Friday, December 26, 2008

..::Doa Untuk Kekasih::..


Ya Allah....
Seandainya telah engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...

Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagian antara kami....
agar kemesraan itu abadi...

Dan ya Allah...
ya tuhanku yang maha mengasihi...
Seiringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...


Tetapi ya Allah...
Seandainya telah engkau takdirkan....
dia bukan miliku...
Bawalah ia jauh dari pandanganku....
Luputkanlah ia dari ingatanku...
Dan peliharalah aku dari kekecewaan....

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti....
Berikanlah aku kekuatan...
Melontar bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja nan merah..
agarku bisa bahagia...
Walaupun tanpa bersama dengannya...


Dan ya Allah yang tercinta...
Gantillah yang telah hilang....
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah...
Walaupun tidak sama dengan dirinya...


Ya Allah ya tuhanku...
Pasrahkanlah aku dengan takdirmu...
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan...
Adalah yang terbaik buat ku....
kerana engkau maha mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba Mu ini...


Ya Allah...
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan di akhirat...
Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini...
Jangan engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Supaya aku dan dia sama2 dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh....


Amin.. Ya Rabbal A'lamin. .

Thursday, December 25, 2008

..::BaBy PieD::..

23hb Disember 2008..pied ku sayam telah selamat deliver sorang baby boy..alhamdulillah..both pied and her baby selamat..
aaa
minggu depan aku nk g lawat pied kt umh mak dia kt bukit puchong, triang..sape2 nak join digalakkan..hehe..the more the merrier.. :) mebi new year pied dh ada kt pahang..
aaaa
to pied n babad, congrats on your new born baby boy..smoge dgn kehadiran ahli baru dlm fmily korang..hidup korang lbih bermkna n bahagia..aminnn...

Wednesday, December 24, 2008

..::S07 TuRuN m'Sia!!::..


Tanggal : 27 Des 2008

Hari : Sabtu

Jam : 9 malam - 12 malam

Tempat : Bar Sa Vanh Too @ Plaza Mon’t Kiara, Damansara

Monday, December 22, 2008

..::f E d - U p !!!!::..


jgn smpai aku jdik cmni sudah!!

aku bosan btol dgn prob parking space yg seciput kt area umh aku ni! ari2 hangin berebut parking dgn jiran2! kalo nk ikutkn muat je nk letak keta masing2 kt lorong ni tp ade jiran yg mengong, stu umh 4 keta sume letak luar! umah aku pun 4 keta gk weh tp stu jek yg terpksa letak kt umh org lain..ko sume 4 keta nk conquer parking!damn!ada garaj wat letak akuarium, letak kusi..ape ke hallll!!!! pastu kalo tmpt kosong tu bole parking 3 keta, ko bantai parking 2 keta ko jek!! x consider langsung dh org lain!!! aku mmg hangin stu badan ni..dh la sombong x tntu pasal..ada jugak keta yg aku calarkn mlm ni..xpun aku cabut tayar pegi jual..huh! ni la antara prob yg x bole nk dielakkan kalo duk umh teres, pastu sume ank2 dh mmbesar, dh keje, ada keta sendiri..tu yang berderet keta kt lorong ni. apa aku patut buat? wat parking basement bwh umh aku?or tmbah umh aku stingkat lg khs untuk parking keta?or aku patut parking kt tunas manja tiap2 hari then jln kaki plak balik umah?or aku patut pindh umah sewa sendiri so aku xkn ada dh prob parking ni?or jual keta pakai scooter smule g keje??arggghhhhhh...tensennnnnn!!!!

Saturday, December 20, 2008

..::SeKiRaNyA aKu BeRbOhOnG::..

