Monday, February 25, 2008

..::Sweet Weekend::..

dis wiken was a very sweet wiken coz my bee trun sini..:) my bee smpai kul 4 lebih ptg smalam..so, pas keje i fetched him @ terminal mkmur ..ngee..suke..almost half month x jumpe..pas anta my bee ke hotelnye tuk letak brg2, then we heading to megamall..tgok muvie..cite Jumper.. huehue.. ok aa cite dia.. leh tgok bnyk2 tmpat menarik dlm cite tu..kejap kt Rome,kejap kt Chehnya,kejap kt China,kt Egypt la..lma2 cm lawak plak..dh la hero kaku..hrp muka je hensem..around 8 pm, dh lapa gile..g mkn kt Tg. Lumpur..kt kedai mmber bee..Ana Ikan Bakar Petai..wpun aku org Kuantan..aku x tau pun kewujudan kedai nih..hehe..tp..mmg bes a kedai nih..ptut a ramai org..kitorang melantak ikan bakar, tomyam cmpur & udg goreng tpung..pergh..smpai se'eh prut..huehue..n baru la aku tau nape name kedai tu cenggitu..sbb kt ikan bakar diorang ade letak petai..perghh..sukenye ati kami berdua..hantu petai..:p x penah aku jumpa ikan bkr ade petai bertaburan..wallah!hehe..then balik umah..mandi2..kitorang kuar g minum ngn amly plak kt Timur..layan sembang sejam..balik umah..tidooo..

pg td,bgun kul 8, siap2 g amik bee kt hotel..bfast kt restoren Zaman..mkn mee kari..bee mkn nsi lemak..minuman rasmi--> ofkos nes tarik..pulut panggang se..huh..kenyang giler!then..first lokasi dituju..kuantan parade..jln2 carik pasal..dh jumpa..dh beli..g alamoda plak..jumpa lagi bnda dicari n beli terus gak..hehe..pastu singgah SSF..ushar2 ape2 yg ptut..then around kul 2 lebih, balik umah aku,mkn nasik, bee merepek2 brsama wany, sembang2 ngan my mom sket2..kul 3.30 pm gerak g terminal anta bee naik bas kul 4.00 pm..tp bas smpai lambat..hampeh tul trans..tp seb baik sampai dr x sampai langsung..skang en. lebah tu dh smpai jb dh pun..otw balik G.P. nek bas..sian en lebah tu..msti penat..sok nk keje plak..

erm..aku pun nk keje sok..dh lama ngadap pc nih..nak tido la..(wpun ptg td dh tido sepam)..x pun lyn sembang ngn amly jap..dia baru balik dr mane ntah.. till then..wassalam..

en lebah bersama wany yg sengal & omey : kucing kitorang :p

Saturday, February 23, 2008

..::Trip To Jerantut::..

malas nak taip byk2..biar gmbar2 yg aku amik spanjang g site visit ari ni je la brcerita..letih la arini wpun bukn aku yg drive..nk tidoo...sok ade miting lg..

signboard project ADTEC, Jerantut

site office..d only bldg yg ada kt site

keje2 cut & fill - earthwork on site yg still in progress

acara pling digemari..mkn!ikn ptin tmpoyk+ulm jntung+smbl tmpoyk..marvellous!

solat jmk (bukn solat tkyh eh) kt msjid jrntut b4 blik ktn

dah tu je..sekian wassalam..(malas nk apdet sbnarnye..huehue..) :p

Friday, February 22, 2008

..::Meeting, Jerantut & En Lebah::..

hari ni aku kena g meeting kt pejabat jurutera daerah kuantan utk projek Cerun Runtuh @ Bukit Sagu.. meeting tu kul 9.00 am..aku diarahkn gi meeting tu dgn en. nik..engineer utk projek tu..ntah yg mane satu pun aku x tau..dkat2 kul 9,ade sorang hamba Allah ni tegur.."ni Cik Liza ke?".."aah".."ok.en saudi suh awak g miting dgn saya".."okerh"..jawab aku lantas membontoti nye ke kereta..mcm x penah nmpk je en. nik ni..ape2 je la..pastu..sampai pej. jkr daerah tu..terus carik bilik meeting, setting projector..boleh pulak wayar x ckup satu..gelabah ayam en. nik tu nak g balik opis..seb baik opis dkat jek..alih2 tiba2 muncul plak bos & bwk wayar tu skali..herm..then..meeting pun start dgn dipengerusikan oleh J.J..bukan J.J penyanyi lama tu eh..Jurutera Jalan..kagum tul dgn JJ tu..sbb dia je satu2nye JJ perempuan dlm sejarah JKR Pahang..tabik spring aa..dh a lawa plak tu..herm..ramai gak yg datang, pihak TNB, JBA, FELDA, JKR Pahang,konsultan n kami, pihak kontraktor..pas dh kering tekak masing2 bertekak itu ini..makan time!hehe..tu yang aku paling tunggu skali..:p sbb masuk2 blik meeting jek dh ternampak nasi lemak, lauk ayam pedas, kueh samosa, kueh bakar..ngn air teh..pergh...x tenteram i nak meeting..hehe..suke la aku kalo ari2 meeting dgn JKR nih..maklumla..gomen kan..asal time meeting je, makan sedap..asal makan sedap je, meeting..hehe..dh la pasal meeting tu..x bes pun..yg bes part makan free tu jek..:p

