebah gelak2 saja..siap nganjing2 lagi..woii..woii..hehe..nmpknya..level hangin aku lebih tinggi dr en lebah..hoho

pastu..

tiba2 dgr suara joyah tu lagi..

"SORI AA BRO"..dn terus tutup tingkap.

bongok..kot ye pun ko prihatin sgt tkut keta jiran kena curik ke, tegur aa elok2.huh.

Saturday, July 11, 2009

..::WeDdiNG @ JaSiN, MeLaKa::..


huh!! yang! awak pilih antara 2 skang! rokok ke saya??




~~~sile lawat fotopages saya : http://nomazali.fotopages.com

sekian.

..::Kenapaa??X Percayaa??::..





bukti : encet lebah sdg tekun menggoreng nasik di dapur :p

ni la menu mkn mlm kami..alas paper jek..xde meja lg :p

nasi goreng bee + cempedak goreng + telur goreng bee + petai + cili potong + nescafe 3 in 1+ air msak = hsil gotong royong suami isteri :p


nasik goreng special purely by my encet lebah..amacam? :p


cempedak goreng adabi ihsan k muz smalam..1st time wat ni :p


sape kata encet lebah x pndai masak?hehe..sedapp..licinn :p

smalam..wat julung2 kalinya..encet lebah masak nasik goreng utk aku makan..slama ni dia penah gk masak..tp x penah pun tinggal utk aku..:p so, smalam dia janji balik keje nk masak nasik goreng..yeay! xyah aku masak..hehe..cuma goreng cempedak je smalam..dgn tpung goreng adabi..

btw, nasi goreng encet lebah not bad la..tu yg licin tu..:p tmbah plak ada telur goreng, petai n cili potong..lagi laju..pastu basuh tekak ngn nes..pergh..memang caraa..

apepun..thanks encet lebah ku sayam sbb mask mlm td..at least aku tau pasni kalo aku xde kt umh utk masak pun, encet lebah xde la kebulur..bole masak sndiri kan.. :)

Friday, July 10, 2009

..::cEmPeDaK SeDaP::..







penah tgok pokok cempedak yg gile berbuah sakan mcm ni? ni 1st time aku tgok..ofismet aku punye pokok..gile ah..aku ingt akk ni main2 ckp pokok cempedak dia byk gile buah..skali dia amik pic as bukti..ha amik..pakai baja ape ntah..

smalam k muz dh bawak satu tupperware..licinn..ari ni dia bwk dkt 10 biji cmpedak..abis dia bg sume org..bes2..mlm ni bole mkn ngn en lebah..lepas mkn nsi goreng yg en lebah janji nk msk malam ni..yeay!:D

Thursday, July 9, 2009

..::BiTTeR hEaRT - ZeE AVi::..


Sun rays come down as seen when they hit the ground,
Children spinning around till they fall down down down.
I wait for you: it’s been two hours now,
You’re still somewhere in town,
Your dinners getting cold.
I rest my case you are always this late,
And you know how much I hate waiting around ’round ’round,
Bitter heart, bitter heart tries to keep it all inside,
Bitter heart, bitter heart shadows will help you try to hide,
Bitter heart, my bitter heart is gettin’ just a little fragile,
Bitter heart, bitter heart of mine.
And then you come and tell me the same reason as you did yesterday,
So tell me whats her name.
Doo doo da dum, doo doo da dum, doo doo doo doo doo doo da da dum dum, da da da da dum, da da da da dum, da da da da dum.
Bitter heart, bitter heart tries to keep it all inside
Bitter heart, bitter heart shadows will help you try to hide,
Bitter heart, my bitter heart is just getting a little fragile,
Bitter heart, bitter heart of mine, of mine, of mine, of mine, of mine, of mine..

~saya x kn stop dgr lagu ni smpai muntah hijau..sekian.

Monday, July 6, 2009

..::one month::..

hepi one month anniversary my en lebah :)



Ye..smalam..050709 genap sebulan kitorang jd hasben n wife..nothing much yg berubah..actually, aku still rasa mcm kitorang still mcm zmn kapel2 dulu..

cuma aku rasa dr segi rutin harian tu ada perubahan skit..
pg2 nk g keje biasa wt air nes utk diri sndiri je..skang kena wt 2 cwn..3 in 1 jek pun..hehe

balik keje..masak..ye..masak..aku admit..aku adalah org yg bukan slalu masak..in fact..aku x reti pun masak..masa duk umh sewa time study dulu masak bodo2 mkn sndiri bole la..

tp..once dh kawen..reti x reti..u have to..n aku..blasah je msk ape2 yg en lebah request..biar pun aku x reti..so far, en lebah mkn je apa yg aku msk..x tau la smada dia lapar, nk jaga hati atau mmg sedap..hehe

apapun, i'm learning..thanx to pied sbb bg resepi aym msk lemak cili api aritu..x sia2 gak dulu ada main masak2 kt umh pied..:)

lagi..yg berubah..jumlah baju nk kena basuh, sidai n lipat..hehe..no big deal..keje sma jek..juz double the qty..:p (kecoh..blom ada baju anak lg :p)

erm..lg..skang..ada 2 umh family nk kena balik..jasin n kuantan..las wik dh balik jasin..next 2 weeks nk balik kuantan pulak..

byk lg la yg berubah..tp apepun..aku tgh meng'adapt'kn diri..

especially bila org panggil aku 'Puan Noma'..dh sbulan..tp aku msih pelik mendengarnya..hoho