klokkl
Umumnya, wanita berbohong bukannya disebabkan mereka tiada arah tuju atau cuba mencipta sesuatu perkara yang tidak masuk fikiran. Terdapat beberapa alasan yang mendorong mereka melakukan hal ini.
pppppp
1. Balas dendam
Sekiranya kamu berani mengkhianati cintanya, dia juga akan berani membalasnya. Bahkan, dia lebih hebat daripada kamu. Walaupun tindakannya itu telah diketahui, mungkin dia sengaja melakukan sedemikian. Ramai wanita mempunyai cara tersendiri saat menghadapi situasi pembohongan yang dilakukan kekasihnya. Malah, dia juga berani melakukannya dengan secara tersembunyi, tanpa pengetahuan kamu.
''''''
2. Urutan kasih
Wanita sememangnya menginginkan dirinya dicintai dan dihargai. Apatah lagi, mengharapkan sebuah percintaan yang tiada titik noktahnya. Lebih-lebih lagi daripada insan tersayang. Mereka ingin menjadi wanita pertama di dalam hidup kamu dan bukannya, berada di tangga kedua atau berikutnya. Sekali kamu menduakan cintanya, dia akan berkali-kali mengkhianati hidup kamu.
,,,,,,
3. Kekerasan
Kini, ramai wanita semakin sedar tentang pentingnya penghargaan yang patut diterimanya. Salah satunya ialah bersikap tegas ketika pasangannya melakukan kekerasan (umumnya secara fizikal) kepadanya. Mungkin pada awalnya dia akan cuba bertahan, tetapi apabila kamu kembali mengulangi tindakan tersebut, mereka akan meninggalkan kamu tanpa sebaris nota. Mereka yakin, masih ramai lelaki di luar sana yang dapat menghargai dirinya yang jauh lebih baik daripada kamu.
llllll
4. Hambar
Wanita begitu gemar hal-hal yang remeh atau kecil. Misalnya, hari ulang tahunnya, hari jadi kamu berdua atau hal-hal istimewa lainnya. Hati-hati bila kamu menganggap semua ini sebagai hal yang remeh. Apatah lagi apabila selama ini, si dia selalu mengurus hal yang melibatkan pengorbanan demi kekasihnya.Sekiranya, kamu tidak pernah sesekali menghargai apa yang dia lakukan untuk kamu dan mengabaikan hal-hal yang dianggapnya penting, bersiap sedialah menghadapi pertengkaran yang hebat.
;;;;;;
5. Seks
Meskipun kamu tidak memberikan perhatian yang sepenuhnya terhadap si dia, ketidakpuasan dalam urusan seks mampu memberi kesan yang mendalam terhadap perhubungan. Ingat, akibat kurangnya layanan seks, ia akan mendatangkan kesan bahaya dalam perkahwinan. Oleh itu, segeralah mencari jalan penyelesaiannya.
iiiii
6. Cadangan
Saat putus cinta, biasanya kaum wanita lebih cepat 'menderita' ketika menghadapi hari-hari mendatang sebelum mampu bangkit semula untuk hidup gembira. Ini kerana, sewaktu dia mendapat petunjuk bahawa perhubungan itu tidak dapat dipertahankan lagi, mungkin dia akan mencari pengganti kamu. Jadi, sekiranya kamu benar-benar mencintainya, perbaikilah hubungan kamu dengannya segera.
kklkl
7. Jejaka bermasalah
Maksudnya, terdapat banyak perkara di sekeliling kamu yang membuatkan pasangan merasakan kamu tidak diperlukan lagi. Sebabnya, selain menjalani hubungan cinta yang sudah tentunya tidak lepas daripada kekangan masalah, kamu juga harus menangani karakter kekasih yang semakin berani. Ingat, dia bersikap sedemikian disebabkan kamu yang memulakannya dahulu.
hjjjj
8. Hubungan tiada kesudahan
Kebiasaannya, saat menjalani hubungan dengan pasangan, wanita menginginkan adanya hubungan yang penuh komitmen, iaitu hubungan yang diakhiri dengan keputusan membanggakan.Apabila sudah lama menjalin hubungan cinta, tetapi tiada keputusan untuk ke jinjang pelamin, wanita akan berfikir bahawa kamu tidak lagi menginginkan dia dalam hidupnya. Jadi, buat apa menunggu kamu dengan lebih lama?

lpop,l
9. Bosan
Hal ini muncul disebabkan dia terperangkap dalam rutin hariannya sama ada kerja rumah mahupun hubungan yang dijalinkan itu begitu membosankan. Baginya, jika kamu tidak memberinya perhatian yang diharapkan dan waktu kamu pula lebih banyak dihabiskan untuk urusan lain, biasanya wanita akan mencari jalan penyelesaiannya yang tersendiri. Perlu diingatkan bahawa wanita gemarkan suatu kejutan dan selalu ingin dirinya lebih istimewa.

mkilo
10. Hubungan tidak diduga
Pada awalnya, dia berasa terlalu selesa saat menjalin hubungan dengan kamu. Tetapi ternyata, dia tidak menikmati kehangatan bersama dan terasa begitu terikat dengan kamu. Tidak hairanlah apabila kamu masih cuba membawanya ke sana dan ke sini, dia mula bersikap dingin kerana sudah menyerahkan seluruh perasaannya kepada insan lain.
klokk
klkll
NotA KaKI : Biasanya wanita akan mencari jalan penyelesaiannya sendiri apabila berhadapan dengan masalah cinta.
;p'[;
kkkll
>thnx wa..



Tuesday, December 9, 2008

..::bEE gOOd tO mE..pLEaSe::..


Everyday is getting worse
Do the same things and it hurts
I don't know if I should cry
All I know is that I'm tryin'
I wanna believe in you
I wanna believe in you
But you make it so hard to do

What's the point of makin' plans
You break all the ones we had
I don't know where we went wrong
Cause we used to be so strong
I wanna believe in you
I wanna believe in you
So why can't you be
Be good to me

I don't ask for much
All I want is love
Someone to see
That's all I need
Somebody to be
Good to me
lll
Please
lll
I used to think I had it all
Then one day we hit a wall
I had hoped you were the one
Where's my dream, where has it gone
I wanted to be with you
Forever just me and you
So why can't you be
Be good to me

I don't ask for much
All I want is love
Someone to see
That's all I need
Somebody to be
Good to me
ll
Please
lll
Where do I go from here
You've gotten under my skin
And I don't know how
To get out of this place that I'm in

I don't ask for much
All I want is love
Someone to see
That's all I need
Somebody to be
Good to me
pp
Please...

Monday, November 24, 2008

..::CooL?::..