aa..esok aku ada rombongan cik kiah ke jerantut..5 org sumenye..aku, k nana, cik ra, k marini & en faris..nk gi lawat site ADTEC yg aku kene jaga..nk carik supplier utk brg2 site opis terus kat area jerantut tuh..lagi nk kena g amik gmbar utk wat progress report..pastu nk bg drawing kt en azan n sub cont..xde watpe pun lagi kt site tu..baru pasang hoarding ngn site opis jek..blom ape2 lagi akak2 opis dh kirim ikn patin..ingt kitorang ni g holiday ke ape..tp..sedap gk ikn patin..msak tmpoyak..pergh..merembes air liur..

pastu.. ari sabtu pg, ade meeting dgn pihak2 yg terlibt utk projek ADTEC tu.. konsultan,engineer,architect .. erm.. mesti ade makan2 lagi..hee.. :D td terdengar k marini ckp nk wat makn2..nyam..nyam..tp..itu x cukup bes lagi..yg lg bes ari sabtu tu kan, my bee nk turun kuantan!!:D jumpa patik..ehehe.. dn.. nak gi..teettt..rahsia..hehehe..sukenye...dh lama x jumpa..2 minggu.. hehe .. lalalalala.. :D girang sungguh hati beta..

my bee wif my bro..masa ni bday wany @ mcD.. 

*(pic above xde kena mengena ngn cite tp nk gak letak..biar aa..:p)

Wednesday, February 20, 2008

..::My Dear Sayam::..

Aku ade sorang mmber baik..name dia..sayam (bukan name sebenar)..dia skang merajuk dgn aku sbb aku x bgtau dia yg aku ade blog..huhuhu..sebenarnye sayam..aku baru je bgtau cik pawah smlam ttg kewujudan blog aku ni,tu pun sbb aku nak add blog ko n dia..konon2 nk bgtau ko arini..tp..ku terlupa..apetah lagi..kat opis aku xleh suke2 surf internet..huhu..sowi sayam..jgn la ko smpai x mo angkt aku kol,x nak bls msg aku..sedeh la ati patik camni..x lena tido patik dibuatnye nanti..huhu..so, post ni aku wat spesel utk sayam ku nun jauh di kulai sane..1000 apologizes sayam..jgn merajuk2 lagi..buruk!!huehuehue...

cube teka mane satu sayam yg aku maksudkan di atas?muehehehe..sape dpt teka dgn tepat dpt pakej holiday ke kuantan 3 hr 2 mlm dgn kos ditanggung halal oleh sayam yg tgh merajuk tu..huehue..:p

..::Konflik Dalam Diri!::..

my dear blog,
i'm stress like hell today at office..plenty of work to be done in a short period..damn!busy like a bee..(bee pun x bz gini)..huhu..sbenarnye, aku x kisah sgt work load yg byk cmtu..coz kalo nk diikutkan..masa kat HA lagi azab keje..sampai hari buruh pun kene keje..tp..aku bermasalah dgn environment di opis..i mean..opismet..certain2 la..yg nmpk gayanye sprti x puas hati dgn kehadiran aku di opis tu..aku tau la aku baru keje kt situ..dh tau aku baru keje yg korang nak bg aku jaga projek besar2 nape?!ngeng sungguh..dh la smpai 2 projek aku kena jaga..satu ADTEC @ Jerantut, satu cerun runtuh @ Bukit Sagu..pening tul..timing baikk punye masa aku masuk keje situ, Contract Manager & QA/QC Engineer projek ADTEC resigned..pastu x semena2 aku plak kena pikul keje2 diorang yg pastinya di luar bidang skop keje aku!huhuhu..keje aku sndirik byk, ditmbah plak ngn keje org lain..damn!patut aku mintak gaji QS+CM+ENGINEER..huehue..baru leh kaya cpt sket..kalo camtu, nex wik dh boleh kawen!hehe..dh2..melalut plak..berbalik pada cite..td, ade satu minah engineer ni, leh tanye Senior QS gue, "nape projek ADTEC tu bg kt LIZA,bukan IDA?"..dgn nada yg tidk pueh hati..huhu..gua ade kt situ beb..kalo lu nak argue apesal projek tu bg kt gua, tunggula gua blah dulu beb!ini x, gua ade tercegat kt situ beb!ngeng punye kapir..ha..amekk..tau la staff kesayangan bos..cet!ko ingat aku nk sgt ke jaga projek tu ha?aku x ingin la..ni sume bukan aku yg nak!!dh org suh aku jaga..xkan aku nak ckap.."erm..saya rasa saya x nak la handle projek ni..besar sgt..bg la projek kecik2 sket..projek jamban ke..reban ayam ke"..huhuhu..confirm aku kena buang keje aritu jugak!susah la bile orang under estimate kita..it takes time to prove to some people dat i'm not as useless as they think..demmit..aku x suke keje sini..aku keje pun sbb ayah aku yg rekemen keje situ..bcoz of dat, sume org dh x pndg kebolehan aku or my previous experience or my education..tp..''oh, dia masuk keje kt sini sbb ayah dia kwn bos"..demmit!! #@?*^;!!! nyesal aku keje sini!if dpt offer lain gua x ckp byk trus blah je!

