Tuesday, June 30, 2009

..::bErLaGaK X kENa TeMPaT::..

laswik..aku ditkdirkan berborak dgn sorg minah yg aku x kenal..disebabkn xde sapa dh manusia yg bole diajak berborak..maka..ku tiada pilihan..

mcm biasa..sessi ice breaking..nama sapa..duk mane..bla2..

sesi pemborakan mnjdi sesi yg menyakitkn ati aku pulak bila aku prasan minah ni mcm x reti borak..tp gua lyn kan aje lagi..

bila enjin dia dh pns..mcm2 dia tanya aku..

mebi dia nmpk aku lekeh, lohai mcm budak2 x brape nk ada masa dpan..

minah : erm..awak ni diploma eh? (dgn muka yg mcm ala2 berlagak mcm dia sorang je yg blajo degree kt mesia ni)

aku : erm..x..degree..

minah : oo..sama aa...ermm..agak2 gaji awak cecah x 1k?

aku : aaaa....kott... (smbil senyum sinis pada minah itu tp dia wt muka slamber-ingin-tahu...)

oh oh..pelik sungguh org yg amik degree juga dn penah keje setaun tanya ku soklan begitu..sigh..

dia tanya lagi..

minah : balik keje kul bape?

aku : baru balik kul 8 td..

minah : owh..sian..x berbaloi eh dgn gaji awak..

aku : aah.. (malas nk lyn..)

minah : erm..kt tmpt keje awak ada keje kosong x?

aku : aa..x sure aa..awak nk post ape?

minah : erm..x kisah post apa2..as long as training provided..

aku : aaa? (tergamam..)

jadah..blom ape2 dh ckp cmtu..ape2 keje eh?aku rekemen keje cleaner kang..ish2..aku pening a layan org mcm ni..x bole bla btol...

pada aku..even ko pandang org tu x kira la sape pun kan..nmpk mcm xde pelajaran ke..lohai ke..u shouldn't ask org tu amik diploma eh?sijil eh?...haiya..polite la skit..tanya la..awak amik degree eh?ke master eh?watnya org yg di tanya tu ada phd, ko tanya dia amik sijil ke?x ke malu muka sendiri? (lain la kalo jenis muka x tau malu)

lagi..u should never ask gaji org la beb..dh la 1st jumpa..lu apehal tanya gaji gua?ish2..klaka btol minah ni..jgn hrp gua nk tolong lu beb dpt keje sini..kalo aku rekemen lu wat hal, gua gk kena nnti..

actually byk lg yg dia lagakkan..mls a taip..

huh..blom apa2 dh nak berlagak..

mls layan...nyampah!


13 comments:

Cikpid said...

ko ni noma..len kali ngan org belgak kene jwb secara berlagak..aku rase die bimbo laa weh..ade ke org ade degree gaji x smpi 1k..ko tu dhlaa br suh org carikan keje..lps tu kerek plak..

patut bile die tanye gaji ko tu ade x smpi 1k..ko kene jwb.."ade ag ke org gaji 1k skang ni?sorry..i high maintenance.."smbil gelak nganjing..

yatz said...

hahaha. . dia tatau. . gaji cek nom kita nak cecah rm5k. Alahai. . xpela. . dia x reti nak borak. .kesian. . .layan jekla

..::daRia::.. said...

cikpid : hehe..kalo aku xde kemungkinan jumpa dia lg pasni mungkin aku bole belagak balik..tp tu la..aku tau pasni aku akn jumpa dia lg..

lgpun..ada kaitan ngn en lebah..xmo en lebah malu..tp apepun..pasni confirm aku lari dulu kalo jumpa minah tu lg..huhu

yatz :haha..ape plak 5k..10k laaa..hehehe..byk la ko yat..gj aku sket jek laaa............:(

alifah@along said...

mak iii...kerek punya budak...ko ni, nampak baikk sgt...ko kena blanja buat muka berlagak dgn pid ker an ker...hahahhaha...org mana tu ma??mintak jauh la org kelantan..hahahha

..::daRia::.. said...

along : kerek kan?huhu..budk2 lg..tu yg ckp x brape nk pk panjang..hehe..ada sape2 volunteer nk ajr aku wt muka mcm bgus?sila2..hehe..buke ore kelate meklong..tok soh bimbe deh..:p ore utaro hok duk pula ni.. :p (pehe dok?)

lydzar said...

nk tumpang NYAMPAH gak lahh..
euwww kerek yerrr !!

Cikpid said...

belajar ngan aku muke kerek?pandai2 jek along ni..aku ni buat muke ayu pandailaa..

-inay- said...

ok,annoying!

..::daRia::.. said...

lydzar : sila2 tumpang.. :)

pied : aku x tau..bukan aku ckp...ha ha..x tau..

yabeet : yeah!sgt2 beet..

azya said...

org mcm tu kat mana2 pun wujud. my analysis is, org mcm ni nak build his/her self-esteem and self-confident that sebenarnya dia bukanlaa cikai sgt. sbb tu dia act that way.

tp cara tak kena.ada ke patut look down kat org sampai mcm tu sekali.ish ish.

btw puan noma, aku tukar my url. pls be updated :) (new url click kat nama aku)

Dzu Hata said...

hah?! ore utara yer noma?! sekbek aku ore ki'el h0h0h0h0~ ko mmg kena g nuntut ilmu muka kerek la noma cuz memandangkan ko akan berjodoh lg dgn minah tu...

memang tokleh blah...

nur said...

xmnjawab soalan





"gaji awk cecah 1K x?"



haa...jwblaa...




ehh.. mcm suruh jwb pantun plak..

~ini an~ said...

ooo...along asal kerek, balas dendam dia buh nama aku...kira dia suci laaaa xpe longggg(merajukla cang gini)...

mmm manusia berbagai jenis noma...aku plak hari2 berdepan ngan org yg ckp 'ko ingat ko dh ada degree,ko dh cukup bagus?'...mgkin dia nmpk aku ni bagus lg berpotensi kot...