Sometimes it feels very sick deep down inside when surrounded by people dat think their life is so-very-more cool than us without wisely think deeply the meaning of cool itself..being the one who pursue and running life as different person compare to them, which comfortably end their education level at secondary school..makes me uncool (according to them)..*sighh..
mmm
other things why they claimed me uncool, is because i don't have social life as them..or in simple word..clubbing..so what?do i have to clubbing to be cool?do i have to clubbing to have friends?i never say a word if they want to make clubbing one of their way of life..so, why do they care if i don't?..*sighh..
mmm
the other thing dat makes me uncool, because i don't have good looks like them..dis gelap-hodoh kind of face plus a bit off of dressed up knowledge parallel to current fashion..they claimed, so uncool..*sighh..
mmmm
despite i'm spending most of my life in front of books, doesn't mean i'm not cool..in fact, i think, being educated is more important than just being cool..you'll never get a job , i mean a proper job just by your coolness..maybe all of them doesn't foresee future on what they could be or what job dat requires only coolness?..
mmmm
despite i'm not clubbing, doesn't mean i don't have friends..i might have friends more than yours..and i'm proudly announce here dat most of my friends is true friends..from my view, your friends which is you claim as cool as you, most of them, bring harm more than good to you..it's true not all of them is bad, but, what kind of friend you'll expect to find from the clubbing place like dat?good one?can be count by fingers i guess..
mmm
lastly, despite i'm not fair and pretty (and also cool) like you, doesn't mean i'm not cool..because i know, having a good heart is much important in living a life in this world than just being cool tak bertempat..and the most good reason for me not to feel like such a loser for not being such a cool person is because i know God doesn't evaluate people on this earth by our level of cool..
mmmm
mmm
~~lu pikirlah sendiri..

..::bEEiNG +Ve::..

it's been almost 11 months i've been staying n working at kuantan..insyaallah i'll be moving to jb as soon as i get new job there..in fact, i'm actively hunting for a job there now..wif God willing, june 2009 i'll be somebody's wife..and settle down at johor..as planned before..

but i know..it's juz a plan..no matter what we plan..it won't work wif willing of God..if our plan doesn't go juz like we hope it to be..doesn't mean dat we fail to work our plan..it's juz dat God's plan for us is much better..AMIN.

Thursday, November 20, 2008

..::iF i wErE a BoY::..

If I were a boy
Even just for a day
I’d roll outta bed in the morning
And throw on what I wanted then go
Drink beer with the guys
And chase after girls
I’d kick it with who I wanted
And I’d never get confronted for it
Cause they’d stick up for me
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I’d be a better man
I’d listen to her
Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
Cause he’s taken you for granted
And everything you had got destroyed
If I were a boy
I would turn off my phone
Tell everyone it’s broken
So they’d think that I was sleepin’ alone
I’d put myself first
And make the rules as I go
Cause I know that she’d be faithful
Waitin’ for me to come home
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I’d be a better man
I’d listen to her
Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
Cause he’s taken you for granted
And everything you had got destroyed
It’s a little too late for you to come back
Say its just a mistake
Think I’d forgive you like that
If you thought I would wait for you
You thought wrong
But you’re just a boy
You don’t understand
Yeah you don’t understand
How it feels to love a girl someday
You wish you were a better man
You don’t listen to her
You don’t care how it hurts
Until you lose the one you wanted
Cause you’ve taken her for granted
And everything you have got destroyed
But you’re just a boy

Thursday, November 13, 2008

..::kursus kawen & kursus CPM::..

8hb & 9hb Nov 2008
At last..berjaya gak aku mengursuskan diri ke kursus kawen di dewan pejabat agama islam daerah kuantan..together gether wif en lebah yg trun kuantan dr jb smata2 utk g kursus nih..
aaa
Cost per person RM80..untuk negeri lain aku x sure sama ke x..tp itu la rate kursus kawen untuk negeri Pahang..byk benda aku blaja spanjang 2 hari tu..mostly penceramah bes2..x ngntuk..tp ada gak yang garang smacam mcm nk mkn org..dn ada gak yg boring..wt aku rasa cm nk memancing jek..huhu..btw..alhamdulillah dh lepas satu step..byk lg step2 nk kena amik pasni..chaiyok2!
aaaa
10hb & 11hb Nov 2008
Senin dn slase baru ni company aku anta g kursus cpm plak..atau nama skema dia Project Management Skills (MS Project - Level 1) kt Pahang Skills Development Centre..or nama pendek PSDC..dr kul 9 am till 5 pm..seb baik dh penah blaja time degree dulu so xde la blur sgt..blaja pun secara santai jek..x tension langsung..dh la asyik mkn jek..rasa mcm baru jek bukak pc..x pns lagi dh ajak mkn..pastu sambung blaja x smpai 2 jm..mkn lgi..hoho..bahagia sungguh rasa..

Rasa serba salah plak..aku dlm proses nk brenti tp company anta kursus plak..kalo bos tau msti dia nyesal anta aku..hehe..ampun boss.. :p


pc aku msa kursus cpm tu..


PSDC..tmpat kursus cpm..

akhirnya..aku dh lpas kursus kawen..hehe


kos per person..RM80/=


~minggu yg beezee thp cipan.. hoho

Thursday, October 30, 2008

..::love VS marriage::..