Monday, February 18, 2008

..::Little Garden Of Mom::..


Laswik abah g miting kt cameron highland..biase la gomen..miting nk jauh2, tmpt bes2 supaye leh jln2..bukan nk miting sgt pun..hehe..:p blik dr cameron, abah bawak balik byk gile pokok2 renek cm kaktus yg pelbagai jenis, pokok bunge ros merah,pokok lavender,orkid..my mom, pn normah pun lantas dgn girangnye menyusun sume pokok2 kenit di ats lemari luar umah..(mklumla, umah i xde tanah..sume dh disimen)..dn hasilnye..sprti di bawah ini..hehe..

wany yg purak2 mrh bile di amik gmbrnye.. :p

close-up cik orked, ros dn lavender..cantikk kann :)

smoge jangka hayat pokok2 kerdil ni panjang..sbb slalunye kucing2 yg nakal suke kais2 tnh dlm pasu tu dn meninggalkn bhn kumuhan yg tidk diundang dn seterusnye mnyebabkan pokok2 ini mmpunyai pluang yg cerah utk arwah..huhu..tp..satu perkara yg pasti..O2 kt umah aku dh bertmbah sejak adenye mereka2 ini..huehue..:)

..::B33 HiVE::..

On 8th february 2008..i went to my bee's house at kuala selangor..ehehe..1st time g umah my bee..x aci..dia dh 4 kali dtg umah aku..erm..lebih kot..:p tujuan dtg umah my bee adalah utk bersua muka dgn parentsnya..yg slame ni aku kenal melalui gmbr2 my bee jek..uhuhuhu..perasaan sperti ade berbelas2 ekor kumbang badak(yg ade tnduk itam tu) berlegar2 dlm perutku saat tiba di perkarangan umahnye..tp..aku maintain cool..konon macho la..ngeh ngeh..apepun..sronok g umah my bee..mak dia baik sangat..sket pun aku x rase terasing sperti mkhluk asing masa aku duk sana..ayah nye pun ok..wpun aku di interbiu mcm org nak mintak keje gomen, tp aku cool..hehe..soal siasat cam CSI..sbb sayang kt my bee punye pasal..harung je la..:) overall..aku suke family bee n hope diorang pun leh terima aku seadanye..hope jugak ape yg kitorang plan pasni menjadik..


depan umah bee

bee dan en. jaguhnye
 
mr. bee & mrs. bee to be..ngee :D

..::Tiring But Fun! :) ::..