Love is holding hands in the street.
Marriage is holding arguments in the street.

Love is dinner for 2 in your favorite restaurant.
Marriage is a take home packet.

Love is cuddling on a sofa.
Marriage is one of them sleeping on a sofa.

Love is talking about having children.
Marriage is talking about getting away from children.

Love is going to bed early.
Marriage is going to sleep early.

Love is a romantic drive.
Marriage is arrive on tops curvy tarmac .

Love is losing your appetite.
Marriage is losing your figure.

Love is sweet nothing in the ear.
Marriage is sweet nothing in the bank.

Tv has no place in love.
Marriage is a fight for remote control.

Love is 1 drink and 2 straws.
Marriage is “Don’t you think you’ve had enough!”.

Conclusion: “Love is blind, Marriage is an eye opener!”



~ tul ehh? :p

..::mjlis meraikan cinta sana sini::..

kyra, ed n noma @ umah ed..mkn2 di ptg hari..smpena abang ed bertunang..

wif ex schoolmate..adli aizat n wife, julia

girls wif pngantin


boys semesta wif pengantin


mmber2 degree yg best! :) from left : noly, meklong, ramin, wawa n me


wif che kie n wife, che nie

wif rkn2 sperjuangan zmn degree

24hb 10..gerak jb..lpas 4 jm 1/2 drive sorang2..(gile boring) smpai jugak aku kt glang patah..pstu mlm g tgok muvie..cite 'Kami' kt JJ Tebrau dgn en lebah..esoknya, gerak2 khas ke shh alam..smpat singgah air hitam..uhuk..rambang mata gua..byk tul benda2 menarik..brg2 persiapan prkhwinan, anak patung, tudung saji, tikar, pasu..etc..etc..nasib aku xde bwk duit sgt..huhu..plus time constraint..pas beli ape2 yg ptut, grk smule ke shh alam..smpai umh ed..dkt kul 5 pm..mkn2..ada mjlis meraikan cinta bak kata ed..sbb abang dia tunang aritu..mlm tu tido umah ed..esoknya pulak..26hb 10, siap2 g kenduri kawen che kie n aizat plak..luckily dua2 mjlis kt area sg buloh..mula2 g umah akak ipar che kie..bes sbb jumpa saing2 yg dh lma x jumpa..wpun mcm x ckup korum..pied xde..sbb x larat nk bwk perut jauh2..poon pun xde sbb kazen dia pun kawen ari yg sma..pastu..kul 3 g umah aizat plak..mkn2 lagi..bberapa kerat jek girls semesta yg ada..aku, ed n kyra..lain sume boys semesta..erm..balik kenduri aku tido umah parents en lebah kt bb..soknye..pas lunch, pulang ke pngkal jalan..kuantan..seb baik en lebah teman..kalo x..boring lg la aku drive sorang2..hehe..sekian.



Saturday, October 18, 2008

..::tRiP tO JaY BeE::..

10hb 10 2008..aku turun jb..sbb nk g kenduri kawen nanie kt tmn sri pulai..sblah umah sewa aku dulu..nanie nikah 10hb 10 2008..kenduri esoknya..11hb 10 2008..aku tido umah makyung..(mak buyung @ pied)..thanx pied menaja penginapanku..ehehe..
aaaa
syok sbb jumpa rmai kwn2 lama yg dh berkurun x jumpa.. pied, pawah, nanie, nojiey, k ina, momot dn ely..also sronok sbb dpt lepaskn ngidam nk mkn nasik lemak tuta & lontong kering..hehe..bes2..
aaaaa
nanie n faizal posing ats pelamin

pawah, pied n me
aaa

wif momot..ex opismet ku yg sekepala abes..

wif ely..another ex opismet yg kamcing giler

tunang yang kamcing..kamcing ke?hoho..

~~24hb ni trun jb lagi..lalalala :)

Monday, October 13, 2008

..::MY PRAY::..

"I seek refugee in Allah and His power from the evil of what i feel and worry about..."

aminn...

Thursday, October 9, 2008

..::bLaCk ShEeP::..

mungkin benar kata orang..dlam setandan pisang, pasti ada sebiji dua yang tidak sempurna..yang tidak elok..mungkin pertumbuhan bantut sedikit..atau tak cukup warna..atau mungkin juga terlebih warna..tp..itu tidak bermakna pisang itu tidak berguna langsung..walaubagaimana buruk sekalipun ia..ia masih dan tetap ciptaan Tuhan yang Maha Esa..tidak semestinya pisang yang pada luarannya lebam buruk itu tidak elok di dalamnya..mungkin hanya kulitnya saja yang tidak berapa sedap dipandang mata..tapi..lumrah manusia..pandangan pertama itu penting..buruk di luar, buruk juga di dalamnya..sungguh prejudis sekali..

tp..jika pisang yang di nilai dgn mata dan pemikiran prejudis manusia, mungkin tidak mengapa kerana ia tidak bernyawa, tiada berperasaan dan semestinya tidak perlu untuk terguris hati atau bersusah payah membuktikan kembali pada manusia2 cetek akal sebegitu yang ia juga berguna..

*sighh...

jika insan yang tiada kena mengena dlm hidup aku mempunyai sikap sebegitu terhadapku, tidak mengapa..sedikit pun tidak mencacatkan perasaan dan jiwaku..yang menjadikan libang libu, dolak dalik dalam diri aku selama ini ialah, penyumbang terbesar kepada aku yang murung, muram dan beku ini adalah orang itu yang patut ku sanjung setinggi langit ke tujuh, sejauh tujuh lapis petala bumi..

dihitung-hitung dengan jari, malahan rambut pun mungkin tidak cukup menggambarkan himpunan dosa aku pada orang itu walaupun itu bukanlah pilihanku.

hanya Tuhan lebih mengetahui..wallahualam.

Monday, October 6, 2008

NAK KAWEN?SILA BACA! :)

Simple-quick panduan utk kawan2 yg dah berhajat atau akan berhajat nak mendirikan masjid...fyi, estimate cost tu sume taun 2001 punye..pndai2 la korang mark up sndirik..>(‘_’)<


Panduan kahwin bagi yg belum kahwin atau yang nak kahwin lagi. Ok..sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin . Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan....ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak.Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and tak jadi kahwin.So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin.Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah...untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer. Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.
AAAAA
1. Kadi :
At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu mas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register korang bolehlah book kadhi. Sorang je book....jgn dua dua gi book plak.
kos kadi : $80 + +
AAAAA
2. Kursus rumahtangger:
Kener pergi....kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus (nie aku punyer experience lah) ...whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.
kos kursus : around $80 for the whole session (tengok tempat)
AAAAA
3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak2 owang pompuan.....pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah,lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book...later than that u might have a problem finding one..kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : $ 1200 (tengok baju aper...kalau ader baju batman atau otromen mungkin mahal sikit)
AAAAA
4. Photographer:
Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai....dah pandai amek studio,dah pandai amek outdoor. Gambar bogel je belom owang try.
Kos : $800
AAAAA
5. Kompang / Hadrah
Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.
Kos : $300
AAAAA
6. Dekorasi blok dan pelamin
Sekarang sudah canggih...kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal....kalau tak pun jadi macam lori cina mampos....letak kacang samer kuaci suah original beb....tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.
Kos :$1000
AAAAA
7. Tukang Masak and Khemah kosi meja
Tukang masak mesti ader beb...kalau takder camner owang nak makan?Lainlah kalau korang buat majlis kat Mc Donald's.
Kos : $7000 (tengok kepaler yg datang)
AAAAA
8. Kereter
Unless korang nak gi bertandang jalan kaki tak yahlah sewa kereter.(*naik basikal bleh gaks.. ) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer...Merc ke?...Jag ke?.kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil ...... sampai besok pun takleh masok!
Kos: $300
AAAAA
9. DJ/Karaoke
Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos : $850 (dengan dinner sekali)
AAAA
10. Berkat
Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi...tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif...ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.
Kos : $3000++
AAAAA
11. Miscellaneous
Perkara perkara kecik owang selalu overlook...perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunger Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun,Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar,kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastic buat bungkusan, kad jemputan......
Kos : $2500 ++
AAAA
TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : $17,110
AAAAAAAAAA
Belom termasok hantaran lagi beb....korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin.......SELAMAT PENGANTIN BARU! Untuk mereka yang bakal-bakal.... yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer.....Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai...macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompuan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompuan dorang kata. Kadang2 ada jugak pompuan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum $6000. Hantaran $5000; $4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal.Hah...korang bacalah :-
AAAAA
Sebab:
1.Anak pompuan sorang
2.Anak pompuan sekolah tinggi 20 tingkat
3.Anak pompan paling jambu dalam family
4.Anak pompuan kerja high post
5.Anak pompuan biasa pakai barang branded
6.Anak pompuan yang tastenya ... berkajang-kajang kalau disenaraikan
7.Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus
8.Anak pompuan yang rasa dirinya .... lengkap segala-gala
9.Bapak pompuan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif
10.Anak pompuan tu pun jenis ek ... semacam jer
AAAAAAAAAAAAAAAAAA

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaranmelampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-
1."Eh! Nak meniaga anak ke pe?" Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih..
2."Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asyik pandai mekap je."
3."Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."
4."Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenggek je."
5."Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6."Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebihpower dari Catherine Zeta-Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompuan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-
1."Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. member tak cerewet."
2."Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."

3."Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor.
4."Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staffdiscount. Korang cuma kasi 10% je."

5."Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompuan kita ramai lagi." 6."Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetapsama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya;jawapannya :-
1."Okay setuju. Kita up lagi $10,000. Nothing much ler."
2."Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler."
3."Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."
4."Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke, boleh kata semua credit card kita ada lah."
5."Sebagai hadiah upacara masuk minang ni;kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."
6."Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur. Murah nah?

"Haa...tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni. Mak pompuan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2. Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit..

Tuesday, September 30, 2008

..::HaPpY EiD MuBaRaK::..