Smalam after keje aku balik umah..lepak2 tgok tv jap..mkn nasik pastu pnskan engine my scoot yg dh lma tersadai..bwk dia g petronas..isik minyak..pastu..balik umah..amik wany..naik CCA plak..g bank islam..bank in duit kawen..:p smpai2 jek kt bank islam..uih?mane pegi sume mesin2 kt bank nih?mcm baru lepas kena rompak je?? sangkaan ku meleset..hehe..rupa2nye dh pindh ke mahkota square..tnpa berlengah lg, ku terus menuju ke sana..then..g celcom plak..byr bil tepon..pastu g tmn teruntum..mkcik wany ni nk tgok binatang2 plak..layan kn aje..smpai sne seb baik ade parking sbb rmai gak mnusia beriadah brsama kluarga..jln2 tgok beruang itam yg gumuk,memerang,iguana,beruk bontot merah,burung undan..dn..smpat juge wany mengepow akak nye ini RM5 utk naik kuda padi sbanyak 2 round kt situ..layann..janji dia hepi..pastu smpat gak dia main buai seround..sawan buai..tau la kt umah xde buai..layann jugakk..akak mithali la katekan..:) setel sume, baru la ke agenda seterusnye..iaitu..basuh kete di TC..hehe..nak basuh kete smpai ke TC..2 in 1 ape..basuh kete smbil berjaln2 di tepian pantai dn juga smbil mkn eskrem free akak blanje..:D huehue..lupe plak..akk ngn mok pun ade gak..kami bergosip2 di ats bngku biru smbil mengadap laut..hehe..romantis2..wany plak sawan main buih sabun n kutip kerang2 n siput yg bertaburan ats pasir pntai..sawan sehingga kepala sudu yg dh patah pun dia kutip..hehe..sabau je la..dia ingat siput..erm..pastu..after sejam..dkat kul 7, kitorang gerak2 khas..smpat lg wany mengepow ku buat sekian kalinya..tapau snack plate plak kt drive thru kfc..smpai umah lbih kuwang kul 7.45 pm..mandi2, pastu g umh akak amik dia ngn aja plak..g RTM..tgok Pertandingan Akhir Rentap Kugiran IPT 2008..tiket free sponsored by Farah..farah tu mmber akk..mmber aku gak tp x rapat sgt..erm..opening by Kristal..quite menarik..kagum dgn rmbut si ody dgn vokalis..pnjg giler!!pastu..mngurai cam iklan shampoo..huhu..warna cm penyapu dapur..kuning2 keemasan..rock la konon..pastu dak2 IPT kt pahang lak perform..dr IKIP, POLISAS, UNITEN MUADZAM,UITM JENGKA,SHAHPUTRA..9 band sumenye..leh tahan la diorang perform..gerek gak la..yg menang band dr IKIP..gamat gile dewan dgn supporters diorang yg umpama satu kolej dtg..huhu..siap banner2 sume..dh mcm AF pulak aku tgok..apentah name band yg menang tu..BURST OF THE MESS KID kot..erm..then, closing by MEET UNCLE HUSSAIN!huehue..terkezut gue..ingat MC tu main2 jek sbut2 pkcik husin nk perform..:p ape lagi..teruja la nk rakam..diorang nynyi 3 lagu..KERJA,pstu lagu apentah, lastly lagu LAGUKU UNTUKMU..beta angin sungguh sbb pkcik husin tu invite pnonton nyanyi sma2 ats pntas plak..ceh..spoil sungguh..dh la sore x sdap!terkinja2 lebih dr artis plak..trus down mood gua nk lyn lgu tu..huhu..:( setel konsert tu..tnpa berlengah2 lg, kitorang g mkn..lapar gile..pastu..balik umah..tidoooo..sehari yg penuh dgn aktiviti..dari pagi smpai malam..but i don mind coz it's worth it! :D

Friday, February 1, 2008

..::An Exhausting Day::..

hari ni byk gile keje kt opis..smpai2 opis g bfast dulu nes secwan kt kedai tanjung ngan hawa..mira x dtg arini..demam..pastu balik ofis smule trus start wt claim subcont n supplier..smlam dh wat 5 claim, ari ni ade lagi 3..projek kobat, projek adtec n projek cerun runtuh..herm..agk tertekan sbb byk songeh..byk procedure..kalo projek ni cert kale ni..kalo projek tu,cert kale tu..dh la nak kena mintak sign org yg jrg ade kat opis..dh siap wat cert, kena wat list of drawing plak..contract manager suh handle drwing adtec tu..projek kt jerantut..jauh tu..bos ade ckp aritu..nnti skali skale awk kene turun sane..mampuih den..erm..td plak k nana panggil,senin ni dia mintk measurekn umh teres 2 tingkat kt dmnsara kuantan, ade 3 type..A,B & C..setiap type kena measure 2 umah, stu intermediate, satu corner lot..total = 6 umah! huhuhu..balik lmbt la nmpknye nexwik..ape2hal kena siap b4 chinese new year sbb pstu cuti pnjang..kene measure dr substructure smpai roof?bolehkah aku?hoho..bole2..slamat berjaya kpada diri sndirik..aa..esok ade knduri wat bubur asyura anjuran opis aku..wat kt site kobat..aku ditugskn utk mrendam kacang ijau..sbesen gak..ade kat dpur tgh brndam dlm air..sok2 kembang bole la di bawa ke opis..utk digaul bersma2 rkn2 nye yg lain sprti ubi keledek, halia, kentang, labu dn mcm2 lagi..erm..apepun..smoge sok smuanye berjalan lancar..

erm..btw,today old friend of mine, shakira iskandar slamat bertunang dgn pasangannye..mohd shahrin a.k.a ali..smoge berbahagia la hendaknye..may GOD bless both of you..amin