Salam Aidilfitri kepada sume sahabat2.. Mohon ampun maaf atas segala salah kata, silap laku..samada secara sengaja atau tak..Semoga kalian semua gembira & ceria menyambut raya kali ini..kepada yang balik kampung, drive safely and hopely get back in one piece..sekian..selamat makan ketupat,rendang sumer..wassalam! :)

Thursday, September 18, 2008

..::sayasukagambar2ini::..

the other world
jjjj
kkk

wany & bkl abg ipar :)
nnnn
jjjj
view from inside of CCA 9006
mmm
mmm
sepia daria
mmm
mmmm

wany, pokteh, ma & jasmine

~gambar2inipunsukesaya... :)

Wednesday, September 17, 2008

..::My Bee & My Vee::..


..daria mish her teddy bee so much.. :_(

Tuesday, September 16, 2008

..::CeRiTa HaRi iNi::..

ada 3 perkara yang berlaku hari ni..
aaaaa
ke-satu (bak kata wany)
opis aku kena pecah masuk dgn pencurik malam tadi..hanye bilik akauntan saje yg dipecah masuk..dn nasib baik gak petty cash akak akauntan tu @ k bella ada balance RM1000.00 jek smalam coz the day before ade beribu2 lg dlm petty cash tu..selain dari tu xde ape yg hilang..office consultant bawah ofis aku pun kena pecah gak..laptop engineer diorang ilang..nk jdik cite, engineer tu x penah tinggal laptop dia kt ofis, tp tu la..nk jdik cite, smalm dia lupa nk bwk balik..so..tdi pas akk opis wat report kt balai..en mohd polis dtg wt siasatan..amik sampel darah yg ade kt luar opis kitorang..mebi drh prompak tu kot sbb diorang pecahkan cermin dinding opis konsultan utk pch masuk..plus amik cap2 jari yg ade kt pintu, peti petty cash k bella..dh mcm csi pulak..tp yg pasti, ofismet aku sume agak takut dh nak dtg opis sorang2 or nk stayback..trmasuk la aku..huhu
aaaaaa
ke-dua
hari ni wany operate tonsil dia kt KMC..budk kecik tu dh msuk wad since hari sabtu aritu dh..ingt nk operate terus skali dia dmm pns so kena tahan kt wad..smpai la pagi td bru doktor kata bole operate..sian dia..dh lama dh dia ada tonsil tu..x silap since awl taun ni..asyik dmm jek..effect dr tonsil tu..lpas operate td dia asyik nangis jek sbb skit tekak..nk telan air liur pun seksa..doktor bg dia ubat + ice cream vanilla satu bekas besar suh makan..bg bengkak kt tmpt bedah tonsil tu cpt surut & kecut..ice cream feveret dia tu pun dia x lalu nk mkn sbb terlalu sakit..aku tmn dia dr balik keje smpai kul 10 jek..pastu tukar shift..parents aku tido hospital jga wany..mlm ni aku lone ranger kt umah..huhu..hope wany cepat baik..rindu plak nk dgr mulut becok dia tu..
aaaaaaa
aaaaa
1st day msuk ward
aaaa
dh 4 hri benda alah ni dok kt tgn dia..nk mndi pun bwk skali

ni la tonsil @ ketumbuhan yg ada kt tekak wany slame nih..huhu..ngerii..
aaaaaaa

ke-tiga
smalam, nenek sdara aku meninggal.. innalillah.. sbb sakit tua..plus terjatuh dlm bilik air..masuk hospital besar since rabu lepas tp aku smpat lawat dia ari ahad baru ni jek..isnin, meninggal..nsib baik aku smpt jumpa dia..borak2 ngn dia wpun dia tgh koma..sian dia..masa aku lawat tu, dia bernafas solely depends on oxygen machine jek..plus lg 3 machine kt tpi dia..mesin nadi, mesin jantung n apentah mesin stu lagi..sian sgt aku tgok dia..tp nk wt cmne..ajal dia dh smpai..pagi td aku lari dr opis jp g tgok dia dikebumikan kt Tanah Perkuburan Setali..tu tmpt tradisi keluarga aku yg meninggal dikebumikan..smoge roh arwah umi dicucuri rahmat dn ditempatkan bersama-sama orang yang beriman..amin

Sunday, September 14, 2008

..::CiRi2 sEoRaNg DaRiA::..


Ada akak opis aku bg benda alah ni yg bole predict ciri2 sorang manusia tu based on date of birth..x tau la bole caya ke x..tp..ada la certain2 point tu yg betul..hehe..yang mana?shh..rahsiaa..ehehe

Date of Birth : 14 April 1982
  • Active & dynamic

  • Decisive and hateful but tends to regret

  • Attractive and affectionate to oneself

  • Strong mentality

  • Loves attention

  • Diplomatic

  • Consoling

  • Friendly and solves people's problems

  • Brave and fearless

  • Adventurous

  • Loving and caring

  • Suave and generous

  • Emotional

  • Revengeful

  • Aggressive

  • Hasty

  • Good memory

  • Motivate oneself and the others

  • Sickness usually of the head and chest

  • Easily get too jealous

~~asoka?? - tepuk dada tanya diri sendirik..

Tuesday, September 9, 2008

..::FaNtAsY jOb Of MiNe::..

Burger seller..dat is my fantasy job..whenever i'm stressed or feel overloaded wif my real job..*sighh..

Thursday, September 4, 2008

..::is it true?::..


IF U LOVE SOMETHING

SET IT FREE

IF IT COMES BACK TO YOU

THEN IT IS YOURS

IF IT DOESN'T

THEN IT WAS NEVER MEANT TO BE


betul eh?

Tuesday, August 5, 2008

..::mEnEnTuKaN aRaH::..


cover cd terbaru S07 - Menentukan Arah

my all time favourite band..SHEILA ON 7 is going to release their new album soon!!! wahhhh..teruja sungguh!! :D dah lama aku menunggu..akhirnya!! single terbaru S07 yang slalu berkumandang kt radio skang is BETAPA..nice song..wpun lagu tu mcm lagu org frust..hehe..hari2 aku dok dgr lagu tu jek..sebb tu je yg bole di donlod wat masa ni..huhu..tanpa jemu..cewahh..antara tajuk2 lagu dlm album baru kali ni..
jjj
1.Betapa
2.Lia Lia Lia
3.Alasanku
4.Yang terlewatkan
5.Arah
jjj
huhuhu..x sabarnye nk tunggu album diorang ni kua..dh lama dh diorang ni xde album baru..anyone?ada x yang nk blanje aku cd ni??huhuhuhu..juz can't wait!!!


dari kanan..Abang Duta Akhdiyat Modjo ku..:), Brian (ganti Sakti), Adam & Eross

vokalis SO7 - Duta..bisa cair dgr suara bapak 2 anak ni..huhu..helpp..

..::JeJaRi MeNtEgA kEmBaLi!!::..


sape suke band jejari mentega, angkat tangan!! (baca : butterfingers)..aku bukan la kipas susah mati (baca : die hard fan) band butterfingers nih..saje nak promote wpun x dpt komisyen..hehe..the story is diorang dh kua album baru..'KEMBALI'..as u can see at the picture above..the cover of the cd is very simple but smart..harga..RM29.90..after discount RM26.90..siap ade sticker free lagi..tp aku x tgok lg sticker ape sbb nk tgok same2 dgn en bee kononnya nanti (poyos :p)..sebab ni cd dia..bukan aku..aku tolong beli jek..

btw, dlm cd nih ada 11 lagu sumenye..stakat ni aku penah dgr 2 lagu jek..1000 tahun (mahu hidup) & maharani..nice songs..seriuss..btw tajuk2 lagu dlm cd ni sprti di bawah..

1.joget global
2.bebas
3.maharani
4.terus terang
5.air liur di kuala lumpur
6.lengkap semula
7.merdeka
8.1000 tahun (mahu hidup)
9.gelombang cinta
10.mendaki menara condong
11.mati hidup kembali

actually, menurut en bee..supposed to bee launching album is on 080808..tp x jadik ats sbb2 tertentu..x kisahla..yang penting, sape suke band ni, tunggu ape lagi, go & grab dis cd @ music store near u asap b4 sold out!! hehe..:p

Sunday, July 27, 2008

..::InDeRa PiNTaR SpOrTs & FaMiLy DaY::..

27hb 07 2008..my little sis, wany ade sukan tadika..Indera Pintar..ikut tentatif, majlis start kul 9 tp biasala..start on time kang bukan Melayu la namanya..so, dlm kul 10 jugak la baru start..aku ngn wany antara org yg paling awal skali dtg kt padang tu..padang yg lecak sbb skang musim ujan kt kuantan ni...
hohoho
Mcm2 ragam orang aku tgok arini..parents yg datang ada yang stay, bg support kt anak, amik gambar ank..hulur air..towel..give supportive words..bagus..aku suka parents macam tu..ada gak parents yang lepas tangan..anta anak kt pdg, tinggal..cuk3..teacher2 Indera Pintar sume nye speaking2 cair..energetic gile bagi sokongan kt ank buah ikut umah sukan masing2..herm..kdg2 smpai nampak teacher over excited dr ank buah..ank buah pulak..ade yang excited lari sana lari sini smpai langgar sume lecak..hepi jumpa kawn2..ada gak yang nangis bile terdengar bunyik papan yg org slalu gune before start lari tu..lawak2..nangis mcm kene pukul lak tu..:p wany umah Yellow..uniform dh yellow..tmpl pulak sticker yellow..haram x nampak beza..ape da..

Agaknya..insyaallah satu hari nanti, if umo panjang..aku teman ank aku pulak g sukan tadika nanti..:) tp yang pasti, pied dulu la merasa teman ank dia g sukan..hehe..aku nk jadik parent yg supportive..aku x mo jadik -ve thinker parent..cth : "adik mesti kalah punye la lari, adik bukan kuat pun lari.."..takpun.."herm, nape adik lari x laju td??x dpt hadiah la mcm ni.."...aku ckp ni bukn suke2 tuduh..tp berdsarkan pengalaman..ape aku dgr, apa aku lihat, apa aku pernah alami..in fact, in normal practice, parents should be supportive towards their children rite? i don understand y some parent let down their own children wif unsupportive words instead of feeding them wif positive words n thoughts ?huh...

btw, here are some of wany's picture..utk kenang kenangan bile dia dh jadik mak nnti.."ha..tu gambar mama berlari bawak bola dlm snduk masa mama umo 6 tahun..mama kuat lari tau, mama tau adik pun kuat lari jugak nanti mcm mama.."..
wany dgn gigi rongaknya..


run wany run!


mcm nenek kebayan da..bwk bola dlm snduk..


kantoi wany kumbang badak tunggu turn nk lari..hehe


muke puas dpt adiah..hehe

Saturday, July 19, 2008

..::BuRvE dAy GiFt En LeBaH::..

lamanye aku x apdet..satu sbb keje byk kt ofis..x sempat nak bukak internet pun..second sbb umah aku internet tgh problem..so..dh byk cite yg tertinggal tp x pe la..dh basi dh pun..
hahaha
ni cite laswik..baru x baru sgt la..11 hb july aritu en bee trun kuantan..smpai ari ahad..hehe..ni la kitorang baru berjumpa since tunang 1hb June aritu..so, hepi sgt2..g jln2 east coast mall..g tc..lepak2 minum kt kopitiam..hehe..suke suke.. :D
hoho
seperkara lagi..tertunai sudah hutang adiah burve day utk bee..legaa..dh tertunggak since 25hb may aritu..x tenang langsung jiwa raga selagi x bagi kt en lebah i..tp skang dh tenang jiwa ragaku sbb dh beli ari ahad on 13th july 2008..hehe..sepasang kasut adidas berwarna hitam..

en lebah saya dgn kasut barunya :)

Sunday, June 29, 2008

..::BoSaN TaHaP dEwA!!::..

aku dh mula bosan yg amat keje kt opis aku skarang..aku bosan sbb keje terlalu byk smpai aku rasa letih nk mmpus nk catch up sume benda dlm masa yg terhad..mcm toottt..workload yg aku terima x setimpal dengan kemampuan aku..demmit!!kenape ade org yg x berfikiran mcm org, semata2 nk cut cost, x mo amik staff..rugi byr gaji konon..shitt..pastu staff yg ade dikerah mcm nak mampuss..gaji dh la x besar mana..nk banding ngn company lain..shitt..smakin hari keje aku smakin byk..sumpah aku x terkejar nk buat itu ini..smpai ada yg terabai pdhal sume urgent..huhu..aku x hepi langsung keje kt situ skang..sumpah x hepi..wpun staff2 kt situ sume baik n fun..tp, bila bab keje, aku surrender..dgn certain2 staff yg mcm cel..main arah itu ini pdahal itu bukn keje aku..bila aku sound mule la hangin..ngennggg...tension2..aku nk berambus dr opis tu cepat2..sakit otak aku!!! dh la hari sabtu pun keje..xkan smpai ahad pun aku nk kene g ofis jugak wat keje?abis tu bilenye aku nk rest?bodohhhh!!!

Sunday, June 22, 2008

..::LikE a BoY::..

"Like A Boy"


Pull up your pants
(Just Like Em')
Take out the trash
(Just Like Em')
getting ya cash like em
'Fast like em'
Girl you outta act like ya dig
(What I'm talkin' bout')
Security codes on everything
Vibrate so your phone don't ever ring
(Joint Account)
And another one he don't know about

Wish we could switch up the roles
And I could be that...
Tell you I love you
But when you call I never get back
Would you ask them questions like me?...
Like where you be at?
Cause I'm out 4 in the morning
On the corner rolling
Doing my own thing

What if I?...
Had a thing on the side?
Made ya cry?
Would the rules change up?...
Or would they still apply?...
If I played you like a toy?...
Sometimes I wish I could act like a boy

Can't be getting mad!
What You Mad?
Can't Handle that!
Can't be getting mad!
What you mad?
Can't handle that!

Girl go head and be...
(Just Like Em')
Go run the streets
(Just Like Em')
come home late
say sleep like em'
Creep like em'
Front with ya friends
Act hard when you're with em'
like em'
Keep a straight face when ya tell a lie
Always keep an air-tight alibi
(Keep Him In The Dark)
What he don't know won't break his heart

Wish we could switch up the roles
And I could be that...
Tell you I love you
But when you call I never get back
Would you ask them questions like me?...
Like where you be at?
Cause I'm out 4 in the morning
On the corner rolling
Doing my own thing
Yea


What if I?...
Had a thing on the side?
Made ya cry?
Would the rules change up?...
Or would they still apply?...
If I played you like a toy?...
Sometimes I wish I could act like a boy

Can't be getting mad!
What You Mad?
Can't Handle that!
Can't be getting mad!
What you mad?
Can't handle that!
Can't be getting mad!
What you mad?
Can't handle that!
Can't be getting mad!
What you mad?
Can't handle that!

If I was always gone
With the sun getting home
(Would Ya Like That?)
Told you I was with my crew
When I knew it wasn't true
(Would Ya Like That?)
If I act like you
Walk A mile off in yo shoes
(Would Ya Like That?)
I'm messing with your head again
Dose of your own medicine

What if I?...
Had a thing on the side?
Made ya cry?
Would the rules change up?...
Or would they still apply?...
If I played you like a toy?...
Sometimes I wish I could act like a boy

If I played you...
Would yo like that?
Had friends...
Would you like that?
never call?
Would you like that?
Hell naw
You wouldn't like that
No!

What if I made ya cry!
Would they still apply!
What if I...
If I played you like a toy
Sometimes I wish I could act like a boy!